Liberec – Sparta. Mabil v závěru proměnil dvě penalty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Další fantastický obrat Sparty, Mabil v závěru utkání proměnil dvě penalty

Aktualizováno
Sparta dokázala zvrátit nepříznivý stav zápasu.
Sparta dokázala zvrátit nepříznivý stav zápasu.Profimedia
Sparta dokázala v 30. kole FORTUNA:LIGY nevídaným způsobem otočit utkání proti Liberci a díky výhře 3:1 půjde do nadstavby z první příčky. Ačkoliv domácí po většinu zápasu působili aktivnějším dojmem a po brance Matěje Valenty (23) dlouho vedli, divoké závěrečné minuty přisoudily Pražanům dvě penalty, které shodně proměnil Awer Mabil (27). Hosté tak dokázali na poslední chvíli přeskočit Slavii, která ve svém zápase ztratila, a zároveň odsoudili Severočechy k účasti ve skupině o umístění.

Liberec – Sparta 1:3

Pražané i přes personální oslabení vstoupili do duelu aktivně a drželi míč na svých kopačkách, během úvodu však jejich hru kazilo množství nepřesností. Ve 13. minutě navíc zaspala sparťanská defenziva a nechala propadnout dlouhý míč až na nabíhajícího Valentu, ten si jej zpracoval a nechytatelně napálil k přední tyči.

Absence Krejčího byla nadále znát a o několik chvil později mohl Slovan po další chybě hostující obrany udeřit podruhé. Ľubomír Tupta ve sprintovém souboji vymazal Martina Vitíka a svůj úprk zakončil střelou, kterou ovšem pohotovým zákrokem zneškodnil Matěj Kovář.

Statistiky zápasu Liberec – Sparta.
Statistiky zápasu Liberec – Sparta.Livesport

Ve snaze něco změnit v chybující defenzivě vstoupili Pražané do druhého dějství místo tří stoperů s klasickými čtyřmi obránci. Několik minut po změně stran přišla také jejich první větší příležitost. Střela Caspera Höjera mířila pouze do jednoho z Libereckých a následná dorážka Davida Pavelky letěla jen těsně nad.

Po hodině hry se poprvé připomněl také dosud nevýrazný Jan Kuchta, míč ale v dobré pozici vůbec netrefil. S příchodem závěrečné čtvrthodiny vrátili domácí hru před bránu soupeře, což demonstrovaly šance dvou střídajících hráčů. Nejprve Imad Rondič pohotovou křižnou střelou trefil břevno a o několik vteřin později hlavičkoval Jan Mikula, kterého skvěle vychytal Kovář.

Když už to s bodovým ziskem Sparty nevypadalo příliš dobře, upadnul Kuchta po zákroku Gigliho Ndefého ve vápně a kopala se penalta. Té se v 90. minutě ujal Mabil a tvrdou ranou nedal Olivieru Vliegenovi šanci. Následovalo dlouhé nastavení, ve kterém opět došlo k faulu v šestnáctce Liberce a Mabil z dalšího pokutového kopu přisoudil výhru hostům. Tu ještě o chvíli později stvrdil krásným lobem Kuchta.

Tabulka FORTUNA:LIGY.
Tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport

Sparta tak po dramatickém závěru dokázala zvítězit a nadále má pod kontrolou souboj o titul s pražskou Slavií. Liberec byl naopak definitivně odsouzen k zápasům ve skupině o umístění. Nadstavbová část Fortuna ligy startuje 6. května.