FORTUNA:LIGA: Sparta hraje o titul, Olomouc má stále šanci na Evropu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

O co se hraje ve FINÁLE FORTUNA:LIGY? Nejde jen o titul, i Olomouc má šanci na Evropu

Mojmír Chytil v souboji s Ladislavem Krejčím.
Mojmír Chytil v souboji s Ladislavem Krejčím.Sigma Olomouc
Fotbalovou FORTUNA:LIGU čekají v bojích o titul i sestup poslední dvě kola. Tři úterní zápasy mohou rozhodnout nejen o českém mistrovi, ale také můžou vyřešit tajenku, který tým si v příští sezoně zahraje evropské poháry.

Na první pohled je vše jasné, Sparta má k titulu hodně blízko. Dvě kola před koncem má na Slavii náskok pěti bodů. A ač má horší skóre i vzájemné zápasy, při rovnosti bodů by rozhodoval jiný aspekt. Dle reglementu soutěže je klíčové umístění týmu po základní části. Po 30 kolech měli Letenští na kontě 68 bodů, Slavia jen 66.

O co hrají týmy ve FINÁLE FORTUNA:LIGY?

Sparta

Jediné, co zajímá tým Briana Priskeho, je zisk aspoň jednoho bodu v následujících dvou zápasech. Pokud by se Spartě nepodařila pojistka titulu v úterý na Slovácku, bude mít v sobotu ještě možnost nápravy v domácím prostředí.

Program posledních kol:

Úterý, 34. kolo: venku Slovácko

Sobota, 35. kolo: doma Plzeň

Slavia

Sešívaní mají jistotu, že skončí nejhůře druzí, což jim zajišťuje nasazení do 3. předkola Evropské ligy. Jenže Slavia stále ještě věří v obrat situace. Mistrovský titul získá v případě, že Sparta nezíská už žádný bod a sama vyhraje oba dva následné zápasy.

Program posledních kol:

Úterý, 34. kolo: venku Olomouc

Sobota, 35. kolo: doma Slovácko

Tabulka skupiny o titul FORTUNA:LIGY.
Tabulka skupiny o titul FORTUNA:LIGY.Livesport

Plzeň

Západočeši mají jistotu, že skončí na třetí příčce, ať už jejich zápasy dopadnou jakkoli. Trenéra Michala Bílka čekají dvě poslední utkání jeho více než dvouleté mise. Viktoria také ví, že bude v Evropě hrát 2. předkolo Konferenční ligy.

Program posledních kol:

Úterý, 34. kolo: doma Bohemians

Sobota, 35. kolo: venku Sparta

Bohemians

Klokani hrají svou nejlepší sezonu ve 21. století a stále sní o účasti v Evropě. Naposledy si zahráli Pohár UEFA v říjnu roku 1987, když se jim doma nepodařilo otočit dvojzápas s belgickým Beverenem (0:2 a 1:0). Bohemians mají vše ve svých rukou a když se jim podaří zápasy v Plzni a doma s Olomoucí vyhrát, nemusí se ohlížet na další výsledky.

Program posledních kol:

Úterý, 34. kolo: venku Plzeň

Sobota, 35. kolo: doma Olomouc

Slovácko

V posledních dvou sezonách pokaždé dokázalo postoupit do evropských pohárů, letos má ale zdatné konkurenty a pokud si bude chtít scénář posledních let zopakovat, musí poskočit na čtvrtou příčku. To znamená, že v posledních dvou kolech musí získat alespoň o bod víc, než Bohemians a zároveň se nesmí nechat předstihnout Olomoucí. Los ale svěřenci Martina Svědíka nemají zrovna ideální, potkají obě pražská "S".

Program posledních kol:

Úterý, 34. kolo: doma Sparta

Sobota, 35. kolo: venku Slavia

Olomouc

I když Hanáci vstupovali do nadstavby se sedmibodovou ztrátou na čtvrté místo, dvě kola před koncem se jim otevřela možnost na poslední chvíli zabojovat o Evropu. Na Bohemians, kteří aktuálně drží poslední postupovou pozici, ztrácí čtyři body. Bodově srovnat krok s Klokany ale stačit nebude, neboť rozhodujícím kritériem je stejně jako v dalších případech nadstavby umístění po základní části. Sigma tak potřebuje dvě vítězství a musí věřit, že Slovácko i Bohemians získají maximálně bod. 

Program posledních kol:

Úterý, 34. kolo: doma Slavia

Sobota, 35. kolo: venku Bohemians

O čem se může rozhodnout už v úterý večer?

O titulu Sparty:

Když Letenští na Slovácku vyhrají nebo remizují, případně když Slavia ztratí body v Olomouci.

O postupu Bohemians do Evropy:

Pokud Bohemians vyhrají na hřišti Plzně a zároveň Slovácko prohraje se Spartou, budou mít Klokani jistotu účasti ve 2. předkole EKL.