Pět událostí ligového kola: Historická porážka Klokanů, Řezníkův návrat a Chramostova série

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí ligového kola: Historická porážka Klokanů, Řezníkův návrat a Chramostova série

Jan Chramosta natáhl sérii s alespoň jednou střelou už na 12 utkání.
Jan Chramosta natáhl sérii s alespoň jednou střelou už na 12 utkání.Profimedia
Po úvodním kole FINÁLE FORTUNA:LIGY zůstává v čele Sparta, kterou na půdě olomoucké Sigmy spasil Martin Minčev (22). Skóre si výrazně vylepšila Slavia, která "Klokany" porazila v poměru 6:0, přičemž větším rozdílem porazila rivala z Vršovic naposledy po 2. světové válce. Návrat na ligové trávníky prožil Radim Řezník (34) a v úchvatné sérii pokračuje útočník Jablonce Jan Chramosta (32).

Řezníkův návrat po deseti měsících

Po téměř deseti měsících se do sestavy Plzně vrátil obránce Radim Řezník. Poslední minuty absolvoval na konci července v utkání Ligy mistrů proti Helsinkám, ve FORTUNA:LIZE se naposledy objevil 15. května, tedy téměř před rokem.

Kouč Michal Bílek jej do duelu se Slováckem poslal od první minuty a na hřišti nakonec vydržel 72. minut, než jej nakonec vystřídal autor vyrovnávací branky Rafiu Durosinmi.

"Jsem rád, že jsem po tak dlouhé době mohl nastoupit. Pro hráče je nejhorší, když se mu neustále jedno zranění vrací dokola. Čekal jsem dlouho a konečně jsem se dočkal. Doufám, že už je to za mnou a věřím, že pokud budu zdravý, svému týmu ještě pomůžu," hodnotil svůj návrat pro oficiální stránky úřadujícího mistra zkušený krajní bek.

Přehled zápasu Plzeň – Slovácko 2:2

Baník s výhrou i marodkou

Ostravský Baník výrazně nakročil za záchranou, když v úvodním střetnutí porazil ve Vítkovicích Brno vysoko 4:0 a odskočil mu v tabulce na sedm bodů. Výraznou měrou k výhře přispěl Jan Juroška, jedna z hlavních hvězd víkendového programu.

S výkonem mohl být kouč Pavel Hapal skutečně spokojen, vrásky na čele mu ale dělá rozrůstající se marodka. "Jirka Klíma šel do souboje na dlouhou nohu a zvrtl si kotník. V této chvíli to nevypadá příliš dobře. David Lischka měl problémy už v týdnu, ozval se mu opět zadní stehenní sval a moudřejší budeme až po důkladných vyšetřeních," hodnotil na pozápasové tiskové konferenci Hapal.

Zkušenému kouči, kterému schází také kvarteto Boula – Takács – Tetour – Šín, mohl starosti v závěru přidělat také Srdjan Plavšič. Ten po jednom souboji ze hřiště odkulhal, podle Hapala se ale o nic vážného jednat nebude.

Přehled zápasu Ostrava – Brno 4:0

Minčev udržel Spartu v čele

Sparta zůstává v čele i po úvodním kole nadstavby, když v nervózním utkání zdolala domácí Sigmu Olomouc 1:0. Jedinou trefu utkání zaznamenal jinak věčný náhradník Martin Minčev.

Dvaadvacetiletý útočník vstřelil gól ve 26. minutě, od té chvíle si Sparta náskok držela až do závěrečného hvizdu. "Viděl jsem prostor na střelu, tak jsem vypálil a míč zapadl k tyči. Výhra nás ponechává ve hře o titul," hovořil Minčev v pozápasovém rozhovoru pro O2 TV Sport.

Po utkání se Minčev dočkal pochvalných slov i od kouče Briana Priskeho. "Některé výhry neznamenají krásný fotbal. Podstatná je výhra, a také to, že nám pomohly některé změny. Hlavně tedy Martin," prohlásil na tiskové konferenci Priske.

Přehled zápasu Olomouc – Sparta 0:1

Klokani s nejvyšší porážkou od konce války

Po vyrovnané bitvě v semifinále MOL Cupu (2:3p) padli "Klokani" proti Slavii dvakrát až příliš snadno. 22. dubna z toho byla porážka 0:3, v nedělní partii pak dostali fotbalisté Bohemians ještě o tři branky více. Po galapředstavení Václava Jurečky a dalších trefách Davida Douděry a Micka van Burena se zrodila nejhorší porážka Bohemians v derby proti Slavii od října roku 1946. Tehdy Klokani padli výsledkem 1:8. Tuto nesmírně zajímavou statistiku přinesl twitterový účet CSFotbal.

Není divu, že na jedné straně vládla obrovská spokojenost, zatímco na té druhé naprostý zmar. "Ve druhé půli to byl horor, defenzivní činnost byla na velmi nízké, tristní úrovni. Byla to exhibice Slavie a my si musíme přiznat, že na ni v tuto chvíli nemáme. To je realita," soudil v pozápasovém rozhovoru kouč zelenobílých Jaroslav Veselý.

"Začátek zápasu nebyl ideální, ale po první brance se to změnilo. Dali jsme šest branek, mohli přidat i několik dalších. Výkon byl z naší strany absolutně dominantní a skvělý,“ uvedl pro web slavia.cz Jindřich Trpišovský. I přes jasné vítězství ale jeho tým nadále zůstává druhý o dva body za Spartou. A je zřejmé, že na konci tohoto týdne se v derby pražských "S" bude lámat chleba.

Přehled zápasu Slavia – Bohemians 6:0

Chramosta pokračuje v úchvatné sérii

Naprosto úchvatná série Jana Chramosty pokračuje. Od 19. února totiž Jan Chramosta v každém ligovém střetnutí vypálil alespoň jednu střelu mezi tři tyče. Proti Zlínu se mu to povedlo již podvanácté za sebou a v této statistice nemá konkurenci. Ke střeleckému pokusu se Chramosta dostal hned ve 14. minutě, jeho slabý pokus nicméně Dostál v poklidu lapil.

Druhý střelecký pokus si autor čtrnácti ligových branek z letošní sezony vypracoval o šest minut později a tentokrát se jednalo o poznání nebezpečnější zakončení. Dostál jeho ránu musel vyrážet na tyč.

Zkušený útočník tak nakonec vyšel podruhé střelecky naprázdno a v posledních sedmi zápasech se může pyšnit jen dvěma zásahy.

Přehled zápasu Zlín – Jablonec 1:1