Pět událostí ligového kola: Změny Slavii neprospěly, Sparta uspěla v Pardubicích a vede

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí ligového kola: Změny Slavii neprospěly, Sparta uspěla v Pardubicích a vede

Sparťané zamířili do čela ligové tabulky.
Sparťané zamířili do čela ligové tabulky.@ACSparta_CZ
Jindřich Trpišovský (47) pro 26. kolo FORTUNA:LIGY opět obměnil oproti poslednímu ligovému střetnutí sestavu, tentokrát to ale úspěch nepřineslo a poprvé v sezoně tak první příčku přebírá Sparta. Letenští musí řešit i jednu nepříjemnost, a to konkrétně nechuť Tomáše Čvančary (22) ke střídání. Na půdě Slovácka nečekaně zabral ostravský Baník, k vidění byl i bratrský souboj.

Bitri prvním ligovým gólem v Česku nastartoval Baník

Nečekané vítězství si připsal na jaře se trápící Baník Ostrava. Na půdě Slovácka navíc rozhodl nečekaný a sváteční střelec. Vůbec první branku na českých ligových trávnících si připsal albánský obránce Eneo Bitri.

Šestadvacetiletý stoper byl navíc vynikající i v defenzivě, čehož si byl kouč Pavel Hapal vědom. "Na vítězství jsme čekali opravdu hrozně dlouho. Takový výsledek jsme potřebovali. Eneo předvedl výborný výkon, vzadu hrál parádně a neudělal snad jedinou chybu. Je to ale jen jedna výhra, to nic neznamená a o žádné uklidnění se rozhodně nejedná," sdělil Hapal, ale jedním dechem dodal, že boj o alespoň prostřední skupinu pokračuje.

Baník vyhrál poprvé od začátku února, kdy rozdrtil Teplice 5:0, a na chvíli se ocitl v prostřední skupině. Liberec ale svůj duel taktéž zvládl a odsunul ostravský celek zpět dolů na jedenáctou příčku. 

Šest změn a Slavia přepouští první příčku

Oproti předchozímu ligovému utkání udělal Jindřich Trpišovský hned šest změn, z toho tři vynucené, když kvůli viróze scházeli David Douděra, Petr Ševčík a Tomáš Holeš.

Slavia na půdě Mladé Boleslavi musela dotahovat a zásluhou Christose Zafeirise získala alespoň bod. Naposledy sešívaní s tímto soupeřem ztratili body před sedmi lety, kdy o triumfu Boleslavi poměrem 2:0 rozhodla červená karta Michala Frydrycha a následná proměněná penalta Lukáše Magery.  

"Určitě by nám pomohlo, kdybychom venku už někdy udrželi nulu. Tlak a množství šancí nedokážeme přetavit v góly, to je problém," hodnotil další neúspěšné venkovní představení kouč Slavie Jindřich Trpišovský. Slavia po remíze 1:1 přepustila první pozici v tabulce Spartě, což před blížícím se derby není ideální zpráva. "K derby se ale nic nemění, stejně chceme zápas vyhrát. Ztracené body nás mrzí, ale záměr k derby to nijak nemění," dodal lodivod Slavie. 

Čvančara neunesl střídání, Sparta ale vede

Sparta využila zaváhání Slavie a poprvé v sezoně šla po kompletně dohraném kole do čela FORTUNA:LIGY. V Pardubicích uspěla díky trefám Jana Kuchty a kapitána Ladislava Krejčího

Vidět byl ale i další střelec posledních týdnů, Tomáš Čvančara. Ten se do střelecké listiny zapsal pět minut po pauze, z branky ale vzhledem k nejasnosti ohledně ofsajdu přílišnou radost neměl. Video následně prokázalo milimetrový ofsajd a Čvančara tak vyšel počtvrté střelecky naprázdno.

Kouč Brian Priske jej následně po hodině hry stáhl, což mladý útočník nesl poměrně nelibě. Čvančara střídání slovně okomentoval, následně se dostal do výměny názorů jak s Brianem Priskem, tak s asistentem Lubošem Loučkou. Výsledkem bylo "vyhoštění" útočníka do šatny. 

"Chtěl jsem, aby šel ke Karabcovi a popřál mu hodně zdaru. To on neudělal, neplácnul si s ním. Rovnou jsme ho proto poslali do kabiny, překročil tím hranici," hovořil po střetnutí Priske. Situace ale již má být vyřešená.

"Po zápase se všem omluvil, tím to považuji za uzavřené," dodal Priske. "Tom byl naštvaný hlavně sám na sebe, situaci nezvládl. Po zápase se ale hned omluvil, nyní si to vyřeší s trenérem," doplnil Priskeho obránce Jaroslav Zelený.

Čtyři dvougóloví střelci ve dvou zápasech? Letos poprvé

Ve 26. kole se hned čtyři hráči zapsali do střeleckých statistik dvakrát. Vůbec poprvé v sezoně se ale tak stalo v pouhých dvou duelech a jedná se o skutečnou raritu.

V sobotním duelu mezi Viktorií Plzeň a Jabloncem se dvakrát trefili střídající Matěj Vydra a taktéž kmenový hráč Sparty Matěj Polidar. Zatímco Polidar se trefil v nejvyšší soutěži dvakrát poprvé v kariéře, Vydra skóroval dvakrát po pěti letech a v nejvyšší české soutěži podruhé v kariéře. Poprvé se tak stalo 7. března roku 2010 ještě v dresu Baníku Ostrava.

V neděli na střelecký souboj Vydra – Polidar navázali Mojmír Chytil a Jan Matoušek. Zatímco ale předchozí duel skončil vítězstvím Matěje Vydry a Plzně, duel Olomouce s Bohemians 1905 vítěze nepoznal. Domácí útočník skóroval po dvouzápasové pauze, Matoušek se po svém přesunu z Liberce trefil teprve ve druhém utkání, v obou ale zaznamenal dvě branky. 

Juroška vs. Juroška

Ještě jeden návrat k utkání Slovácko – Baník Ostrava. V sobotním klání v Uherském Hradišti totiž došlo na pikantní bratrský souboj. Na domácí straně absolvoval devatenáct minut teprve jednadvacetiletý záložník Pavel Juroška, za hostující výběr odehrál celé střetnutí krajní obránce Jan Juroška, o devět let starší bratr Pavla.

"Náš sen byl vždy hrát spolu, nebo proti sobě. Hecovali jsme se, dokonce se ze mě snažil dostat taktiku. Ale nic ze mě nedostal," hovořil mladší Pavel ve službách Slovácka. Spokojenější ale nakonec byl zkušenější Jan, jehož Baník na půdě Slovácka zvítězil 0:1 a přiblížil se k prostřední skupině. "Rodiče si přáli remízu a gól nás obou. My ale potřebovali body více," doplnil bek ostravského celku.