Sparta hraje ve Fortuna lize na Slovácku a může odskočit Slavii, Pardubice ve východočeském derby hostí Hradec

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta jen remizovala na Slovácku a hodila rukavici Slavii. Pardubice vyhrály derby

Na 1:1 vyrovnával z penalty kapitán Ladislav Krejčí.
Na 1:1 vyrovnával z penalty kapitán Ladislav Krejčí.acsparta.cz
Po pražském derby, v jehož závěru urvala cennou remízu 3:3, podstoupila Sparta podobně velkou výzvu v podobě zápasu v Uherském Hradišti. Letenští v něm dotahovali a nakonec získali znovu jen bod za remízu 1:1. Šanci tak dali Slavii, která se může po večerním duelu s Bohemians vrátit do čela tabulky. Pardubice poprvé v historii samostatné ligy hostily na vlastním stadionu Hradec Králové a v souboji o východní Čechy uspěly díky brance Pavla Černého (38). Poslední sobotní utkání 28. kola FORTUNA:LIGY sledujte na Livesport.cz.

Slovácko –⁠ Sparta Praha 1:1

Ihned po zahajovacím výkopu začala Sparta diktovat tempo hry, jejím snahám o proniknutí do gólových šancí však domácí obrana bez větších problémů odolávala, a o první zahrození se tak postaralo Slovácko. Ve 14. minutě se dostal do samostatného úniku Pavel Juroška, tváří v tvář brankáři Matěji Kovářovi sice selhal. O pár minut později ale dostal šanci své zaváhání napravit, když ho z pravé strany našel svým centrem Vlasiy Sinyavskiy.

Vybrané statistiky zápasu Slovácko –⁠ Sparta
Vybrané statistiky zápasu Slovácko –⁠ SpartaLivesport

Skóre zápasu otevřel poté, co se jeho zakončení do břevna odrazilo do zad nešťastného brankáře hostů, který si tak připsal vlastní gól. Blízko vyrovnání byl Jan Kuchta. K zakončení se dostal za hranicí malého vápna, jenže zamířil jen do levé tyče. V závěru první půle Rudí přidali na intenzitě, což mohl svým dloubákem z úctyhodné vzdálenosti přetavit v branku Kuchta, i jeho druhý pokus však skončil jen na brankové konstrukci. V poslední nastavené minutě pak ještě předvedl fantastický zákrok Filip Nguyen.

Po změně stran Letenští pokračovali v zavedených kolejích a neúnavně se snažili probít skrze stále více zatažený bílý blok. S postupem času hostující tlak sílil, jenže až na několik vysokých centrů zůstával ve druhé půli brankář Slovácka Nguyen bez práce. Gólové sucho nakonec Sparta prolomila v 72. minutě z pokutového kopu, který zavinil Sinyavskiy. Penalty se ujal kapitán Ladislav Krejčí, který proměnil již svůj pátý pokus letošní sezony. V závěru se ještě Slovácko pokusilo vzít si vedení zpět, s blížícím se závěrem už ale hráli pouze hosté, kteří se však kýženého obratu nedočkali.

Mladá Boleslav –⁠ Baník Ostrava 1:0

První náznak solidní příležitosti přinesla osmá minuta, kdy se po hezké narážečce s Ladislavem Almásim dostal do dobré pozice David Buchta, toho ale včasným výběhem pokryl Petr Mikulec. Poté převzali iniciativu hráči domácího celku, což se jim v 17. minutě podařilo přetavit v úvodní gól. Matějovský narýsoval výbornou kolmici na nabíhajícího Vasila Kušeje, a ten přesnou střelou z pravé strany vápna potvrdil svou produktivitu. V nastavení první půle vymyslel další velkou šanci Marek Matějovský, kdy výborným centrem našel Milana Škodu, branka po jeho přesné hlavičce ale kvůli ofsajdu nakonec neplatila.

I po návratu na trávník byli nejprve aktivnější domácí, nebezpečné pokusy však záhy začali počítat Ostravané. Nejprve se na pravé straně prosmýkl střídající Nemanja Kuzmanovič a ranou z velké blízkosti prověřil Mikulce, ani on a ani Eneo Bitri z následného rohu však gólmana Boleslavi překonat nedokázali. Baník, posílený o několik čerstvých hráčů, se následně definitivně chopil otěží duelu a začal svého soupeře svírat před jeho vlastním vápnem.

Vybrané statistiky zápasu Mladá Boleslav –⁠ Ostrava
Vybrané statistiky zápasu Mladá Boleslav –⁠ OstravaLivesport

Defenziva Boleslavi ale dlouho fungovala výborně. Další ohrožení přišlo až v závěrečné dvacetiminutovce, kdy se po rohovém kopu opřel hlavou do míče Kuzmanovič, jehož pokus skončil pouze na břevně. Srbský šikula si o několik chvil později zkusil také roli tvůrce hry, když přesným centrem našel Daniela Smékala, i on však selhal a stav duelu se již nezměnil.

Pardubice –⁠ Hradec Králové 1:0

Jako první zahrozili hosté, kteří se v šesté minutě propracovali k centru z pravé strany. Po nedorozumění v obraně Pardubic musel do akce Florin Nita, jenž pokus zblízka i za cenu bolestivého šrámu zneškodnil. I přesto, že si domácí od začátku utkání zachovávali optickou převahu, byla v první dvacetiminutovce ve finální fázi mnohem nebezpečnější černo-bílá ekipa.

Vybrané statistiky zápasu Pardubice –⁠ Hradec Králové
Vybrané statistiky zápasu Pardubice –⁠ Hradec KrálovéLivesport

Misky vah se pomalu začaly naklánět na stranu Hradce a ten hrozil zejména ze standardních situací. Před pauzou si obrovskou příležitost vypracovali domácí, ale aktivní Michal Hlavatý selhal z bezprostřední blízkosti. Pardubičtí velmi dobře zachytili vstup do druhé půle. Po pár náznacích šancí připravil v 56. minutě Hlavatý skvělou pozici pro Pavla Černého, který se osamocený ve vápně nemýlil. Votroci po obdrženém gólu šlápli do pedálů, ale nedařilo se jim proniknout kompaktní obranou soupeře. 

Tým z města perníku ale vedení zkušeně hlídal a sám čas od času zahrozil. Pardubice mohly výhru pojistit pár minut před koncem, ale přihrávku před prázdnou bránu od Dominika Janoška obrana na poslední chvíli odvrátila. Šance Hradce úplně pohřbil v nastavení Michal Leibl, který viděl druhou žlutou kartu.

Sigma Olomouc –⁠ Teplice 1:2

Ani příznivá cena lístků nepomohla, a nepříliš atraktivnímu fotbalu v úvodních minutách tak nepomáhal ani pohled na jen zřídka zaplněné hlediště. První střelecký pokus přišel v 11. minutě z kopačky Daniela Trubače, napálil ale pouze prvního protihráče. Domácí celek zahrozil ve 24. minutě, kdy si na roh Martina Pospíšila naběhl nikým nehlídaný Vít Beneš, neprostřelil ale hradbu těl bránících hráčů. Opravdu nebezpečná šance ale přišla až v nastaveném čase první půle. Po zaváhání a faulu Matúše Macíka si Matěj Hybš postavil míč na penaltový puntík a ranou doprostřed uštědřil domácímu týmu gól do šatny.

Atraktivita duelu příliš nevzrostla ani po změně stran, hrálo se bez větších šancí kolem poloviny hřiště. Postupem času začali herní iniciativu přebírat hráči Sigmy, ale i vinou mnoha nepřesností si dlouho nedokázali vytvořit větší šance. Poprvé tak domácí tým otestoval Tomáše Grigara v 67. minutě, hostující gólman ale proti střele Pavla Zifčáka z úhlu dobře zasáhl. O chvíli později na druhé straně zpoza vápna ostře vypálil Trubač, i Macík ale vytáhl dobrý zákrok a míč vyrazil. V 74. minutě stál proti Grigarovi opět Žifčák, zkušený gólman ale i napodruhé obstál.

Vybrané statistiky zápasu Olomouc –⁠ Teplice
Vybrané statistiky zápasu Olomouc –⁠ TepliceLivesport

Nakonec však musel před tlakem domácího celku kapitulovat o pět minut později, když se po rohu dostal k míči Jakub Pokorný a střelou z voleje rozvlnil síť. Avšak to nebylo domácímu týmu nic platné, když šest minut před koncem netrefil míč dobře při vyboxování Macík a Jakub Urbanec dotlačil míč do sítě. V úplném závěru ještě musela obrana hostů v čele s brankářem odolat několika velkým šancím Hanáků, vše ale zvládla na jedničku a mohla se radovat ze tří bodů.

Tabulka FORTUNA:LIGY