Výhru Sparty na Hané vystřelil Minčev, Slavia odpověděla šestibrankovým debaklem Bohemians

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Výhru Sparty na Hané vystřelil Minčev, Slavia odpověděla šestibrankovým debaklem Bohemians
Sparťanskou výhru vystřelil Martin Minčev.
Sparťanskou výhru vystřelil Martin Minčev.@ACSparta_CZ
Pražská Sparta zahájila nadstavbovou část fotbalové ligy nejtěsnější výhrou v Olomouci. Na Andrově stadionu ji poslal v prvním poločase do vedení Martin Minčev (22), a protože svěřenci Briana Priskeho (45) poprvé po pěti zápasech udrželi čisté konto, získali důležité tři body. Slavia však odpověděla razantně – ve vršovickém derby rozprášila Bohemians 6:0. A Václav Jurečka (28) se zaskvěl čtyřmi trefami.

Slavia – Bohemians 6:0

Znovu tak potvrdil, že se mu v této sezoně proti "klokanům" daří. V součtu s pohárem se totiž kanonýr ověnčený inženýrským titulem trefil do sítě vršovického rivala už sedmkrát. Červenobílí se ke Spartě před dalším vzájemným soubojem vrátili na rozdíl dvou bodů.

Na debakl to přitom zprvu nevypadalo. Antonín Křapka dokonce mohl poslat hosty do vedení, jenže odražený míč v pokutovém území namířil jen těsně nad horní tyč. Naopak sešívaní úspěšně proměnili hned svou první příležitost ve 31. minutě. Dloubáček Davida Douděry si pokryl před obráncem Jurečka a v bezprostřední blízkosti překonal brankáře.

Statistiky zápasu Slavia – Bohemians.
Statistiky zápasu Slavia – Bohemians.Livesport

Druhou půli odšpuntovala vynikající nahrávka Matěje Juráska za obranu. Poslal jí do samostatného úniku Jurečku, jenž tvrdým projektilem pod břevno zvýšil vedení. Kanonýr domácích byl při chuti. Dovolil si totiž nádhernou dalekonosnou střelu, která zaplavala přesně k tyči, a završil tak hattrick. Slavia ve fantastickém vstupu do druhé půle ani nadále nepolevovala. Centr za obranu v 57. minutě zužitkoval Douděra parádním lobem přes gólmana.

Domácí poté na chvíli zvolnili, ujmout se mohla ještě hlavička Aihama Ousoua, ta však netrefila prostor mezi třemi tyčemi. V 83. minutě se po narážečce s Lukášem Provodem prosadil ranou k tyči Mick van Buren. O minutu později pak přidal svou čtvrtou branku Jurečka, který si vyměnil balon se střídajícím Stanislavem Teclem.

Slavia tak dominanntím způsobem ovládla třetí jarní derby o Vršovice a nadále komplikuje Spartě cestu za titulem. A právě letenskému soupeři může uštědřit další direkt už příští sobotu, kdy je v plánu další vzájemný duel na Letné.

Olomouc – Sparta 0:1

Olomoučtí zahrozili už v páté minutě, kdy prudce vypálil Ondřej Zmrzlý. Jeho střelu ze střední vzdálenosti však zneškodnil Matěj Kovář. Jinak úvodní čtvrthodina větší příležitost nepřinesla. K velké radosti početně zastoupených a hlučných pražských fanoušků šli jejich miláčci ve 26. minutě do vedení. Martin Minčev si za vápnem navedl míč na levačku a i přesto, že při střele uklouzl, nasměroval svůj projektil přesně k pravé tyči.

Sigma sice měla v dalším průběhu hry zajímavé útočné náznaky, které vedly zejména přes delší míče na Mojmíra Chytila, avšak dalšího gólu se diváci do pauzy nedočkali.

Statistiky zápasu Olomouc – Sparta
Statistiky zápasu Olomouc – SpartaLivesport

Domácí nastoupili na Spartu po pauze zostra a v 51. minutě se mohli radovat. Hlavičku Víta Beneše po rohovém kopu však zkrotil jistý Kovář. Obří šanci měl po hodině hry Jan Kuchta. Ten využil Benešova podklouznutí  na hranici vápna a sebral mu míč. Matúš Macík však proti reprezentačnímu útočníkovi zasáhl a i s přispěním tyče mu zamezil ve skórování.

Modrobílí dál toužili po vyrovnání, hra se tak na obou stranách začala otevírat. Navzdory tlaku hostů hrozila Olomouc z protiútoků po pravém křídle, tyto snahy ale ke kýženému vyrovnání nevedly.

České Budějovice – Liberec 3:2

Severočeši se v play off skupiny o 7.-10. místo dostali do vedení už v sedmé minutě, kdy na polovině hřiště sebral Patriku Čavošovi míč Christian Frýdek a běžel s ním vpřed, kde jej naservíroval Victorovi Olatunjimu. Nejlepší střelec Liberce se před odkrytou brankou nemýlil. Na tento úspěch vzápětí navázal Ľubomír Tupta, jehož technická rána k tyči zdvojnásobila vedení Slovanu.

Domácí se ovšem nevzdali a ve 25. minutě snížili, prudkou střelou vymetl pravou šibenici branky hostů Patrik Hellebrand. Liberečtí dokázali následně opět udeřit, nicméně gól Filipa Prebsla neplatil kvůli ofsajdu. V další pasáži hry měli navrch domácí, což jim s končícím poločasem přineslo ovoce. Šťastnou trefu zaznamenal Quadri Adediran, jenž využil Čermákovy vynikající přihrávky a za pomoci mírné teče soupeřova obránce zajistil vyrovnání. 

Statistiky zápasu České Budějovice – Liberec
Statistiky zápasu České Budějovice – LiberecLivesport

Na úspěšný konec první půle Jihočeši navázali hned v 50. minutě, kdy si na centr Jakuba Hory výborně naskočil Martin Králik a zajistil Dynamu vedení. Ani po obratu skóre Budějovičtí nepřestali ve své aktivitě. Po hodině hry se do dobré příležitosti propracoval Čavoš, který tvrdou ranou trefil pouze spojnici tyče a břevna.

Smůlu při zakončení měl i Hellebrand. Ten si při standardní situaci šikovně naběhl do vápna, kde po obdržené přihrávce vystřelil, nicméně zamířil do stejného místa jako předtím Čavoš. Dalšího gólu tak diváci na Střeleckém ostrově už svědky nebyli.

Mladá Boleslav – Hradec Králové 0:0

Modrobílí zahrozili poprvé ve 26. minutě, kdy se po rychlé kombinaci ocitl v pokutovém území nikým nehlídaný Patrik Žitný, kterému v zakončení zabránil pohotovým skluzem Vojtěch Smrž. O pár desítek vteřin později byl blízko úvodní trefy po rychlém náběhu Lukáš Mašek, pokus domácího útočníka ale pohotovým zákrokem zneškodnil Patrik Vízek.

Krátce po půlhodině hry pak zasahovat nemusel, jelikož David Šimek po rohovém kopu mířil v jedné z největších šancí poločasu těsně vedle. O poznání lépe si vedl po famózní přihrávce Marka Matějovského v nastavení první půle Mašek, jeho trefa ale nemohla být kvůli ofsajdu uznána.

Statistiky zápasu Ml. Boleslav – Hradec Králové
Statistiky zápasu Ml. Boleslav – Hradec KrálovéLivesport

Po změně stran se k zakončení dostali jako první Votroci, když dalekonosný pokus Jakuba Kučery z 51. minuty zneškodnil pozorný Petr Mikulec. Větší potíže následně nadělal domácímu brankáři projektil Matěje Trusy, který Petr Mikulec vyrazil pouze k nohám Matěje Koubka, jenž v nadějné pozici zamířil trestuhodně vedle. Gólový účet utkání mohl otevřít krátce po hodině hry střídající Vasil Kušej, ani on však skvěle chytajícího Vízka zblízka nepřekonal.

V 75. minutě si domácí útočník po geniálním Matějovského pasu souboj s Vízkem zopakoval, tentokrát se jeho pokus zastavil až na tyči hostující branky. Pět minut před koncem zamířil po druhé žluté kartě předčasně do sprch Smrž, svěřenci Pavla Hoftycha ale krátkou početní převahu využít nedokázali.

Tabulka skupiny o titul ve FORTUNA:LIZE