Teplice unikají záchranářským pozicím, Zlín pouze remizoval. Baník rozstřílel Brno 4:0

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Teplice unikají záchranářským pozicím, Zlín pouze remizoval. Baník rozstřílel Brno 4:0
Skláři se pod novým trenérem Zdeňkem Frťalou těší dobré formě.
Skláři se pod novým trenérem Zdeňkem Frťalou těší dobré formě.Profimedia
FORTUNA:LIGA zahájila prvními zápasy nadstavbovou část, načaly ji tři duely skupiny o záchranu. V roli největšího aspiranta na přímý sestup do ní vstoupil z posledního místa Zlín a doma pouze remizoval s Jabloncem 1:1. Neméně důležitý střet hostila teplická Stínadla, kam zavítaly předposlední Pardubice. Skláři potvrdili dobrou formu a získali důležité tři body za vítězství 1:0. Rázně za záchranou vykročil ostravský Baník, jenž rozstřílel brněnskou Zbrojovku 4:0.

Baník Ostrava – Zbrojovka Brno 4:0

Už od úvodních minut hnala Baník ke gólu navzdory nižší návštěvě fantastická atmosféra. A právě aktivní domácí už v 11. minutě otevřeli skóre zápasu. Na přesný centr z pravé strany od Jana Jurošky si ve vápně naskočil Cadu, jenž přesnou hlavičkou nedal Martinu Berkovcovi šanci. Ostrava ani po vstřeleném gólu nepolevovala, což jí po půlhodině hry přineslo další trefu.

O tu se nemohl postarat nikdo jiný než ve skvělé formě hrající Muhamed Tijani, jehož opět našel fantastickou vzdušnou přihrávkou Juroška. Nigerijský kanonýr Baníku následně v pádu umístil míč k levé tyči a vstřelil svůj šestý gól v posledních čtyřech startech. Hrozivý poločas hostů dokonal ve 37. minutě Srdjan Plavšič, jenž pláchl špatně bránícím zadákům Zbrojovky a prudkou přízemní střelou propálil Berkovce.

Statistiky zápasu Baník Ostrava – Zbrojovka Brno
Statistiky zápasu Baník Ostrava – Zbrojovka BrnoLivesport

Brňané vstupovali do druhého dějství spíše s cílem neinkasovat velký debakl, než že by se chtěli pokusit o zázračný comeback. Prvních 15 minut se hostům tento plán dařil, poté ale přišel dost pravděpodobně gól kola, když z velké vzdálenosti napřáhl ke střele Juroška a zavěsil míč do levé šibenice. Pro 30letého beka to byla první ligová branka v dresu Ostravy. Po čtyřgólové přehlídce se tempo hry zpomalilo a oba celky už utkání spíš jen dohrávaly.

Teplice – Pardubice 1:0

Východočeši začali v Teplicích poněkud opatrně. První zajímavější situace tak nastala až v 15. minutě, ke štěstí domácích fanoušků však znamenala vedoucí branku žlutomodrých. Postaral se o ni tvrdou ranou z hranice vápna Daniel Trubač, ke kterému se míč odrazil po nedůsledném odvrácení dlouhého vhazování pardubickými stopery.

O chvíli později mohli Skláři svůj náskok zvýšit, když se v ideální palebné pozici ocitl Daniel Fila, zakončení mu ale nesedlo. Daleko kvalitnější pokus vyprodukoval jen o pár chvil později na druhé straně Dominik Janošek. Tvrdou pumelici pod břevno ovšem zlikvidoval skvělým reflexivním zákrokem Filip Mucha.

Statistiky zápasu Teplice – Pardubice
Statistiky zápasu Teplice – PardubiceLivesport

Zlepšený výkon ze závěru prvního poločasu si Východočeši přenesli i na začátek toho druhého. V 58. minutě našel Michal Hlavatý geniální přihrávkou Janoška, jehož zakončení vnějším nártem zastavila až tyč. S narůstajícím časem se tlak hráčů Pardubic zvyšoval.

Svůj podíl na tom mělo i nucené střídání zkušeného Aloise Hyčky, jenž v době své přítomnosti na trávníku dodával Teplicím důležitý element klidu. Po jeho odchodu se domácí jen stěží dostávali přes půlku, v defenzivě je ale podržel skvělým výkonem stoper Nemanja Mičevič, který nakonec dovedl svůj tým k udržení čistého konta.

Zlín – Jablonec 1:1

Jablonec začal utkání sérií přímočarých akcí, jedna z takových už ve třetí minutě vyvrcholila střelou Jakuba Považance zpoza vápna, která prosvištěla nad břevnem. První větší příležitost si pak hosté vypracovali v 19. minutě, kdy z levé strany prověřil brankáře Davis Ikaunieks.

Vzápětí ještě z lepší pozice pálil Jan Chramosta, jeho pokus však skončil jen na levé tyči. I nadále byl pak aktivní Ikaunieks, jenž si užíval po dlouhé době příležitost v základní sestavě. Ve 30. minutě lotyšský útočník Jablonce hlavou orazítkoval břevno. V závěru první půle byl nebezpečný i Zlín, po pěkné kombinaci z pravé strany přihrával Tom Slončík na Libora Kozáka, jeho pohotové zakončení ale vykryl Jan Hanuš.

Statistiky zápasu Zlín – Jablonec
Statistiky zápasu Zlín – JablonecLivesport

Ještě před pauzou se nad zlínským Stadionem Letná snesl intenzivní liják. Po změně stran se tak hráči museli vypořádat se značně podmáčeným trávníkem a chvílemi to vypadalo, jako kdyby se hrálo s medicinbalem.

V 53. minutě si navzdory podmínkám šikovně navezl balon do středu Považanec, od kterého jej převzal Pavel Šulc a fantastickým způsobem vymetl šibenici branky domácích. Zanedlouho však přišla odpověď, a to z kopaček dvou čerstvě střídajících hráčů. Dramé vyslal z levé strany přízemní přihrávku, kterou usměrnil do sítě Nedeljko Kovinič, a zařídil tak Ševcům alespoň bod.

Tabulka F:L – skupina o záchranu