Finále Ligy mistrů: Ederson vs. Onana. Ostře sledovaný souboj láká i na bitvu špičkových gólmanů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ederson vs. Onana. Finále Ligy mistrů láká i na souboj špičkových gólmanů, kdo ho vyhraje?

André Onana je na finále dobře připraven.
André Onana je na finále dobře připraven.AFP
V sobotním finále Ligy mistrů se na Atatürkově olympijském stadionu v Istanbulu utká Manchester City s Interem Milán. Zápas slibuje skvělou podívanou, ke které by měl každý brankář přispět svým dílem. Vzejde z bitvy vítězně Ederson (29) z anglického týmu, nebo André Onana (27) z toho italského?

"Tým, který překoná všechny překážky na cestě za vítězstvím, nakonec vyhraje," řekl Ederson o víkendu pro FourFourTwo. Z jeho pohledu nejde o to, který z týmů je lepší. Pouze tvrdá práce a odhodlání během celého ročníku Ligy mistrů a finále vedou k triumfu. A na to musí být všichni hráči připraveni, přesně proto slibuje sobotní bitva parádní podívanou.

André Onana zářil v průběhu celého letošního ročníku Ligy mistrů a stejný výkon se od něj čeká také v klíčové bitvě. Proti gólové mašině z Manchesteru bude mít sice hodně práce, ale před měsícem prohlásil, že miluje zodpovědnost.

Ederson pracuje za pevnou defenzivou

Oba gólmani jsou z klubů zvyklí pracovat za silnou defenzivou, každý ale dost pravděpodobně v sobotu zazáří jiným způsobem. Například Ederson, který si zachytá ve svém druhém finále Ligy mistrů, bude chráněn silnou defenzivní řadou. V důsledku toho je méně pravděpodobné, že bude muset vytahovat několik těžkých zákroků.

Ať už bude systém hry soupeře jakýkoli, pokud budou jeho branku střežit tři nebo čtyři obránci, bude pro hráče Interu obtížné najít prostor pro útočení. I proto může být Edersonův večer nakonec úspěšnější.

Brazilec si během finále FA Cupu minulý týden odpočinul a zůstal na střídačce, do Istanbulu proto přijede v plné síle. Klidně by tedy mohl předvést podobné parády, jako například tu ze semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid. Tehdy v 78. minutě zastavil hlavičku Karima Benzemy.

A když náhodou dojde na penalty, byl by na to Ederson skutečně připraven? Nikdy se netajil tím, že čelit jim, je pro něj výzvou.

Utkání Manchester City – Inter (21:00) + audiokomentář

Onanovy parádní zákroky

Edersona z druhé strany ve svém prvním finále Ligy mistrů vyzve Onana. Kamerunec, který loni v létě přišel z Ajaxu Amsterdam, ukazuje, že je jak v lize, tak na evropské scéně, nepostradatelnou osobou.

Jeho dva důležité zákroky proti Portu v osmifinále finále ho vynesly zpět mezi nejlepší gólmany soutěže. Později, tentokrát proti Benfice, skvělé výkony zopakoval a výrazně pomohl týmu k postupu v soutěži. Ve finálovém souboji by mohl být tím klíčovým faktorem.

Onana se nebojí hrát nohama a často pomáhá spoluhráčům s rozehrávkou.
Onana se nebojí hrát nohama a často pomáhá spoluhráčům s rozehrávkou.Opta by Stats Perform

Letos odchytal 40 zápasů, ve kterých inkasoval 30 gólů a v devatenácti případech branku neinkasoval. Pro srovnání, Ederson nastoupil do 46 utkání, dostal 38 gólů a udržel 17 čistých kont. Podobné cifry, že? Je tedy logické, že pro ofenzivu obou týmů bude těžké se prosadit.

"Musíme se soustředit. Nebude to snadný zápas, ale jsme připraveni na každého. Důležité je nepřestávat bojovat. Možná jsme se v průběhu sezony trochu trápili, ale to se v tomto sportu může stát," řekl Onana před finále pro web UEFA.

Teď už se musí jen pořádně předvést. A znovu zazářit.

Kompletní informace k finále Ligy mistrů

Livesport Daily #15: Jak může Inter Milán vyhrát finále Ligy mistrů?
Livesport