Finále Ligy mistrů: Calhanoglu se může stát prvním Turkem, který vyhraje Champions League

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hvězdný Calhanoglu se může zapsat do historie, žádný turecký fotbalista LM ještě nevyhrál

Hakan Calhanoglu je klíčovým článkem zálohy Interu.
Hakan Calhanoglu je klíčovým článkem zálohy Interu.Profimedia
Hakan Calhanoglu (29) by brzy mohl přepsat historii. Pokud Inter Milán v sobotu vyhraje Ligu mistrů, stane se prvním tureckým fotbalistou, kterému se něco podobného povedlo. A vzhledem k tomu, že finále se hraje v Istanbulu, výhra by byla ještě sladší. Inter ale bude potřebovat svého hvězdného středopolaře ve vrcholné formě, jinak se perfektně šlapající mašina jménem Manchester City porazit nedá.

Když Calhanoglu přišel do Interu, byl hráčem, o kterém se vědělo, že nejvíce práce odvede směrem dopředu. Často se ocital na pozici playmakera, nebo dokonce na levém křídle.

Ale u Nerazzurri se jeho role změnila. Stále častěji operoval ve středu hřiště a vylepšoval další aspekty své hry. Rozhodně můžeme říci, že fotbalista narozený v německém Mannheimu se pod vedením trenéra Simone Inzaghiho stal komplexnějším a všestrannějším.

Calhanoglu na tréninku Interu před finále
Calhanoglu na tréninku Interu před fináleProfimedia

Calhanoglu má v této sezoně napříč všemi soutěžemi na kontě pouhé čtyři góly a osm asistencí, to nejsou úplně oslnivé cifry. Při analýze jeho výkonů je ale důležité podívat se spíše na jiná čísla než jsou ta úplně nejzákladnější.

Zkušený záložník v Serii A vytvořil 70 šancí, což je v průměru 2,7 na zápas – v Interu byl nejlepší. Podobně je na tom s šesti asistencemi. Je dirigentem zálohy, spoluhráčům vytváří řadu příležitostí.

Ale jak už bylo zmíněno, stal se podstatně všestrannějším hráčem. Žádný záložník v klubu nemá v lize více zachycených přihrávek než Calhanoglu (25). Ve středu pole vybojuje míč zpět v průměru 4,2krát za 90 minut, i v této statistice v Interu dominuje.

V obraně nyní odvádí skutečně kus práce, perfektně se předvedl například ve druhém semifinále Ligy mistrů proti AC Milán.

Data z utkání LM proti AC Milán ukazují, jaký prostor pokrýval.
Data z utkání LM proti AC Milán ukazují, jaký prostor pokrýval.Opta by StatsPerform

Jeho 68 dotyků s míčem, 40 dokončených přihrávek, osm vstupů do finální třetiny hřiště, devět vyhraných soubojů, stejně jako čtrnáckrát vybojované držení míče, v tom všem byl nejlepším hráčem Interu.

Možná nestřílí kopec gólů a nepředvádí kousky, díky kterým fanoušci nespustí oči z obrazovky, ale Calhanoglu je bez debat vedle Nicolo Barelly klíčovým článkem zálohy mužstva. Když se utkání vydaří jemu, je šance, že se vydaří celému Interu.

A proti Manchesteru City bude jeho dobrý výkon opravdu třeba. Calhanoglu nastoupí proti aktuálně pravděpodobně nejlepší záloze světa – Kevin De Bruyne, Rodri a Ilkay Gündogan by měli být v základu. A John Stones se zřejmě přesune z obrany do středu pole.

Pro Turka tedy půjde o největší zápas kariéry, a až nastoupí na hřiště Atatürkova olympijského stadionu, bude ho možná jen 90 minut dělit od toho, aby se zapsal do historie tureckého fotbalu.

Utkání Manchester City – Inter + audiokomentář

Kompletní informace k finále Ligy mistrů

Livesport Daily #15: Jak může Inter Milán vyhrát finále Ligy mistrů?
Livesport