Slavia má jistotu evropských pohárů. Kam půjdou ostatní čeští zástupci?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Slavia má díky triumfu v poháru nejméně předkolo EL. Kam půjdou ostatní čeští zástupci?
Slavia už ví, že si určitě zahraje předkolo EL.
Slavia už ví, že si určitě zahraje předkolo EL.Profimedia
Fotbalisté pražské Slavie se díky středečnímu vítězství v domácím poháru stali prvním oficiálním českým účastníkem příští sezony evropských klubových soutěží. Díky pokračujícímu embargu ruských týmů je navíc místo plánovaného druhého předkola Evropské konferenční ligy (EKL) čeká daleko lepší třetí předkolo Evropské ligy (EL).

Pro červenobílé se navíc nemusí jednat o jediný krok vzhůru. Vzhledem k tomu, že jsou ještě ve hře o titul, mohou si nakonec zahrát o nejprestižnější Ligu mistrů (LM). I do ní může vstoupit domácí šampion v nadějnější pozici, než měl. A to, pokud by si vítěz letošní LM zajistil právo na start v jejím příštím vydání díky umístění v domácí soutěži (musí skončit v elitním kvartetu).

Manchester City a Real Madrid (ten na 99,9 %) už jej mají v kapse, míří k němu i Inter Milán. V případě, že tato varianta vyjde, poskočí český mistr ze druhého předkola Champions League do třetího. Když v něm neuspěje, bude mít šanci na opravu v play off EL. Jestli vypadne i z něj, má připraveno místo v základní skupině EKL. Pokud v boji o LM zdolá alespoň první nástrahu, má zajištěnu účast v hlavní fázi EL. Dva vyřazené týmy pak znamenají vstupenku do LM, kterou loni sevřela Plzeň.

Pokud se Slavia stane i mistrem, nahradí ji v pozici vítěze poháru stříbrný tým ligy, tedy v takovém případě s největší pravděpodobností Sparta. Český zástupce bude každopádně ve třetím předkole EL nasazený a už teď je jasné, že bude mít silného soupeře. Stane se jím neúspěšný celek ze druhého předkola nemistrovské části LM, totiž druhý tým z Ukrajiny (aktuálně Dněpropetrovsk), Belgie (Royal Antverpy), Švýcarska (Lugano) či Řecka (Panathinaikos). V případě postupu dál čeká jistota minimálně EKL.

Česká liga bude mít ve hře v ročníku 2023/24 evropských pohárů čtyři zástupce. Vedle mistra a vítěze MOL Cupu si je zahrají i její třetí a čtvrtý tým konečné tabulky. Oba vstoupí do druhého předkola EKL. K bronzové příčce klopýtá loňský mistr z Plzně, o zbývající místo v Evropě se poperou Bohemians a Slovácko.

První čtyři celky v tabulce si zajistí účast v evropských pohárech.
První čtyři celky v tabulce si zajistí účast v evropských pohárech.Livesport