Legendární Roteiro je po 20 letech zpět. Míč z Eura 2004 vrátili do hry Španělé a Kolumbijci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Legendární Roteiro je po 20 letech zpět. Míč z Eura 2004 vrátili do hry Španělé a Kolumbijci
Legendární míč měl na kopačce také Álvaro Morata.
Legendární míč měl na kopačce také Álvaro Morata.Profimedia
Roteiro, jeden z nejpopulárnějších míčů fotbalové historie, se po 20 letech vrátil zpět do akce. Adidas zachoval původní vzhled oficiálního míče mistrovství Evropy 2004, technologicky ho ovšem posunul na novou úroveň - vyráběn je za využití stejných postupů jako Fusballliebe, který budou diváci moci sledovat na blížícím se Euru v Německu. První zápas s novým Roteirem odehráli Kolumbijci, kteří v pátek přehráli Španělsko 1:0.

Reprezentace jihoamerického státu si nové Roteiro osvojila v tréninku, a kromě utkání se Španělskem s ním vyrukuje také na Rumunsko. Ani na jednom z velkých letošních turnajů ale tento balon k vidění nebude. Zatímco na letošním Euru čeká na národní výběry Fusballliebe, na jihoamerický turnaj Copa América dodá míče nazvané Cumbre Puma.

Původní Roteiro, pojmenované podle deníku, do nějž si své objevné cesty zapisoval mořeplavec Vasco da Gama, zná dobře česká reprezentace i některé ligové kluby. "Je to s ním jiný fotbal," prohlásil o něm trenér národního týmu Karel Brückner během Eura 2004.

Jedni ho milovali, jiná se s ním jen těžko sžívali. Po mistrovství Evropy ho na tuzemských trávnících nasadily Slavia, Olomouc, Liberec a Brno. "Není to jen reklamní kampaň. Ten míč se skutečně chová zvláštně," tvrdil tehdy brankář Sigmy Martin Vaniak v rozhovoru pro MF Dnes.

Míč občas během letu nečekaně změnil dráhu letu. Jeho vlastnosti ve vzduchu si ale jinak pochvaloval i slavný David Beckham. Paradoxně při přihrávce po zemi museli hráči volit dostatečnou razanci, balon měl totiž na trávě tendence zpomalovat rychleji než ostatní míče.

Roteiro bylo prvním míčem vyrobeným za pomoci tepelného opracování bez použití švů, díky čemuž bylo lehčí než ostatní balony. Pro evropský šampionát v roce 2004 bylo vyrobeno 2 300 kusů.

Španělsko – Kolumbie 0:1