Mladíci zakončili soustředění na jihu remízou s Nizozemci. Karabcovo zaváhání napravil Sejk

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Mladíci zakončili soustředění na jihu remízou s Nizozemci. Karabcovo zaváhání napravil Sejk

Aktualizováno
Autor jediné české branky Václav Sejk.
Autor jediné české branky Václav Sejk.www.fotbal.cz
Česká fotbalová reprezentace do 21 let remizovala v generálce na nadcházející evropský šampionát se silným výběrem Nizozemska 1:1. Na neutrální půdě v prosluněné španělské Murcíi se jako první výrazně prezentoval neproměněnou penaltou Adam Karabec, čehož soupeř využil vzápětí, když ho poslal do vedení Million Manhoef. Češi si však odpověď schovali na 77. minutu, kdy se po pár minutách na hřišti prosadil střídající Václav Sejk.

"Lvíčata" čekal ve Španělsku druhý zápas ve čtyřech dnech. Proti Belgičanům v pátek uhrála bezgólovou remízu, což se nakonec dalo považovat za úspěch, jelikož český výběr dohrával v oslabení po červené kartě Filipa Kaloče. Tentokrát proti Čechům stanul ještě o něco silnější soupeř, Nizozemci totiž nepoznali porážku v předchozích 13 soutěžních kláních.

Češi začali aktivně a odměnou jim po odehrané čtvrthodině byl vybojovaný pokutový kop, který však Karabec nevyužil. Jeho špatně umístěný pokus doprostřed branky zvládl Jasper Schendelaar vykopnout. Trest přišel hned za dvě minuty, jelikož po sérii odrazů vyslal za hranicí vápna prudký projektil k tyči Manhoef a získal svému týmu vedení. "Kdybych proměnil. mohli jsme jít brzo do vedení a myslím, že by ani nepadl gól soupeře. Určitě nás to nějak položilo, ale dokázali jsme se zvednout," uvedl Karabec.

Po půlhodině hry se objevil v úniku ve vápně Čechů Thijs Dallinga, se zakončením produktivního útočníka z Toulouse si však skvěle poradil brankář Vítězslav Jaroš. "Soupeř měl daleko větší šance, co se týká třeba samostatných úniků. Víťa Jaroš podal výborný výkon, mužstvo podržel v důležitých momentech," ocenil  brankáře Stockportu ze čtvrté anglické ligy kouč Jan Suchopárek.

Ten provedl o pauze několik střídání ve snaze pozvednout herní projev svého celku. Ten místy sympaticky kombinoval, chyběla mu však potřebná kvalita v předfinální fázi. V 63. minutě český tým podržel dalším skvělým zákrokem Jaroš, když v souboji jeden na jednoho zastavil rozběhnutého Anasse Salaha-Eddineho.

Češi se gólového úspěchu přece jen dočkali. V 77. minutě obdržel přihrávku ve vápně Sejk, rychlým zaseknutím míče se zbavil obránce a vydařenou střelou ke vzdálenější tyči nedal gólmanovi šanci. Další změnu skóre už atraktivní závěr plný šancí na obou stranách nepřinesl.

Statistiky utkání

I když Suchopárkův tým Nizozemce zatlačil a sahal po obratu. Karabce však vychytal Schendelaar, gól Matěje Koubka neplatil kvůli diskutabilnímu ofsajdu a Pavel Šulc měl v úplně poslední akci zápasu míč na dlouhou nohu, takže gólmanovi nezpůsobil svou střelou zblízka z nadějné pozice větší problémy.

Kouč vyzdvihl velmi dobrý výkon týmu. "Všichni hráli s velkým nasazením. Jsem rád, že mužstvo, které nastoupilo v základu, ukázalo své technické kvality. Ale hlavně v závěru jsme měli příležitosti, abychom vyrovnané utkání zlomili v náš prospěch. Je potřeba na tom zapracovat do dalších utkání. Líp kombinovat nebo si dobře připravit střelecké pozice a zakončit tak, abychom skórovali. Z posledních pěti utkání jsme dali jenom dvě branky," podotkl Suchopárek.

Obě reprezentace nyní mají v kalendáři zvýrazněný červen. V jeho druhé polovině totiž za jejich účasti startuje evropský šampionát v Gruzii a Rumunsku. Čeští mladíci se ve skupině utkají s Anglií, obhájcem zlata Německem a Izraelem. "Od zápasů s Belgií a Nizozemskem se můžeme jenom odrazit před Eurem, protože tam nás určitě nečeká nic jednoduššího. Takže super výsledky," ocenil Sejk.