Chelsea dočasně přebírá Bruno Saltor. Kdo je prostovlasá legenda Brightonu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Chelsea dočasně přebírá Bruno Saltor. Kdo je prostovlasá legenda Brightonu?

Bruno Saltor se dočká premiéry v roli hlavního kouče proti Liverpoolu.
Bruno Saltor se dočká premiéry v roli hlavního kouče proti Liverpoolu. Profimedia
Po pro mnohé nekonečných 207 dnech se majitelé Chelsea odhodlali k razantnímu kroku – Graham Potter (47), od září hlavní trenér Blues, dostal padáka. Zatímco anglický kouč začal pomalu sklízet své věci ze stolu, jeho teď už bývalí kolegové vyrazili zpět do práce. Londýnský klub totiž už v úterý čeká další bitva v Premier League. Na Stamford Bridge přicestuje k dohrávce 8. kola Liverpool a Londýňané potřebují zabrat. V tabulce slavné soutěže jsou totiž až na 11. místě. První krok vpřed, ještě před angažováním nového kouče, má udělat "caretaker" a donedávna Potterův asistent Bruno Saltor (42). O koho vlastně jde?

Trpělivost s Potterem došla novým majitelům v čele s Toddem Boehlym v sobotu, když Chelsea doma nestačila na Aston Villu (0:2). "Graham souhlasil, že bude s klubem spolupracovat na hladkém přechodu. Jako prozatímní trenér mužstvo převezme Bruno Saltor," uvedli zástupci klubu v oficiálním prohlášení.

Saltor je minimálně v trenérském fotbalovém světě neokoukanou tváří. Ne už tak úplně v tom hráčském. Svou kariéru nastartoval v barcelonském Espaňolu, kde dlouhá léta oblékal dres jeho rezervy. Za první tým si zahrál v La Lize pouze jednou, a tak se rozhodl zvolit jinou cestu. Vydal se za výzvou do druholigové Tarragony, později si vyzkoušel rovněž angažmá ve Lleidě, aby nakonec zakotvil v Almeríi.

Když mu bylo 27 let, vykopal právě v jejím dresu postup do La Ligy, kterou si zahrál v dalších dvou letech. Nejvyšší soutěž pak kopal ještě další tři sezony v dresu Valencie. V roce 2012, když mu bylo 31 let, se rozhodl zkusit štěstí v Anglii. Zamířil do Brightonu, který tou dobou působil v Championship.

A pro fanoušky Racků se stal legendou. V klubu strávil sedm sezon a výrazně se podepsal pod historickým postupem do Premier League. V modrobílých barvách odehrál se jmenovkou Bruno na zádech celkem 235 zápasů. Dvě sezony, přesně 39 utkání, pak odkopal jako pravý obránce i v nejvyšší anglické soutěži.

V roce 2019 pak prostovlasý Španěl pověsil kopačky na hřebík a obratem se stal součástí trenérského štábu Brightonu. A právě tehdy se potkal s Potterem. A společně s ním se dostal až do Chelsea. Teď už však bez svého "šéfa" připravuje tým plný hvězd na úterní souboj s Liverpoolem. A pokud se jednání o novém trenérovi, kterým by se měl stát podle informací nejen britského tisku Julian Nagelsmann, protáhnou, může Saltor vést Blues rovněž proti Realu Madrid ve čtvrtfinále Ligy mistrů.

Na podobnou situaci, s tzv. "caretaker" (dočasným trenérem), si fanoušci Chelsea pamatují moc dobře. V roce 2012 totiž skončil na lavičce londýnského velkoklubu André Villas-Boas a kormidla se do konce sezony chopil Roberto Di Matteo. Rovněž prostovlasý, avšak Ital, kouč pak dovedl Petra Čecha a spol. až k zisku ušatého poháru. Bude se historie po 11 letech opakovat?