Horké zboží Lavia. Proč anglické velkokluby baží po záložníkovi Southamptonu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Horké zboží Lavia. Proč anglické velkokluby baží po záložníkovi Southamptonu?

Roméo Lavia během jediné sezony v Southamptonu zaujal anglickou klubovou elitu.
Roméo Lavia během jediné sezony v Southamptonu zaujal anglickou klubovou elitu.Profimedia
Southampton v minulé sezoně sestoupil z Premier League, a tak není překvapením, že je údajně smířen se skutečností, že v létě přijde o vysoce ceněného Roméa Laviu (19). Saints by jej ale neudrželi ani v případě záchrany v nejvyšší soutěži, talentovaný záložník je totiž už nějakou dobu v hledáčku největších anglických klubů.

Saints ho sice podepsali teprve před 12 měsíci z Manchesteru City, ale forma belgického teenagera i za tak krátkou dobu zaujala jak jeho bývalého zaměstnavatele, tak další velké kluby z Premier League, mimo jiné Chelsea, Arsenal či Liverpool.

Posledně jmenovaný celek již angažoval Alexise Mac Allistera a Dominika Szoboszlaie, kteří představují dva velké kroky v realizaci tolik potřebné přestavby zálohy. Lavia by se mohl stát ideální posilou č. 3, má totiž potenciál zpevnit střed pole a nahradit Fabinha, jehož výkonnost zvolna klesá.

Opce na zpětný odkup

Zástupci Arsenalu i Chelsea se v létě údajně sešli s jeho agentem, aby prozkoumali situaci. Prioritou Gunners je však dotažení příchodu Declana Rice, zatímco Blues sledují jako alternativu také Moisese Caiceda z Brightonu.

O Laviu se ucházejí špičkové kluby Premier League včetně Chelsea.
O Laviu se ucházejí špičkové kluby Premier League včetně Chelsea.AFP

Momentálně tedy není jasné, kde Lavia v létě skončí. Lze však predikovat, že to bude jeden z nejlepších klubů Premier League. Zájem anglické elity o mladého středopolaře je důkazem toho, jak velký progres předvedl v minulém ročníku – a to navzdory ne úplně příznivým okolnostem.

Southampton vyšel Lavia na 14 milionů liber (390 milionů korun), což byla vysoká částka za hráče, který v Manchesteru City naskočil jen do dvou soutěžních zápasů A-týmu. Jenže Citizens vložili do smlouvy opci s přednostním právem na jeho budoucí přestup, což dokládá, jak moc obě strany věřily, že potenciál bruselského rodáka je velký.

Lavia se téměř okamžitě stal nedílnou součástí základní jedenáctky Saints. Mezi jeho největší obdivovatele patřil bývalý kouč Ralph Hasenhüttl, který mu od samého začátku dopřával hodně prostoru. Lavia udělal dojem i na jeho nástupce Nathana Jonese a Rubena Sellese, kteří se rovněž rozhodli ponechat si ho v základní sestavě.

Belgický záložník Southamptonu v akci proti Tottenhamu.
Belgický záložník Southamptonu v akci proti Tottenhamu.AFP

Belgičan zakončil sezonu s úctyhodným počtem 26 startů a 2230 ligových minut, přičemž jediným důvodem, proč jich nepřidal víc, bylo zranění kotníku. Zásadní otázka ale zní: V čem je vlastně tak dobrý?

Lavia je na hřišti zodpovědný, spolehlivý a přesně rozděluje balony. Jednou z jeho největších předností je síla a schopnost přenášení těžiště hry, což ilustruje, že i v přes nízký věk má dokonalý přehled o dění na trávníku. Nemá problém ani přijímat míče pod tlakem.

Mezi nejlepšími v Evropě

Řada TOP týmů sází na vysoký presink, který dostává hráče soupeře pod tlak, z čehož mohou pramenit jejich chyby – ať už ztráta balonu nebo nepřesná přihrávka. Lavia se však ani v takovýchto chvílích nenechává rozhodit. 

Lavia proti Arsenalu přebírá míč a okamžitě čelí tlaku soupeře...
Lavia proti Arsenalu přebírá míč a okamžitě čelí tlaku soupeře...Livesport

Minulou sezonu Premier League zakončil s průměrem 32,6 přenesení hry za zápas a 1,13 úspěšných driblinků za zápas. Druhá hodnota jej mimochodem řadí mezi 25 procent nejlepších záložníků v TOP pěti evropských ligách.

Své silné stránky předvedl mimo jiné na Emirates Stadium proti Arsenalu (3:3), kde se dokázal bleskově dostat ze složité pozice a rozjet útočnou akci.

...ladnou kličkou se protihráči vyhne...
...ladnou kličkou se protihráči vyhne...Livesport

Schopnost rychle vyvést míč a přenést hru je u Lavii doplněna i obrannými schopnostmi. Výborně umí uzavírat prostory a zametat balony před šestnáctkou nebo přerušovat protiútoky ještě v jejich zárodcích.

...a přihrávkou nachází volného a rozběhnutého spoluhráče.
...a přihrávkou nachází volného a rozběhnutého spoluhráče.Livesport

V minulé sezoně patřil mezi svými vrstevníky v elitních evropských ligách mezi nejlepších 12 procent hráčů v počtu získaných míčů. V počtu zachycených přihrávek a přerušení hry se umístil v prvních 30 procentech.

To vše je samo o sobě dostatečně působivé, ale ještě víc bije do očí skutečnost, že Lavia byl takto úspěšný v týmu, který skončil na samém dně ligy. A navíc jako teenager. Suma sumárum jde o dostatek důvodů, proč se o podpis jednoho z nejslibnějších defenzivních záložníků uchází tolik špičkových klubů.

Další přestupy a spekulace