Francie – Polsko. Lewa a spol. se v evropském osmifinále pokusí překvapit obhájce trofeje

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie – Polsko. Lewa a spol. se v evropském osmifinále pokusí překvapit obhájce trofeje
Francie – Polsko. Lewa a spol. se v evropském osmifinále pokusí překvapit obhájce trofeje
Francie – Polsko. Lewa a spol. se v evropském osmifinále pokusí překvapit obhájce trofejeProfimedia
Vítěz skupiny D Francie vyzve v osmifinále světového šampionátu druhý celek skupiny C Polsko. Francouzi jsou favorité, Poláci by ale oslabený kádr obhájců zlata mohli potrápit. Dovede polský výběr do čtvrtfinále Robert Lewandowski (34), nebo budou slavit svěřenci Didiera Deschampse (54)?

"Les Bleus" ve skupině porazili Austrálii 4:1 a Dánsko 2:1, v kombinované sestavě však podlehli Tunisku 0:1. Francouzi jsou prvními úřadujícími mistry od roku 2006, kteří postoupili do vyřazovací fáze. Tehdy se to povedlo Brazilcům. Na minulých třech šampionátech se obhájci titulu pokaždé poroučeli už po skupině.

Po nepovedeném klání s Tuniskem by se do základní sestavy měla vrátit řada jmen, připravený by po zranění měl být i brankář Alphonse Aréola. Olivier Giroud bude také v osmifinále chtít usilovat o rekord v počtu vstřelených branek za národní tým, nyní mu chybí pouze jedna trefa k překonání Thierryho Henryho.

Sestřih utkání Tunisko – Francie
Livesport

"Proti Tunisku jsme mohli vyrovnat, jenže náš gól byl nakonec odvolán. S tím nic nezmůžeme. Našeho cíle jsme však dosáhli a nyní začíná druhá soutěž, vyřazovací boje teprve ukážou pravou sílu týmů. Máme v realizačním týmu tři pozorovatele, kteří Polsko detailně sledovali. Díky tomu o něm víme všechny podrobnosti. V kádru mají několik zkušených hráčů. Jeden z nich, Robert Lewandowski, vyčnívá," uvedl trenér Deschamps.

"Především ale hrají týmově. Z toho, co jsem viděl, jsou Poláci velmi dobře organizovaní a atletičtí, což bude výzva. Nepodceníme je," konstatoval kouč, který ovládl světový šampionát coby hráč a trenér jako třetí muž v dějinách.

Polsko může znovu jen překvapit

Polsko načalo turnaj bezbrankovou remízou s Mexikem, následně porazilo Saúdskou Arábii 2:0 a stejným poměrem prohrálo s Argentinou. Navzdory tomu, že ze svých tří zápasů ve skupině vytěžil výběr trenéra Michniewicze pouhé čtyři body, nulový rozdíl vstřelených a obdržených gólů znamenal, že se dostal před Mexiko na postupovou druhou příčku. Polská reprezentace si zajistila místo v nejlepší šestnácte poprvé od roku 1986.

Svého nedělního soupeře Poláci nezdolali v posledních sedmi zápasech. "Francie je velký favorit. Je to jeden z nejlepších týmů na světě. Uděláme ale všechno pro to, abychom postoupili. Klíč k zastavení (útočníka Kyliana) Mbappého? To jsem já," prohlásil brankář Wojciech Szczesny, který jako třetí gólman v historii MS zneškodnil na jednom turnaji dvě penalty. Jednu z nich i argentinské hvězdě Lionelu Messimu.

Sestřih utkání Polsko – Argentina
Livesport

"Dostat se do osmifinále je pro nás velkým úspěchem. Proti Francii to bude těžké, budeme muset zůstat soustředění. Vím, že to s Argentinou nebyl náš nejlepší výkon. Ale pokud se lépe připravíme, pokud dokážeme pracovat na zlepšení toho, co nefungovalo, a pokud do toho dáme všechno, určitě budeme mít šanci," věří kanonýr Barcelony a největší polská hvězda Lewandowski.

Od vítězství Polska nad Francií ze světového šampionátu v roce 1982 uplynulo už 40 let. Jejich poslední vzájemné utkání skončilo v roce 2011 v přátelském duelu výhrou Francouzů 1:0.

Detail zápasu Francie – Polsko + audiokomentář (16:00)