Katar v datech: Saúdové šokovali z minima šancí, Dánové hrozili po rohových kopech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v datech: Saúdové šokovali z minima šancí, Dánové hrozili po rohových kopech
Katar v datech: Saúdové šokovali z minima šancí, Dánové hrozili po rohových kopech
Katar v datech: Saúdové šokovali z minima šancí, Dánové hrozili po rohových kopech
Profimedia
Fotbalová show v Kataru přinesla první velké překvapení, když v úvodním duelu úterního programu Argentina prohrála 1:2 se Saúdskou Arábií. Extrémní efektivita Zelených sokolů však nebyla jediným statistickým ukazatelem, který ve třetí hrací den světového šampionátu udivil. Z každého úterního utkání jsme si pro vás vybrali data, která by vám neměla uniknout.
Katar v datech, úterý 22. 11. 2022.
Stats Perform, Livesport CZ

Start třetího hracího dne v Kataru zajistili Argentinci. Ti od července 2019 neprohráli jediný zápas a že by se na tom mělo něco měnit v jejich úvodním zápase na šampionátu, to nebylo moc pravděpodobné – za soupeře totiž Jihoameričané měli outsidera ze Saúdské Arábie.

Argentina nastoupila s extrémně vyzrála sestavou – stala se prvním týmem historie, který šel do utkání mistrovství světa hned se čtyřmi hráči staršími 34 let. A který z nich byl nejsledovanější, je asi jasné.

"Očekáváme těžký zápas. Bude to vstup do mistrovství světa, které je pro většinu mých spoluhráčů jejich první. Musíme se s tím tedy vypořádat, nepropadnout nervozitě. Jsem si jistý, že bude stačit pět minut na rozkoukání a pak už budeme předvádět to, co v minulých zápasech. Respektujeme soupeře, ale chceme vyhrát," řekl před zápasem Lionel Messi.

Hvězdný Argentinec hned v desáté minutě vstřelil gól z penalty a jako pátý hráč se prosadil na čtyřech různých šampionátech. Zařadil se tak do společnosti velkých legend: Pelé, Uwe Seeler, Miroslav Klose a Cristiano Ronaldo.

Více radosti však Messi svým fanouškům nepřinesl. Naopak. Arabové ve druhé půli vstřelili dva góly, zápas otočili a postarali se o jedno z největších překvapení v dějinách světových šampionátů.

Vývoj xG v utkání Argentina – Saudská Arábie
StatsPerform

Když se podíváme na vývoj xG během zápasu, tedy toho, který tým měl blíž ke vstřelení branky, je vidět výrazná převaha Argentinců. Zároveň ale na grafu vidíte, že od šedesáté minuty si prakticky nevytvořili velkou šanci. O převaze Argentinců, v tomto grafu mají modrou křivku, ostatně hovoří i celkové číslo očekávaných gólů – podle statistických modelů měli Argentinci šance odpovídající 2,23 gólu, zato Saúdská arábie vytěžila dvě trefy z xG 0,14.

Prohlédnout si můžeme také individuální statistiky Lionela Messiho. Gól z penalty, k tomu další tři střely. Ale jen 32 úspěšných přihrávek – pro srovnání v aktuální sezoně v dresu Paris Saint Germain má průměr přes šedesát úspěšných přihrávek na zápas. A o lecčems svědčí i to, že Messi donutil soupeře za celý zápas jen k jedinému faulu.

Individuální statistiky Lionela Messiho
StatsPerform

A ještě jedna statistika, tentokrát se týká Saúdů. Podívejte se na průměrnou pozici jednotlivých hráčů na trávníku. Jednoznačně z ní vyčtete, že outsider zápasu držel svou obranu neustále vysoko a nezalezl před vlastní branku. Možná i tahle odvaha nakonec rozhodla.

Průměrné pozice hráčů Saudské Arábie
StatsPerform

Přehled utkání Argentina – Saúdská Arábie 1:2

Hodně šancí, nula gólů

Na minulém mistrovství světa v Rusku skončilo jen jedno utkání bezgólovou remízou. V Kataru stejný výsledek přišel hned během třetího hracího dne. A opět šlo o selhání favorita, byť ne tak jasného – Dánové jen remizovali s Tuniskem 0:0. Nejzajímavější statistikou zápasu tak zůstal to, že Christian Eriksen nastoupil na světovém šampionátu přesně 528 dní po srdečním kolapsu na Euru.

Statistiky ukazují, že oba týmy měly dostatek šancí na to, aby vstřelily alespoň jednu branku. Dánové, kterým patří modrý graf, měli ze hry víc. Ke třem bodům by však potřebovali proměňovat šance.

Mimochodem největší šance Andrease Corneliuse přišla po rohu – Dánové si z této standardky vytvořili patnáct střel – více jich po rozích na mistrovství světa neměl nikdo od roku 1966.

Vývoj xG v utkání Dánsko – Tunisko
StatsPerform

Přehled utkání Dánsko – Tunisko 0:0

Lewandowski selhal v oblíbené disciplíně

"Jestli je tohle moje poslední mistrovství světa? Nevím. Ale připravuju se, jako by bylo," říkal před vstupem do prvního utkání Polska v Kataru Robert Lewandowski.

Také on, podobně jako o pár hodin dříve Lionel Messi, začal šampionát neslavně. A to neproměněnou penaltou proti Mexiku, kterou mu lapil Guillermo Ochoa, brankářský úkaz několika posledních šampionátů.

Momentum zápasu Polsko – Mexiko
StatsPerform

Z grafu, který naznačuje průběh zápasu, je znát, že převaha se přelévala ze strany na stranu. Mexičané, kterým v tomto grafu patří modrá barva, byli výrazně aktivnější v prvním poločase, kdy měli navrh. Ve druhé půli už se ale hra zcela vyrovnala, aniž by přinesla vyložené šance. Tedy krom jediné.

Přehled utkání Mexiko – Polsko

Giroud nahradil Benzemu

Třetí hrací den v Kataru nebyl skoupý na překvapení a chvíli se zdálo, že i Australani by mohli zaskočit obhájce titulu z Francie. Goodwin je totiž dostal rychle do vedení. Francouzi ale ještě v první půli otočili a nakonec vyhráli 4:1. Hrdinou zápasu se stal Olivier Giroud, který dal dvě branky a s 51 góly za národní tým vyrovnal Thierry Henryho co by nejlepšího střelce reprezentace.

Momentum zápasu Francie – Austrálie
StatsPerform

Podívejme se na grafiku, která ukazuje momentum zápasu. Z ní můžeme jasně číst, že Francouzi byli po celé utkání dominantní a obzvlášť ve druhém poločase už Kangaroos neměli ze hry vůbec nic

A podívat se můžeme i na statistiky Oliviera Girouda. Zatímco před čtyřmi lety na vítězném Mundialu nedal ani jednu branku, teď už má po prvním zápase hned dvě trefy. A jestli se Francouzi báli, že je bude ztráta Benzemy bolet, Giroud ukázal, že by to nemuselo být tak fatální.

Individuální statistiky Oliviera Girouda
StatsPerform

Přehled utkání Francie – Austrálie 4:1