Francie – Polsko. Musejí chtít vyhrát a ne přežít. Szczesny je hrdinou, říká Petrášek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie – Polsko. Musejí chtít vyhrát a ne přežít. Szczesny je hrdinou, říká Petrášek
Francie – Polsko. Musejí chtít vyhrát a ne přežít. Szczesny je hrdinou, říká Petrášek
Francie – Polsko. Musejí chtít vyhrát a ne přežít. Szczesny je hrdinou, říká PetrášekRaków Čenstochová
V Polsku kroutí už sedmou sezonu, jako kapitán navíc šéfuje suverénnímu lídrovi tamní Ekstraklasy. Tomáš Petrášek (30), střední obránce Rakówa Čenstochová, zná polský fotbal moc dobře. "Držím Polákům palce, je to tady můj druhý domov. Poznal jsem tu spoustu skvělých lidí. Nikdo jim nevěří, ale stát se může cokoliv. Překvapení už bylo až až...," říká pro Livesport Zprávy český reprezentant před osmifinálovou bitvou mezi Polskem a Francií. O čem ještě mluvil?

O úspěchu v "neúspěchu"

"Polský fanoušek je všeobecně velmi náročný. Málokdo z široké veřejnosti týmu před turnajem věřil. Většina se spíše smála, že to dopadne jako vždycky a že poslední zápas s Argentinou už bude pouze o čest. Mluvilo se o tom, jaký hraje Arábie fotbal a že Poláci nemají šanci. Oni to ale zvládli a myslím si, že na postup po 36 letech mohou být hrdí. Kdo rozumí fotbalu, Tomášví, že je to ohromný úspěch. I přes defenzivní styl a herním projev v posledním zápase s Argentinou."

Sestřih zápasu Polsko – Argentina
Livesport CZ

O Wojciechovi Szczesném

"Podle mého názoru je největším hrdinou týmu a vnímají to tak i lidé v Polsku. Navzdory tomu, že chytá a celou kariéru chytal ve velkoklubech, se mu často nevěřilo, v některých zápasech měl i hodně smůly. V Kataru se ukázal jako nejlepší gólman turnaje, což podepsal při dvou penaltách. Vychytal Messiho, při čemž mu nechybělo sebevědomí. To však není nic výjimečného, on takový normálně je. Působí tak v rozhovorech, je upřímný a z tlaku veřejnosti si nic nedělá. I díky tomu je teď za hrdinu."

Wojciech Szczesny chytil penaltu Lionelu Messimu.
Wojciech Szczesny chytil penaltu Lionelu Messimu.Profimedia

O Robertu Lewandowském

"Obrovská persona a jeden z nejlepších útočníků ve fotbalové historii. Vstřelil teprve svůj první gól na mistrovství světa a my jsme mohli vidět, co to s ním udělalo. I to dokazuje, jaký je světový šampionát svátek. Byla to krásná chvíle, všem se v Polsku ulevilo a řekl bych, že i Robertovi. Tým mu věří, on ho chce táhnout. Pro něj důležitý moment."

O osmifinále

"Poláci si musejí věřit. Nemohou jít do zápasu s Francií s poraženeckou náladou. Hlavní cíl už splnili. Toho největšího strašáka, postup ze základní skupiny, mají za sebou. Teď mohou hrát uvolněně, nemají co ztratit. Přál bych si to. A přejí si to i lidé, se kterými se v Polsku bavím. Chtějí, aby zmizela taková ta křeč, aby si víc dovolili, zkrátka, aby si to s Francouzi šli rozdat. Myslím si, že budou opět vycházet ze zabezpečené obrany, ale měli by se pokusit hrát útočně a z nějakého protiútoku zahrozit. Bude z nich čišet pohoda, protože nemají co ztratit."

O herním stylu

"Těsně před Katarem Poláci avizovali, že budou hrát turnajově. Cítili, že tohle může být jejich silná stránka. První dva zápasy se neměli za co stydět, hráli v bloku, neinkasovali a získali čtyři body. S Argentinou se to nesledovalo dobře. Pokud takto chtějí hrát i s Francií, nemají žádnou šanci. Musejí mít rafinovanější plán, víc si dovolit, chtít vyhrát, a ne pouze přežít."

Průměrná pozice hráčů Polska proti Argentině
Průměrná pozice hráčů Polska proti ArgentiněOpta by Stats Perform

Rozhovor s Tomášem Petráškem o životě v Polsku, podceňování a bláznivém projektu Rakówu Čenstochová...