Francouzský mistr Evropy Fernández exkluzivně: Zastavit Messiho je polovina úspěchu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francouzský mistr Evropy Fernández exkluzivně: Zastavit Messiho je polovina úspěchu
Luis Fernández vyhrál v roce 1984 Euro a o dva roky později byl třetí na MS.
Luis Fernández vyhrál v roce 1984 Euro a o dva roky později byl třetí na MS.
Profimedia
Jako trenér vedl mimo jiné PSG, Espanyol či národní týmy Izraele a Guineje, jako hráč a reprezentant Francie zvedl v roce 1984 nad hlavu trofej pro mistry Evropy a o dva roky později byl na mistrovství světa bronzový. Pro francouzskou sesterskou redakci Livesport Zpráv hovoří Luis Fernández (63), nynější expert sítě sportovních kanálů beIN Sports, nejen o šancích Les Bleus v nedělním finále proti Argentině.

Jak hodnotíte semifinálový výkon Francie, která proti Maroku dokázala rozbít úspěšnou obrannou strategii trenéra Walida Regraguiho?

"Hlavně je skvělé, že jsme dosáhli našeho cíle umístit se v nejlepší čtyřce, navíc jsme opět ve finále. Tým urazil velkou cestu. Přestože jsem v semifinále viděl Francii, jež nebyla dominantní, dokázala zápas rozhodnout. Ale musím smeknout před Marokem, které dělalo francouzskému týmu velké problémy."

Bylo strategií Didiera Deschampse nechat Maroko hrát?

"Tým jako Francie by neměl hrát na protiútoky, ale je to otázka rovnováhy. Ke změnám v herním projevu došlo i kvůli absencím Rabiota a Upamecana. Máme tým, který je velmi silný v přechodové fázi útoku, obzvláště s Mbappém a Griezmannem, jehož na tomto mistrovství opravdu rád sleduji. I Girouda, který je hodně motivovaný. Děláme to, co musíme, a děláme to dobře. Jsem šťastný, že jsme se dostali do finále proti Argentině."

Griezmann je díky své všestrannosti velkou postavou Francie. Jaká je vaše analýza tohoto hráče?

"Pro mě je nejlepším hráčem týmu na šampionátu! Udělal velký krok kupředu jako vůdce a organizátor, projevuje velkého ducha a spoluhráčům pomáhá i v obraně. V zápase s Anglií si připsal dvě asistence, je v neuvěřitelné formě. V minulosti se trápil, ale v národním týmu se vrací na svou někdejší úroveň. Svou roli plní dokonale."

Jak tipujete finále proti Argentině?

"Tento argentinský tým má velkou individualitu jménem Lionel Messi. Musíme být hodně opatrní, protože je ve výjimečné formě. Je skvělý, sledoval jsem ho od začátku sezony v PSG, je velmi dobře připravený. Nachystal se tak, aby na mistrovství světa přijel v nejlepší formě. Ale pokud se nám podaří ho zastavit, budeme na půli cesty k vítězství. Nemůžeme podceňovat ani jeho spoluhráče, ale na Messiho si musíme dát obzvlášť pozor, protože když ho vidíte hrát v dresu Argentiny, je to čirá radost."

Například třetí gól proti Chorvatsku, který připravil, že?

"Nebyl to jen ten třetí gól. Messi od začátku mistrovství světa vyčnívá nad ostatními. Nebýt jeho, Argentina by už byla vyřazena. Je rozdílovým hráčem, zrychluje hru. V Kataru jen potvrzuje, že sezonu v PSG začal skvěle."

Spolu s Messim je s pěti góly nejlepším střelcem turnaje Kylian Mbappé. Očekáváte, že se v neděli prosadí?

"Musí být mnohem lepší než proti Maroku, i když ani v semifinále nebyl daleko od gólu. Možná nebyl tak dobrý proto, že jej soupeři důsledně hlídali, něco podobného jsme viděli už proti Anglii. Ale je důležitou součástí týmu. Čtyři roky po svém prvním mistrovství světa je vyzrálejší a získal sebevědomí, aby uspěl i ve svém druhém finále."

Francie se během 24 let zúčastní čtvrtého finále mistrovství světa. Je nejlepším týmem 21. století?

"Slýchám to často, ale záleží na úhlu pohledu. Rozhodně nelze říct, že by francouzská liga byla nejlepší soutěží. Téměř všichni naši hráči působí v zahraničí, což platilo i v letech 2018 a 1998. Na tomto mistrovství 80 procent našich fotbalistů nenastupuje v Ligue 1. Ale právě to jim umožňuje růst, dospět a získat sebevědomí. A je to na nich i v reprezentaci vidět."