Froome poprvé v Praze: Cyklistika je pro mě pořád vášní, v létě chci jet Tour nebo Giro

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Froome poprvé v Praze: Cyklistika je pro mě pořád vášní, v létě chci jet Tour nebo Giro
Froome poprvé v Praze: Cyklistika je pro mě pořád vášní, v létě chci jet Tour nebo Giro
Froome poprvé v Praze: Cyklistika je pro mě pořád vášní, v létě chci jet Tour nebo Giro
Profimedia
Cyklistický velikán Chris Froome (37) se stále ještě nevzdal naděje na další celkový triumf na Tour de France. Britský silničář ze stáje Israel-Premier Tech by se v tom případě připojil ke kvartetu legend s celkem pěti vítězstvími. Jak řekl při rozhovoru s novináři během své vůbec první návštěvy Prahy, cyklistiku pořád miluje a zůstává pro něho stoprocentní vášní.

Froome jen těžko hledá cestu zpátky na vrchol po těžkém pádu, který měl v červnu 2019. Tehdy při projíždění trasy časovky na Critériu du Dauphiné utrpěl několik zlomenin, a to včetně stehenní či hrudní kosti. Stále ho ale žene kupředu láska k cyklistice. I proto se dokáže poprat s obdobím, kdy je potřeba se vždy po pauze dostat zpět do formy, ačkoliv připustil, že je to stále těžší. Ale nevzdává se, přestože se mu zatím nedaří přidat do sbírky velká vítězství.

"Vždycky je náročné dostat se do formy. Ale i v mém věku mi vždycky kolo začne hrozně rychle chybět. Už po pár týdnech. Takže jsem rád, že už zase můžu trénovat. Cyklistiku pořád miluju. Hodně lidí se mě ptá, proč pořád pokračuju, když už jsem toho tolik vyhrál. Tenhle sport je však pro mě pořád stoprocentní vášní. A také mám na něm rád, že to je vlastně týmový sport. Teď už jsem úplně zdravý a pořád mám motivaci. S přípravou jsem začal teprve před pár týdny. Cítím se ale dobře, všechno jde správným směrem," vysvětlil Froome, jenž už s nadšením vyhlíží příští sezonu.

"Zatím je ale bohužel těžké hovořit o cílech, protože dosud nevíme, jestli budeme worldtourový tým," připomněl obavy, že stáj se nevejde mezi osmnáctku vyvolených a sestoupí mezi týmy druhé kategorie, o čemž Mezinárodní cyklistická unie stále ještě nerozhodla. Ortel by měl zaznít během prosince.

"Je to nepříjemné. Ale snažím se plánovat na ten nejlepší možný scénář; tedy že dostaneme pozvánky na největší závody. A pokud to neklapne, najdeme plán B. Sezonu začnu v lednu v Austrálii na Tour Down Under. Pak se uvidí, jak bude ten další program vypadat. Nejradši bych byl, kdybych se mohl připravovat na Tour de France, to by byl ideální scénář. Ale líbilo by se mi i Giro. Uvidíme," přemítal Froome.

Od celkového třetího místa na "Staré dámě" z roku 2018 jel nejslavnější etapový závod světa jen dvakrát. Loni obsadil 133. místo, letos byl nucen odstoupit před 18. etapou kvůli pozitivním testu na covid-19. V průběžném pořadí mu patřilo 26. místo, blýskl se v královské etapě na Alpe D'Huez, když dojel po úniku třetí. "Bojovat s mladými puškami je čím dál těžší. Ale mám pořád spoustu motivace a cítím, že ještě můžu něco dokázat. Ještě jsem neřekl poslední slovo," ujistil Froome.

Dlouhodobě se netají obrovskou touhou přinejmenším vyrovnat rekordmany Jacquese Anquetila, Eddyho Merckxe, Bernarda Hinaulta a Miguela Induraina, kteří vyhráli Tour pětkrát.

"Na poslední Tour jsem dokázal bojovat o etapové vítězství na Alpe d'Huez, to je velký progres po tom, co jsem si v roce 2019 zlomil nohu. Alpe d'Hue nikdy nebyl můj oblíbený vrchol, neměl jsem na něj dobré vzpomínky. Bylo skvělé, že jsem si na něm tentokrát mohl zajet o vítězství. Sice z toho nakonec nebylo prvenství, ale i to třetí místo bylo cenné. Snad se v té příští sezoně ještě posunu," přál si Froome.

Froome v Praze pomáhá

Rodák z Nairobi do české metropole zavítal u příležitosti úterního otevření showroomu L27 v Praze. Přijal pozvánku Reného Andrleho, jenž je jedním ze sportovních ředitelů stáje Israel-Premier Tech. Součástí slavnostního večera byla i charitativní aukce, při níž se vydražil za 199.999 korun jeho žlutý trikot z Tour 2013. Peníze jsou určeny na podporu nemocného šestiletého syna Tomáše Raka, jenž v týmu pracuje v roli maséra.

"Když jsme Chrisovi řekli tohle, tak souhlasil. Nastínil jsem mu, co tady děláme, ukázal mu nějaké fotky, takže řekl, že samozřejmě přijede. A načasovali jsme to tak, aby to vyšlo těsně před soustředěním," přiblížil Andrle.

"Ubytoval se v hotelu Aria, odtamtud jsme šli pěšky přes Karlův most. Chtěl si dát trdelník a strašně se mu líbilo, že je v něm zmrzlina, což jsem mu samozřejmě zakázal, takže si dal v rámci diety jen suchý trdelník. Pak jsem mu koupil svařák na ochutnání. Proběhli jsme to i na Staromák, odtamtud na Václavák a pak jsme si dali oběd," popsal Andrle, co všechno stihl cyklistické hvězdě z krás Prahy ukázat.

"Jsem v Česku úplně poprvé. Moc jsem netušil, co mám čekat. Praha mě však příjemně překvapila. Je to opravdu nádherné město," ocenil Froome. "Také je tu ale zima. Teď už chápu, že to mají čeští cyklisté docela složité s přípravou. Trénovat tu v zimních měsících asi moc nejde a musejí proto jezdit někam na jih," dodal celkem sedminásobný vítěz závodů Grand Tours.

"Když René přišel s myšlenkou, abych přijel, věděl jsem, že to půjde teď, nebo nikdy. Takhle v listopadu je to ideální čas. Nápad aukce na pomoc syna Tomáše Raka se mi moc líbil. Je pro mě čest tady být. Tomáš i René jsou ohromně pozitivní a stále se smějou. Skvěle se s nimi pracuje," ocenil Froome.

Dnes před polednem už ale Česko opustil. "Zamířil do Girony, aby nezmeškal trénink. Tréninkový kemp začínáme 1. prosince, takže přijel jen na chvíli. Říkal ale, že by ještě někdy rád přijel s rodinou nebo s kamarády," řekl Andrle.