Fruhvirtová a Plíšková ztratily jen čtyři gamy, Martincová na Sabalenkovou nestačila

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fruhvirtová a Plíšková ztratily jen čtyři gamy, Martincová na Sabalenkovou nestačila

Aktualizováno
Fruhvirtová a Plíšková ztratily jen čtyři gamy, Martincová na Sabalenkovou nestačila
Fruhvirtová a Plíšková ztratily jen čtyři gamy, Martincová na Sabalenkovou nestačilaAFP
Linda Fruhvirtová (17) využila příznivého losu a zahájila svůj debut na Australian Open suverénní výhrou 6:0, 6:4 nad domácí divokou kartou Jaimee Fourlisovou (23). Pouhé čtyři gamy povolila své soupeřce i Karolína Plíšková (30), která si poradila s Xiyu Wang (21) z Číny. Neuspěla naopak Tereza Martincová (28) proti favorizované Aryně Sabalenkové (24). Úvodní zápas Markéty Vondroušové (23) přerušil déšť a dohrávat se bude zítra.

Fruhvirtová se na kurtu dlouho nezdržela

Linda Fruhvirtová figurovala loni touto dobou až na úplném konci třetí stovky pořadí, ale díky zisku svého prvního titulu z turnajů WTA, osmifinále na "tisícovce" v Miami a úspěšnému debutu na US Open, kde se z kvalifikace dostala do druhého kola, se vyšvihla do TOP 100.

Po senzačním triumfu v září v Čennaí se jí však přestalo dařit. Talentovaná Češka, která je nejmladší vítězkou loňských podniků na nejvyšším okruhu, vypadla v prvním kole v Soulu, Monastiru, Guadalajaře i letos v Aucklandu.

Sérii přerušila až při své premiéře na Australian Open. Starší z talentovaných sester využila příznivého losu a poradila si 6:0, 6:4 s Jaimee Fourlisovou. Zpočátku na kurtu dominovala a vyhrála úvodních osm her, pak ale začala mít problémy na servisu a naposledy si jej udržela za stavu 2:2 ve druhé sadě. Nadále však excelovala na returnu a ani Australanka už game na podání nezískala.

"Myslím, že to byl z mého pohledu dobrý zápas. Za výhru jsem ráda, protože první kolo je vždy záludné. Jsem ráda, že jsem se v tom horku moc dlouho nezdržela," řekla Fruhvirtová Radiožurnálu.

Jedna z nejtalentovanějších teenagerek současnosti má nyní velkou příležitost vylepšit své grandslamové maximum. Ve druhém kole se totiž neutká s nasazenou Kaiou Kanepiovou, ale překvapivě svede premiérový souboj s další domácí divokou kartou Kimberly Birrellovou. Aktuálně 167. hráčka světa přitom proti favorizované estonské veteránce returnovala na udržení se v zápase.

Přehled zápasu Fruhvirtová - Fourlisová 6:0,6:4

Plíšková s přehledem postoupila do 2. kola

Karolína Plíšková o loňské australské léto kvůli zlomenině ruky přišla, do sezony naskočila až v březnu, střídala horší a lepší období a rok zakončila s nelichotivou bilancí 21-21 a čtyřmi porážkami v řadě.

Bývalé světové jedničce se nepovedla ani příprava na úvodní grandslam roku, v Adelaide skončila hned v prvním kole po jasných prohrách s Jelenou Ostapenkovou a Danielle Collinsovou, na druhém podniku dokonce musela poprvé od srpna 2014 do kvalifikace.

Na Australian Open se těsně vešla mezi nasazené a své působení odstartovala semifinalistka ročníku 2019 jasnou výhrou 6:1, 6:3 nad Xiyu Wang z Číny. Češka si držela pod zataženou střechou (kvůli horku) vyrovnaný poměr vítězných úderů a nevynucených chyb, jediný brejkbol odvrátila a za pouhých 64 minut mohla slavit své nejsuverénnější vítězství od září a teprve třetí v letošním roce.

"První kolo není nikdy snadné. Jsem spokojená s tím, jak jsem ho odehrála a mám radost i z výsledku," napsala Plíšková na twitter.

Rodačka z Loun postoupila při posledních sedmi účastech v tomto dějišti minimálně do třetího kola. O protažení této série zabojuje proti Julii Putincevové, s níž v posledních pěti zápasech na tvrdém povrchu prohrála jen dva sety. Kazaška v Melbourne odstartovala výhrou 2:6, 6:4, 6:3 nad Rumunkou Soranou Cirsteaovou.

Přehled zápasu Plíšková - Wang 6:1,6:3

Martincová favoritku nezaskočila

Tereze Martincové se loni vůbec nepodařilo navázat na životní sezonu 2021, během níž debutovala v TOP 100 a která ji před necelým rokem vynesla až do TOP 40. Pouze na čtyřech z 25 turnajů se podívala přes druhé kolo a nejdál byla v semifinále v Nottinghamu.

Ještě horší vstup do nového tenisového roku prožívá letos. Po Aucklandu a Hobartu ztroskotala hned v prvním kole také na Australian Open, kde v hlavní fázi debutovala loni a připsala si jednu výhru. Na rozdíl od generálek ale měla velmi těžký los, na úvod úterního programu podlehla v Rod Laver Areně 1:6, 4:6 letos neporažené světové pětce Aryně Sabalenkové.

Pražská rodačka nevyužila ve třetím gamu ani jeden ze čtyř brejkbolů (tři měla v řadě), vzápětí sama ztratila servis a v úvodním dějství už nezískala jediný game. Také ve druhé sadě mohla jít jako první do vedení brejku, jenže ani pátou příležitost neproměnila, opět zaváhala na podání a manko brejku se jen marně snažila dohnat.

"Aryna hodně určuje hru. Má výborný servis, chodí do returnů a z prvních třech míčů chce mít maximální tlak. Nechce vás vůbec nechat hrát, riskuje ze všeho a celkově je to hodně o ní. V prvním setu jsem bohužel při svém brejkbolu minula return o pár centimetrů. Potřebuju se dostat do rytmu, což mi (Sabalenková) nedovolila," řekla Martincová webu Tenisový svět.

Sabalenková, která na jedné ze silně obsazených generálek v Adelaide získala svůj první titul od května 2021 a letos se v Melbourne Parku řadí mezi hlavní adeptky na titul, ve druhém kole narazí na Shelby Rogersovou. S Američankou vyhrála obě předchozí střetnutí.

Statistiky zápasu Martincová - Sabalenková 1:6,4:6

Vondroušová může v případě postupu narazit na Jabeurovou

Až hodinu před půlnocí rozehrála svůj úvodní zápas Markéta Vondroušová, která čelí Američance Alison Riskeová-Amritrajové. Duel byl ale v průběhu šestého gamu kvůli dešti přerušen a dohrávat se bude ve středu. Česká finalistka French Open 2019 půjde podávat za nepříznivého stavu 1:4 a 30:15.

Pokud Vondroušová popáté v kariéře zvládne vstup do Australian Open, vyzve světovou dvojku Ons Jabeurovou. Finalistka posledních dvou grandslamů, jež loni v Melbourne kvůli zranění chyběla, odstartovala vydřenou výhrou 7:6, 4:6, 6:1 nad Slovinkou Tamarou Zidanšekovou.

"Byl to opravdu těžký zápas. Dlouho jsem nehrála dobře a ona mě dostávala pod tlak. Tamara je hráčka, co se ve výměně jen tak nevzdá. Dokáže vrátit každý míček a já byla v určitých chvílích dost frustrovaná," přiznala Jabeurová.

"Ale i když jsem nevyhrála druhý set, chtěla jsem dokázat, proč jsem světová dvojka. Hlavně jsem musela začít plnit pokyny trenéra, což někdy není vůbec snadné. Potřebovala jsem být trpělivější a tolik nechybovat. Myslím, že nakonec jsem hrála docela dobře," dodala 28letá Tunisanka.

"Manžela večer čeká tvrdá dřina. Bude mě masírovat, čeká mě i ledová vana... Jo a kdo to neví, tak můj manžel je zároveň můj fyzioterapeut," rozesmála Jabeurová publikum.

Přehled zápasu Jabeurová – Zidanšeková 7:6,4:6,6:1

Kompletní výsledky Australian Open – ženy