Fruhvirtová si zahraje o první grandslamové osmifinále, Plíšková potvrdila roli favoritky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fruhvirtová si zahraje o první grandslamové osmifinále, Plíšková potvrdila roli favoritky

Fruhvirtová si zahraje o první grandslamové osmifinále, Plíšková potvrdila roli favoritky
Fruhvirtová si zahraje o první grandslamové osmifinále, Plíšková potvrdila roli favoritkyProfimedia
Linda Fruhvirtová (17) si poradila s další domácí divokou kartou a vylepšila své grandslamové maximum. Češka našla recept také na Kimberly Birrellovou (24) a ve svém premiérovém třetím kole na podnicích velké čtyřky může narazit na krajanku Markétu Vondroušovou (23). Roli favoritky potvrdila i Karolína Plíšková (30), která už pošesté po sobě porazila Julii Putincevovou (28) a při osmém startu v řadě prošla do třetího kola australského majoru.

Linda Fruhvirtová byla loni touto dobou až na konci třetí stovky žebříčku, ovšem s pomocí prvního triumfu na nejvyšším okruhu, osmifinále na WTA 1000 v Miami a úspěšného debutu v hlavních soutěžích grandslamů (druhé kolo US Open) se velmi rychle vyšplhala do elitní stovky pořadí.

Po senzačním prvenství v září v indickém Čennaí však dlouho hledala formu a v Soulu, Monastiru i Guadalajaře a letos v Aucklandu vypadla hned v prvním kole. Sérii přerušila až při svém premiérovém vystoupení na Australian Open. Starší z talentovaných sester v Melbourne zatím parádně využívá příznivého losu a po Jaimee Fourlisové si poradila s další domácí divokou kartou Kimberly Birrellovou, jež si předevčírem vyšlápla na nasazenou Kaiu Kanepiovou. Australanku přehrála 6:3 a 6:2 a ani jí nepovolila set.

Detail zápasu Fruhvirtová – Birrellová 2:0

Zatímco ve druhém kole nedávného US Open narazila na bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou grandslamovou šampionku Garbiňe Muguruzaovou, tentokrát měla mnohem přijatelnější soupeřku a od začátku dominovala. Za stavu 4:2 sice ztratila náskok brejku, nicméně se jí povedl rebrejk a sadu s přehledem ukončila. Ve druhém dějství už žádné zaváhání na servisu nepřipustila a po necelé hodině a půl prošla do svého premiérového třetího kola na grandslamech.

V něm se může česká hvězdička, která v příštím vydání světového hodnocení vylepší své maximum, utkat s krajankou Markétou Vondroušovou. Rodačka ze Sokolova v rámci Night Session vyzve světovou dvojku Ons Jabeurovou.

Přehled zápasu Vondroušová – Jabeurová

Karolína Plíšková si během příprav na předchozí sezonu zlomila ruku a o loňské australské léto přišla. Do akce se vrátila až v březnu, rok zakončila s nelichotivou bilancí 21-21, čtyřmi porážkami v řadě a bez jediné finálové účasti.

Bývalé světové jedničce se nedařilo ani v úvodních týdnech probíhající sezony. Na generálkách v Adelaide skončila hned v prvním kole po jasných prohrách s Jelenou Ostapenkovou a Danielle Collinsovou, na druhém podniku dokonce musela poprvé od srpna 2014 do kvalifikace.

Na Australian Open ovšem už při osmém startu v řadě postoupila do třetího kola. Semifinalistka ročníku 2019 si poradila bez ztráty setu s Xiyu Wang i Julií Putincevovou, ruskou rodačku reprezentující Kazachstán porazila pošesté v řadě.

Nasazená třicítka dominovala a získala úvodních osm gamů. V tom devátém ale ztratila vedení 40:0 na podání, pustila soupeřku do hry a ještě se musela o druhou sadu poprat. Putincevová šla dokonce za stavu 3:3 do vedení brejku, který jí rodačka z Loun nedovolila potvrdit. K prvním mečbolům se favoritka dostala už v desáté hře, nicméně zápas ukončila až o dva gamy později po proměnění třetí šance.

O čtvrté melbournské osmifinále bude Plíšková usilovat v prvním vzájemném duelu s 22letou Varvarou Gračovovou. Aktuálně 97. hráčka světa dnes v Melbourne porazila hladce 6:3, 6:1 italskou kvalifikantku Lucreziu Stefaninovou a vyrovnala své grandslamové maximum.

Detail zápasu Putincevová – Plíšková 0:2

Sabalenková pokračuje v letošní neporazitelnosti, Kuděrmetovová končí

Fruhvirtová s Plíškovou tak mezi nejlepší dvaatřicítkou doplnily Barboru Krejčíkovou. Ta nastoupí zítra k souboji o osmifinále s Anhelinou Kalininovou. O postup do druhého týdne bude usilovat také Jiří Lehečka.

Aryna Sabalenková ani v šestém letošním zápase neztratila set. Světová pětka a jedna z největších favoritek letošního ročníku Australian Open smetla ve druhém kole 6:3, 6:1 Shelby Rogersovou a s Američankou vyhrála i třetí vzájemný souboj. Čtyřiadvacetiletá Běloruska bude o třetí osmifinále v řadě a vyrovnání svého maxima v tomto dějišti bojovat s Elise Mertensovou.

Překvapivě už ve druhém kole skončila Veronika Kuděrmetovová. Světová devítka, jež před pár dny kvůli zranění nenastoupila k semifinále generálky v Adelaide, nestačila 4:6, 6:2, 2:6 na kvalifikantku Katie Volynetsovou. Jednadvacetiletá Američanka si připsala svůj teprve šestý skalp Top 100, až na osmý pokus porazila někoho z nejlepší padesátky žebříčku a zajistila si debut v elitní stovce. Ve svém premiérovém třetím kole na grandslamech vyzve Shuai Zhang.

Druhé kolo bylo konečnou i pro Anett Kontaveitovou. Bývalá světová dvojka tak nezlomí už celkem dlouhou krizi ani na Australian Open. Estonka, která je nyní až na 19. místě, prohrála s Magdou Linetteovou a zhoršila si letošní bilanci na 1:3. Polská tenistka se do třetího kola grandslamů dostala poprvé od Wimbledonu 2021 a ještě nikdy v něm neuspěla (0:6). O premiérovou účast ve druhém týdnu podniků velké čtyřky zabojuje proti Jekatěrině Alexandrovové.

Těžké druhé kolo zvládla čtvrtá nasazená Caroline Garciaová. Bývalou finalistku US Open Leylah Fernandezovou z Kanady zdolala 7:6, 7:5, přestože v tie-breaku prvního setu prohrávala 0:4 a 2:5 a ve druhé sadě čelila setbolu.

Výsledky žen na Australian Open