Do hlavní soutěže Australian Open se probili Fruhvirtová, Bejlek i Svrčina

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Do hlavní soutěže Australian Open se probili Fruhvirtová, Bejlek i Svrčina

Fruhvirtová zvládla kvalifikaci Australian Open.
Fruhvirtová zvládla kvalifikaci Australian Open.Profimedia
Ve finále kvalifikace letošního ročníku Australian Open ve čtvrtek uspěli všichni tři čeští zástupci. Brenda Fruhvirtová (15) po obratu zvládla další neskutečnou bitvu při svém debutu na dospělých grandslamech. Češka po bezmála třech hodinách přetlačila Jessicu Bouzasovou 3:6, 7:6(2), 6:4. Závěrečný kvalifikační zápas naopak suverénně vyhráli Sára Bejlek (16) a Dalibor Svrčina (20).

Brenda Fruhvirtová má za sebou první kompletní sezonu na dospělých turnajích a okamžitě se stala jednou z nejsledovanějších teenagerek. Češka ovládla osm antukových podniků kategorie W25, předvedla sérii 27 vítězství a vypracovala se až na 128. místo.

Díky výsledkům v předchozím roce a obrovskému vzestupu v žebříčku se letos zatím objevuje pouze na nejvyšším okruhu. Sezonu zahájila v Aucklandu, kam obdržela divokou kartu od pořadatelů, a v prvním kole dostala krutou a očividně velmi cennou lekci od grandslamové finalistky Leylah Fernandezové.

Postup po dalším obratu

Při svém debutu na ženských grandslamech totiž prošla tříkolovou kvalifikací. V Melbourne Parku nejprve vrátila nedávnou porážku Nataliji Stevanovičové, pak předvedla famózní obrat z 5:7, 1:5 proti Darje Snigurové a ve čtvrtek po bezmála tříhodinové bitvě udolala 3:6, 7:6(2), 6:4 Jessicu Bouzasovou.

Nasazená sedmadvacítka dělala v závěru úvodního dějství příliš mnoho chyb, jen jednou si podržela podání a o set se sama připravila. Od začátku druhé sady však byla lepší hráčkou na kurtu, a kdyby za stavu 2:0 nepřišla o náskok 40:0, mohla jej zakončit bez jediného ztraceného servisu. Takhle musela o srovnání skóre ještě pořádně zabojovat a zvládla to až v tie-breaku.

Přes hodinu trvalo i rozhodující dějství. Fruhvirtová v něm dvakrát vedla o brejk, jenže Španělce se pokaždé podařilo aktivní hrou manko smazat. Mladší z talentovaných sester však již poněkolikáté ukázala svou mentální sílu ve vyrovnaných závěrech, soupeřku za stavu 4:4 brejkla čistou hrou a utkání navzdory třem brejkbolovým hrozbám dopodávala.

Přehled zápasu Bousazová – Fruhvirtová 6:3,6:7(2),4:6

Fruhvirtová se ve věku 15 let a 9 měsíců kvalifikovala na Australian Open jako pátá nejmladší v historii turnaje. Nejmladší byla před pěti lety Ukrajinka Marta Kosťuková, které tehdy bylo 15 let a 5 měsíců. Vůbec nejmladší účastnicí melbournského grandslamu byla v roce 1995 Švýcarka Martina Hingisová (14 let a 3 měsíce).

Premiéru v hlavní soutěži si Fruhvirtová odbyde proti Aliaksandře Sasnovičové, která letos ještě nevyhrála. A pokud 38. hráčku světa porazí, mohla by si zahrát se světovou trojkou Jessicou Pegulaovou z USA.

Postup slaví i Bejlek

V hlavní soutěži úvodního grandslamu roku bude nakonec startovat 11 českých tenistek. České řady po Brendě Fruhvirtové rozšířila ještě Sára Bejlek. Rodačka z Hrušovan nad Jevišovkou navázala na skalp nasazené jedničky Alycie Parksové a po skvělém výkonu přehrála 6:2, 6:3 Rusku Eriku Andrejevovou.

Její soupeřka byla mírnou favoritkou na postup, česká hráčka jí ovšem nedovolila využít ani jeden ze čtyř brejkbolů, třikrát jí sebrala servis a slavit mohla za pouhou hodinu a půl.

Bejlek, která na Australian Open startuje poprvé a v posledních dvou letech ovládla antukovou W60 v Olomouci, se kvalifikovala i na loňském US Open a vypadla hned v prvním kole s Ljudmilou Samsonovovou. V pondělí, nebo úterý tak zabojuje o své první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu.

V Austrálii se Bejlek utká o své první vítězství v hlavních soutěžích mezi elitou s nasazenou krajankou Barborou Krejčíkovou.

Přehled zápasu Bejlek – Anderejevová 6:2,6:3

Svrčina si poprvé zahraje hlavní soutěž 

Dalibor Svrčina začal hrát grandslamové kvalifikace teprve loni a neuspěl na French Open, ve Wimbledonu ani na US Open. Čech se poprvé vydal do Melbourne Parku a překvapivě tříkolovým sítem prošel.

Až na finále kvalifikace měl ale vždy namále, Paula Jubba zdolal až 6:4 ve třetím setu a proti Nicolásovi Kickerovi likvidoval dva mečboly, než mu soupeř vzdal. Nečekaně hladkou jízdu předvedl dnes proti Leandrovi Riedimu. Švýcara, který vyhrál 18 z posledních 19 zápasů, porazil za pouhých 65 minut 6:0, 6:4.

Českému outsiderovi mohlo pomoct to, že jeho soupeř včera bojoval přes dvě hodiny. Za celý zápas mu nenabídl i přes svůj slabší servis jediný brejkbol, sám se dostal k šesti šancím a čtyři z nich proměnil. Zatímco úvodní dějství bylo jednoznačnou záležitostí, druhá sada už byla podstatně vyrovnanější a rozhodl ji jediný brejk.

V prvním zápase na grandslamovém turnaji Svrčina narazí na španělského antukáře Jaume Munara, který letos prohrál oba své zápasy a na Australian Open se jen jednou ze čtyř pokusů dostal do 2. kola. V případě úspěšného debutu by mohl čelit nasazenému Japonci Jošihitu Nišiokovi a v kole číslo tři by si teoreticky mohl zahrát s Rafaelem Nadalem.

Přehled zápasu Riedi – Svrčina 0:6,4:6

V hlavní soutěži dvouhry mužů se představí tři Češi, Svrčina doplnil Jiřího Lehečku a Tomáše Macháče.