Gent slaví, v Istanbulu vyhrál 4:1. Orban završil skvostný týden nejrychlejším hattrickem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Gent slaví, v Istanbulu vyhrál 4:1. Orban završil skvostný týden nejrychlejším hattrickem
Emmanuel Orban vstřelil v Istanbulu hattrick.
Emmanuel Orban vstřelil v Istanbulu hattrick.AFP
Gent v odvetném duelu osmifinále Evropské konferenční ligy rozstřílel domácí Basaksehir 4:1 a přesvědčivě postoupil do další fáze soutěže. Největší podíl na jeho úspěchu měl Gift Emmanuel Orban, (20) jenž krátce po odehrané půlhodině hry vstřelil hned tři branky. Mladičký Nigerijec zaznamenal historicky nejrychlejší hattrick v evropských pohárech. Časem tři minuty a 24 sekund totiž téměř o polovinu překonal výkon Mohameda Salaha (30), který byl držitelem tohoto rekordu od října 2022.

Basaksehir – Gent 1:4

První poločas úvodního osmifinálového klání nabídl slušnou podívanou z obou stran. Turecký celek nejprve otevřel skóre zásluhou Stefana Okaky, bývalého útočníka Anderlechtu – belgického konkurenta Gentu. Ještě do přestávky ale srovnal Orban, čímž i kvůli hrozivým povětrnostním podmínkám po změně stran stanovil konečné skóre. Právě nigerijský mladík oplýval senzační formou, když v posledním ligovém střetnutí rozstřílel Waregem čtyřmi góly.

V úvodních minutách odvety se však k míči dostával pouze sporadicky. Klub z Istanbulu totiž začal mnohem aktivněji a zasypal vápno soupeře množstvím centrů, s těmi si ovšem obrana vedená exslávistou Michaelem Ngadeuem poradila. Galapředstavení nigerijského zázraku začalo až po odehrané půlhodině hry. Jeho první gól padl po akci z pravé strany, díky níž se objevil sám před brankářem a chladnokrevně otevřel skóre. Krátce po rozehrávce ze středového kruhu se hosté opět zmocnili balonu a Orban nechytatelně napřáhl zpoza pokutového území. Hattrick pak završil i přesto, že Volkan Babacan skvěle zasáhl proti jeho prvnímu zakončení, na dorážku už ale neměl nárok. Demolice oranžových navíc pokračovala přesnou hlavičkou Orbanova útočného kolegy Huga Cuyperse ze 37. minuty.

Bývalý skvělý záložník Emre Belözoglu sice své svěřence zjevně dostatečně namotivoval do druhé půle takřka ztraceného boje o čtvrtfinále, šancí si však domácí nadále vytvářeli poskrovnu. Ke snížení mohlo dojít v 59. minutě po dělovce Danijela Aleksiče z přímého kopu, míč ale bezpečně zamířil do rukavic gólmana Davyho Roefa. Čtyřgólové vedení, dle očekávání, značně zpomalilo tempo hostů a vzhledem k tomu, že bezvýchodné situace si byli vědomi i horkokrevní fotbalisté Basaksehiru, zápas bez větších příležitostí spěl k závěrečnému hvizdu. O čisté konto však nakonec Roefa připravil dvě minuty před koncem střídající Adnan Januzaj, ke kterému se se štěstím dostal balon na hranici malého vápna.

Hráči Gentu tak kouči Heinovi Vanhaezebrouckovi zpříjemnili jeho 300. utkání na lavičce Bizonů a postoupili do čtvrtfinále, čímž stanovili historicky nejlepší klubový výsledek v evropských pohárech. O jejich dalším soupeři rozhodne los 17. března.