West Ham je blízko postupu do čtvrtfinále EKL, Barák gólem rozhodl o výhře Fiorentiny

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

West Ham je blízko postupu do čtvrtfinále EKL, Barák gólem rozhodl o výhře Fiorentiny

Aktualizováno
Antonín Barák se stal jediným úspěšným střelcem zápasu.
Antonín Barák se stal jediným úspěšným střelcem zápasu.AFP
Fotbalisté West Hamu na úvod osmifinále Evropské konferenční ligy zvítězili v Larnace 2:0 a nakročili k postupu. Záložník Tomáš Souček (28) odehrál za hosty závěrečnou půlhodinu, další český reprezentant obránce Vladimír Coufal (30) chyběl londýnskému týmu kvůli zranění paty. Oba góly na Kypru vstřelil Michail Antonio. Výraznou českou stopu zanechal v zápase Fiorentiny se Sivassporem Antonín Barák, v 69. minutě se totiž postaral o jedinou branku utkání.

AEK Larnaca – West Ham 0:2

Frustrace z domácích soutěží nebyla na Kladivářích patrná a návrat na evropské trávníky se pro svěřence Davida Moyese vyvíjel slibně. I přesto, že Londýňané diktovali tempo hry, v předfinální fázi jim scházela myšlenka, která by vyústila v šanci. Zvrat přineslo až krátké přerušení, během něhož si Antonio vyslechl několik pokynů od Moyese.

Slova trenéra zřejmě padla na úrodnou půdu, neboť krátce nato se jamajský útočník dobře uvolnil a z hranice malého vápna hlavičkoval přesně k pravé tyči. Úvodní trefa jako by probudila v Antoniovi střelecký apetit, v závěru poločasu totiž navýšil vedení krásným projektilem zpoza vápna.

Forvard z Jamajky pokračoval ve své krasojízdě i po změně stran. Sotva se obránci Larnaky stačili dostat do provozní teploty, už se hnal Antonio v samostatném úniku do další šance. Od třetího inkasovaného gólu zachránila Kypřany vnitřní strana pravé tyče. Autor dvou branek tak svůj hattrick nezkompletoval, po hodině hry byl stažen, na hřiště se naopak dostal Souček.

Od příchodu českého záložníka aktivita hostů směrem dopředu opadla a tak trávil West Ham poslední třicetiminutovku převážně na obranné polovině. AEK si přes veškerou snahu vážnější příležitost nevypracovalo, defenziva Kladivářů bez větších problémů ustála závěrečný nápor a pohlídala si dvougólové vedení.

Anderlecht – Villarreal 1:1

Úvodní duel mezi Anderlechtem a Villarrealem po výsledku 1:1 vítěze nepoznal. Španělský celek se dostal do vedení v prvním poločase po trefě kapitána Manu Triguerose. Belgičané však o sobě po změně stran dali vědět a díky krásnému gólu Anderse Dreyera půjdou do odvety s vyrovnanými šancemi na postup.

Šeriff Tiraspol – Nice 0:1

Ve vyrovnaném utkání si Nice poradilo 1:0 na hřišti Šeriffu Tiraspol. Jedinou trefu utkání si připsal mladičký Ayoub Amraoui, který se ve svém premiérovém startu v evropských pohárech hned zapsal na listinu střelců. Tým z Moldavska na jeho zásah z posledních okamžiků úvodního dějství už nedokázal nalézt odpověď. Trenér Didier Digard tak zůstává i nadále na lavičce Nice neporažen.

Basilej – Slovan Bratislava 2:2

Na brzkou trefu domácích odpověděl v 17. minutě český bek Jurij Medveděv, pro kterého šlo o teprve druhou branku v evropských pohárech v kariéře. Švýcaři se pak sice dostali do vedení ještě jednou, konečnou podobu však dal výsledku Malik Abubakari. Belasí tak neprohráli ani třetí vzájemný duel této sezony, týmy se totiž potkaly už ve skupinové fázi.

Fiorentina – Sivasspor 1:0

Domácí Fiorentina porazila v úvodním duelu osmifinále Evropské konferenční ligy Sivasspor 1:0. Obrana z domácí soutěže nerozehraného tureckého celku i s kusem štěstí odolávala více než hodinu. Pak se ale v 69. minutě objevil v ideální střelecké pozici střídající Antonín Barák, jenž razantním volejem vstřelil svou čtvrtou branku v soutěži.

Gent – Basaksehir 1:1

První gól zápasu obstaral už v 16. minutě bývalý italský reprezentant Stefano Okaka, který prodal své zkušenosti z belgické nejvyšší soutěže, v níž během sezony 2015/2016 zazářil v dresu Anderlechtu 15 brankami. Domácí však po půlhodině hry odpověděli a to zásluhou přesného zásahu Gifta Emmanuela Orbana. Nigerijský mladík se po lednovém příchodu z norského Stabaeku trefil v novém angažmá už popáté. V průběhu druhé půle se pak hrací plocha kvůli vydatnému dešti dostala na hranici regulérnosti, a další góly tak nepadly.

Lech – Djurgarden 2:0

K otevření skóre měli velmi blízko hosté, nepochopitelné rozhodnutí Joela Asora zakončovat hrudí však švédský celek připravilo o klíčový úvodní gól. Jen chvíli nato s ním tak přispěchal celek z Poznaně, konkrétně pak obránce Antonio Milič. Ten se trefil stejně jako v minulém ligovém klání, v předchozím průběhu sezony se přitom neprosadil ani jednou. Pojistku pak po změně stran přidal Filip Marchwiňski.