Gólman Mrázek v Torontu skončil. V NHL míří do Chicaga, které se zbavilo mladých hvězd

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Gólman Mrázek v Torontu skončil. V NHL míří do Chicaga, které se zbavilo mladých hvězd
Aktualizováno
Petr Mrázek se během draftu přesunul do Chicaga
Petr Mrázek se během draftu přesunul do Chicaga
Profimedia
Hokejový brankář Petr Mrázek (30) byl v zámořské NHL vyměněn z Toronta do Chicaga. Maple Leafs navíc vedle českého gólmana obětovali volbu v 1. kole letošního draftu a získali volbu ve 2. kole.

Blackhawks, do jejichž kádru patří i útočník Dominik Kubalík, si již z 25. místa vybrali amerického obránce Sama Rinzela, kanadský klub si následně zvolí během dnešního pokračování výběru talentů z 38. pozice.

Třicetiletý Mrázek se loni koncem července upsal Torontu na tři roky za celkem 11,4 milionu dolarů. Má tak před sebou ještě dvě sezony z kontraktu, jež mu v průměru zaručuje příjem 3,8 milionu dolarů ročně.

"Výměny jsou součástí hokejového života, je to prostě business. Věděl jsem, že to může přijít, ale byl jsem v klidu. Ve smlouvě jsem měl klauzuli se seznamem týmů, do kterých mě mohli vyměnit. Chicago bylo jedním z nich. V posledních dnech jsem byl s agentem v kontaktu a jsem nadšený, že jdu právě do Chicaga," uvedl Mrázek na facebooku.

Ostravský rodák Mrázek zasáhl v uplynulém ročníku do 20 utkání, z nichž v 18 byl v zahajovací sestavě. Vychytal 12 výher, ale měl nejhorší průměr obdržených branek na zápas (3,34) i úspěšnost zákroků (88,8 procenta) za celou svou kariéru v NHL, do níž vkročil v sezoně 2012/13 ještě jako hráč Detroitu.

Mrázek byl v průběhu minulého ročníku kvůli svým výkonům několikrát terčem kritiky. Po polovině března Maple Leafs dokonce umístili českého gólmana na takzvaný waiver list a nabídli jej tak ostatním týmům v NHL. Mrázek následně vychytal ve dvou zápasech výhru s úspěšností 93,1 procenta, ale v tom dalším se na ledě Bostonu zranil a zůstal kvůli potížím s třísly dlouho mimo hru. Nakonec šlo o jeho poslední start za Toronto.

"Mé zdravotní trable z minulé sezony jsou už pryč, takže se moc těším na novou výzvu," řekl Mrázek.

Celkem má 141. hokejista draftu 2010 v NHL na kontě 295 startů (268 od začátku) a 140 vychytaných vítězství. V průměru inkasoval 2,64 branky na utkání při úspěšnosti 90,9 procenta a ve 24 případech udržel čisté konto. Pět nul z celkem 29 zápasů udržel v play off, kde má průměr 2,43 a úspěšnost 91,1 procenta. Chytal i za Philadelphii a Carolinu.

Pro Blackhawks, kteří letos podruhé za sebou chyběli v play off, šlo v případě Mrázka již o třetí čtvrteční výměnu. Útočníka Alexe DeBrincata poslal klub do Ottawy a obdržel volby v prvním a druhém kole letošního draftu a ve třetím kole draftu 2024. Další útočník Kirby Dach zamířil do Montrealu za volby v prvním a třetím kole letošního draftu.