Češi dotahovali marně, po druhé porážce na Euru definitivně přišli o naději na postup

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi dotahovali marně, po druhé porážce na Euru definitivně přišli o naději na postup

Aktualizováno
Portugalci nakročili k vítězství nad Českem v prvním poločase, který vyhráli 13:7.
Portugalci nakročili k vítězství nad Českem v prvním poločase, který vyhráli 13:7.Profimedia
Čeští házenkáři na mistrovství Evropy proti Portugalcům v závěru dotahovali, nakonec ale na turnaji prohráli i druhý zápas a ztratili naději na postup do další fáze turnaje. Definitivně jim ji vzalo večerní vítězství Dánska nad Řeckem. Právě pondělním utkáním s Řeckem se národní tým s účinkováním na šampionátu rozloučí.

Česko – Portugalsko 27:30

Český celek v Mnichově proti Portugalcům nabral rozhodující ztrátu už v první půli, kterou po trápení v útoku a čtyřech neproměněných sedmičkách prohrál 7:13. Národnímu mužstvu nepomohl ani návrat brankářského veterána Martina Galii, jenž už loni ukončil reprezentační kariéru.

Český tým při premiéře na velké akci pod vedením španělského trenéra Xaviera Sabatého prohrál i druhý zápas a po čtvrteční úvodní porážce od mistrů světa Dánů na šampionátu v Německu stále čeká na bodový zisk. V pondělí národní celek zakončí základní skupinu i působení na turnaji proti Řecku.

Stejně jako ve čtvrtek proti Dánům se v nominaci na zápas s Portugalskem nedostalo na Mořkovského. Naopak do reprezentace se nečekaně vrátil čtyřiačtyřicetiletý trenér brankářů Galia, kterého česká výprava dopsala na soupisku. Mezi tyčemi nicméně začal Mrkva.

V hale v Mnichově hnaly český tým proti mírnému favoritovi a účastníkovi posledních olympijských her vpřed více než čtyři tisíce fanoušků, jejich počáteční nadšení ale s průběhem první půle klesalo. Zatímco při čtvrteční porážce 14:23 od Dánska dal národní celek po přestávce jen pět branek, tentokrát mu pro změnu v útoku hrubě nevyšlo úvodní dějství.

Skóre sice otevřel Hrstka, ale od té doby už český tým ani jednou nevedl. Především díky spojce Klímovi držel krok do 14. minuty a stavu 5:5, pak ale Portugalci zaznamenali šest gólů po sobě a to se nakonec ukázalo jako rozhodující.

Národní celek se mohl několikrát přiblížit, ale v útoku se nevídaně trápil. Jen za první půli Češi neproměnili čtyři sedmimetrové hody, při tom závěrečném minutu před pauzou navíc Solák trefil brankáře do hlavy a od německých rozhodčích dostal podle pravidel červenou kartu.

Mezi tyče se v závěru úvodního dějství dostal Galia, jenž si připsal dva zákroky a v průběhu druhé půle pustil zpět do branky Mrkvu. Sabatého svěřenci se po změně stran zlepšili a snažili se výrazné manko dotáhnout.

Češi několikrát útočili na snížení na rozdíl čtyř gólů, povedlo se to až v 53. minutě Pirochovi. Více zdramatizovat závěr ale národní mužstvo nedokázalo a Portugalci už si klíčové body v boji o postup ze základní skupiny pohlídali. Na jejich vítězství již nic nemohla změnit ani branka staršího z bratrské dvojice Patzelových Vojtěcha, jenž v posledních sekundách upravil na 27:30.

Tabulka skupiny F.
Tabulka skupiny F.Livesport