Mnichov v českých barvách. Diváci vytvořili skvělou kulisu, líčil po duelu s Dánskem Patzel

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Mnichov v českých barvách. Diváci vytvořili skvělou kulisu, líčil po duelu s Dánskem Patzel

Češi (v bílém) téměř před domácí kulisou Dánsko neporazili.
Češi (v bílém) téměř před domácí kulisou Dánsko neporazili. Profimedia
Skvělý první poločas k překvapení nepomohl. Čeští házenkáři v souboji s úřadujícími mistry světa z Dánska drželi po třiceti minutách nadějnou remízu 9:9, poté ale odpadli v útoku a favoritovi turnaje podlehli 14:23. Reprezentanti mnichovské Olympiahalle překvapení nenadělili, tisícům českých fanoušků ale ukázali, že postup ze skupiny je v jejich silách. 

Dánsko – Česko 23:14

Čeští házenkáři měli v Mnichově takřka domácí atmosféru. Zaplněnou olympijskou halu obsypaly české vlajky a již při úvodních hymnách bylo jasné, kdo má v hledišti navrch. “Diváci vytvořili vytvořili skvělou kulisu. Mrzí mě, že jsme jim neudělali radost vítězstvím,” řekl v rozhovoru na sociálních sítích české házené Jonáš Patzel.

Svěřenci španělského kouče Xaviera Sabatého proti favoritům celého šampionátu odehráli skvělou první polovinu. Dánům byli vyrovnaným soupeřem a ještě ve 28. minutě vedli 9:8. Seveřané ale před pauzou dokázali srovnat a do druhého dějství nastoupili v úplně jiném rozpoložení. Nepouštěli Čechy do šancí a trestali mezery v unavené české obraně. 

“V první půlce jsme výborně bránili a dobře jsme spolupracovali s brankářem. Řekl bych, že to šlapalo i v útoku. Ve druhém poločase jsme dali jen pět gólů a s tím se vyhrát nedá,” popsal průběh zápasu debutant na velké reprezentační akci Patzel. 

V prvním zápase na Euru jednadvacetiletý házenkář, jenž v týmu doplnil o čtyři roky staršího bratra Vojtěcha, vstřelil jeden gól. “Od mala jsem se chtěl podívat na takovou akci. Je to úplně jiný svět, než jsem zatím poznal. Bonus je, že jsem tady společně s bráchou. Hraje se mi s ním skvěle. Je fajn mít na hřišti někoho z rodiny, člověku to dodá jistotu a sebedůvěru,” líčil mladý tahoun Karviné. 

V duelu s Dánskem si střední spojka vyzkoušela, jaké to je čelit světové házenkářské kvalitě. Tým z Jutského poloostrova složený kolem hvězdného Mikkela Hansena ovládl poslední tři světové šampionáty a v roce 2016 slavil dokonce olympijské zlato. 

“Zahrát si proti takovému týmu je pro mě něco neskutečného. Jsou to kluci, na které jsem od mala koukal v televizi. Před zápasem jsem byl trochu nervózní, ale pak to opadlo a soustředil jsem se jen na hru,” řekl Patzel.  

Český celek dlouho držel ve hře Tomáš Mrkva. Golman, nad jehož startem před zápasem kvůli zranění visely otazníky, zneškodnil osm dánských střel včetně několika samostatných úniků. “Mrkvič je skvělý gólman. Je to náš hlavní lídr, naše opora. Když se mu daří, je pro nás velkou jistotou. Jsem rád, že se ukázalo, že to jeho zranění nebylo tak vážné, aby ho vyřadilo ze hry,” chválil Patzel gólmana německého Kielu. 

Druhý zápas sehrají čeští reprezentanti v sobotu proti Portugalsku. „Je potřeba se poučit z chyb, připravit se na zápas proti Portugalcům a porazit je,“ burcoval před klíčovým střetnutím ve skupině Patzel. 

Program házenkářského Eura