Klíčový zápas v boji o postup ze skupiny. Házenkáře čeká na Euru Portugalsko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Klíčový zápas v boji o postup ze skupiny. Házenkáře čeká na Euru Portugalsko

Gólman Tomáš Mrkva proti Dánsku držel český tým.
Gólman Tomáš Mrkva proti Dánsku držel český tým.Profimedia
Čeští házenkáři odehrají na mistrovství Evropy v Německu druhý zápas základní skupiny. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého (47) nastoupí po čtvrteční úvodní porážce od světových šampionů z Dánska v Mnichově proti Portugalsku a půjde o rozhodující souboj o postup. Pokud by národní tým i podruhé prohrál, přišel by takřka jistě o naději na účast v další fázi turnaje. Mírným favoritem je soupeř.

Česko –⁠ Portugalsko (18:00)

Češi při premiéře na velké akci pod vedením Sabatého drželi s Dány v poločase remízu 9:9, po změně stran ale jen dali jen pět gólů a prohráli 14:23. Nejhorší střelecký výkon v historii samostatné reprezentace. Portugalci naopak v prvním utkání šampionátu zvítězili nad debutantem na šampionátu Řeckem 31:24. Do další fáze turnaje, kterou budou dvě šestičlenné skupiny, postoupí první dva týmy.

Národní mužstvo tak potřebuje proti účastníkovi posledních olympijských her bodovat, ideálně zvítězit. Pokud by i s Portugalskem prohrálo, po večerním duelu Dánska s Řeckem by s největší pravděpodobností ztratilo naději na postup. V pondělí Sabatého výběr uzavře skupinu F proti Řecku.

"Tým je psychicky silný. Je to turnaj, prohráli jsme první zápas ze tří ve skupině. Je jasné, že nejdůležitější bude další utkání. Jsem si stoprocentně jistý, že budeme na zápas s Portugalskem připraveni. Hlavně musíme dávat víc gólů," řekl Sabaté, který převzal český tým předloni na konci února.

Tabulka skupiny F.
Tabulka skupiny F.Livesport

"Nikdo neočekával, že nad Dánskem vyhrajeme. Nyní máme klíčové zápasy, proti Portugalcům prostě musíme uspět. Myslím, že to bude velmi rychlá házená. Mají jiný styl než Dánové, myslím, že padne víc branek. Doufám a myslím, že zvítězíme," citoval web EHF jednoho z nováčků na velké akci Jaroslava Trkovského.

Češi se s Portugalskem naposledy utkali v roce 2009 ve dvou zápasech evropské kvalifikace. Zatímco doma zvítězili 30:26, venku prohráli 28:31. Na velké akci na sebe soupeři naposledy narazili před dlouhými 22 lety, Češi tehdy na Euru triumfovali 29:27. O rok dřív na mistrovství světa naopak utrpěli debakl 19:29.

Olympijské zkušenosti

Portugalci šli v poslední době výkonnostně nahoru. V roce 2021 se poprvé zúčastnili olympijských her, na nichž skončili devátí. Na loňském mistrovství světa, na němž český tým nestartoval, obsadili 13. místo. Na minulém Euru byli až devatenáctí, na šampionátu předtím ale vybojovali šestou příčku.

"Portugalsko je neprávem podceňované nebo není veřejností vnímané jako házenkářské velmoci Francie či Dánsko. Přitom jsou schopni konkurovat, což ukázali na posledním mistrovství světa. Nebýt jedné remízy, pronikli by do bojů o medaile. Velice kvalitní tým, plno hráčů působí v Lize mistrů. Ovšem to je jen na papíře. My třeba nemáme tak hvězdné hráče, ale myslím, že jsme lepší jako tým. Táhneme za jeden provaz, a to by mělo rozhodnout," přemítal Stanislav Kašpárek, zkušená spojka.

Čeští fanoušci vytvořili v Mnichově skvělou kulisu

"Jsme dobře připraveni. Trenér nám jejich hráče ukázal na videu, zná je z Ligy mistrů. Portugalci mohou hrát v útoku sedm na šest, dobře spolupracují s pivotem a jsou dobří individuálně. Očekávám vyrovnaný zápas, velké drama. Doufám, že se šťastným koncem pro nás," doplnil další z debutantů na velké akci Matěj Havran.

Český tým se mistrovství Evropy účastní počtvrté za sebou a poosmé z posledních devíti šampionátů. Večer bude odvracet druhé vyřazení už v základní skupině po sobě. Maximem reprezentace od rozdělení federace jsou šesté příčky z let 1996 a 2018.

Zápas mezi Českem a Portugalskem začne v 18:00. Národní tým by v hale v Mnichově, kde odehraje celou skupinu, měly hnát vpřed zhruba čtyři tisícovky fanoušků.

Výsledky mistrovství Evropy