Hlavička jako budíček pro VAR? Chorého (ne)červená spojila Česko, Franěk mimo hru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Hlavička jako budíček pro VAR? Chorého (ne)červená spojila Česko, Franěk mimo hru
Aktualizováno
Tomáš Chorý atakuje hlavou Asgera Sörensena.
Tomáš Chorý atakuje hlavou Asgera Sörensena.Profimedia
Byl to moment, který pro jednou nerozdělil fotbalové Česko na dva tábory, ale spojil ho do jednoho. Ve šlágru FORTUNA:LIGY mezi Plzní a Spartou (0:1) běžela 45. minuta a Tomáš Chorý (27) udeřil hlavou do čela Asgera Sörensena (26).

Z opakovaných záběrů bylo zřejmé, že tak učinil vědomě, neboť se na dánského obránce Letenských těsně před "hlavičkou" podíval. Rozhodnutí sudích? Hrajte dál.

Sörensen utkání dokončil s obří boulí na čele, nad Chorého setrváním na trávníku a neintervencí systému VAR však zůstává rozum stát. A to všem, i komisi sudích, která reagovala bezprostředně po zápase: "Pavel Franěk (VAR) byl stažen z nedělní nominace a tato hrubá chyba se významně projeví i v jeho budoucích nominacích na utkání."

A jaký je pohled samotného hlavního rozhodčího utkání Dalibora Černého? "Na trávníku jsem viděl, že letěl dlouhý balon do pokutového území, kde se oba hráči drželi, a došlo ke střetu hlavami. Potom jsem přerušil hru. Neviděl jsem z hrací plochy nic na vyloučení," okomentoval situaci z hrací plochy pro O2TV.

V pořádku. Souboj byl na první pohled nepřehledný, z trávníku těžko rozsouditelný. Ve FORTUNA:LIZE však funguje už nějakou tu dobu systém VAR. Nebo nefunguje?

U videa sedící Pavel Franěk měl totiž bezprostředně po ataku Tomáše Chorého sudího Černého informovat, že se jedná o evidentní pochybení – tzn. že by se měl jít podívat k monitoru a posléze sám rozhodnout o červené kartě.

Přesně tak, jak bleskurychle uvedla Komise rozhodčích na svém twitterovém účtu: "Ve 45. minutě měl být vyloučen domácí hráč za úmyslné udeření soupeře hlavou. Pro rozhodčího na hřišti se jednalo o velmi složitou situaci, měl intervenovat VAR."

Ani s odstupem času není jasné, proč se tak nestalo.

"Videorozhodčí mi řekl, že můžeme pokračovat ve hře," vypověděl ještě po zápase Černý, který byl před příchodem na hrací plochu po poločasové přestávce konfrontován několika sparťany v čele s kapitánem a pozdějším střelcem vítězné branky Davidem Pavelkou.

"O poločase jsme dostali informaci, že to měla být červená karta. Rozhodčí mi v poločase řekl, že nedostal signál z videa, což zase podpoří ty debaty, jestli VAR k něčemu je," konstatoval trefně Pavelka. VAR totiž znovu chyboval a tentokrát kardinálně. Jeho obsluha však na trest dlouho nečekala.

Červené kartě se zatím Chorý vyhnul a utkání dohrál. O jeho dalším podzimním fotbalovém programu se však rozhodne v příštích dnech, kdy se jeho chování bude řešit.

A nic na tom nezmění ani jeho nedělní prohlášení. "V první řadě bych chtěl ujistit, že jsem v žádném případě do zmíněného souboje nešel s úmyslem protihráče zranit," řekl Chorý.

"V situaci z prvního poločasu na mě mířil dlouhý balon, věděl jsem, že jde do mého prostoru a automaticky jsem byl připravený podstoupit souboj s cílem vyhrát hlavičku a trefit míč směrem do vápna," přidal.

Detail zápasu Plzeň – Sparta 0:1

"Míč se mi na chvíli ztratil ve světle reflektoru, počítal jsem s tím, že jde mezi nás, ale nakonec propadl za nás a došlo ke srážce. I já jsem měl v první chvíli obavu, jestli jsem se nezranil a byl trochu dezorientovaný," dodal.

Chorý zdůraznil, že rozhodně neměl v úmyslu Sörensena zasáhnout. "Vím, že to i ve zpomalených záběrech vypadá blbě, nicméně vyvracím jakýkoli záměr protihráče zranit," prohlásil.

"Pokud mi někdo něco takového podsouvá, musím se proti tomu ohradit a přidat i mé vysvětlení. Sörensenovi jsem se ihned po zápase prostřednictvím jeho spoluhráče omluvil," uzavřel Chorý.