Česko – Kanada. Analýza soupeře: Javorové listy skrývají svou zbraň mimo dvě elitní řady

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA SOUPEŘE: Kanada skrývá svou zbraň mimo dvě elitní řady. Protivníky deptá důrazem

Kanada spoléhá především na důraz a rychlost.
Kanada spoléhá především na důraz a rychlost.Profimedia
Národní tým uzavře základní skupinu na mistrovství světa prestižním soubojem proti výběru kolébky hokeje. Družinu Kariho Jalonena (63) čeká i test nervů, neboť soupeř se dle své tradice uchyluje ke všem možným prostředkům, třebaže je častokrát pravidla zakazují. Ne náhodou je po Slovensku a Francii třetím nejvylučovanějším týmem šampionátu.

Kanada na turnaji v týmových statistikách příliš nevyniká. Ano, po Američanech vyslala nejvíc střel ze všech na brankáře soupeře, ovšem čísla zvedají hlavně vystoupení proti Slovinsku, Kazachstánu a Slovensku. Ve všech těchto zápasech se Kanaďané dostali přes hranici 40 ran. Ironií je, že největší rozdíl ve skóre, který nadělili Lotyšsku, se zrodil z průměrných 29 střel. V efektivitě proměňování šancí jsou ve srovnání s ostatními týmy průměrní a o něco horší než Češi. V přesilovkách jsou dokonce mírně pod standardem, kdy z 15 možností využili jen tři.

Co se týče kanadské sestavy, trenér Tourigny s ní zamíchal každý zápas. Až do pondělního duelu s Norskem to neplatilo o první lajně Lucic-Veleno-Blais, ovšem nejproduktivnější útočník týmu Veleno byl z celého turnaje vyloučen za zákeřný faul na Švýcara Niederreitera, jemuž bruslí dupnul na kotník. 

Obranné dvojice změnám odolávaly, maximálně se sestavou posouval montrealský Barron, který ve většině zápasů hrál sedmého beka. Z brankářů zatím dostal nejvíc času Montembeault, další zástupce Canadiens. Ten vždy startoval proti silnějším soupeřům a dá se očekávat, že zasáhne i do úterního klání.

Kanada sází na rychlost a důraz

Styl Kanady je jednoduchý – důraz, rychlost a forčekink. Například proti Švýcarsku spoléhal zámořský celek hlavně na rychlé útoky, získávání puku v útočném nebo středním pásmu při soupeřově přechodu do útoku. Když nemusí, neuchyluje se k nahazování puků. A když už to provede, jsou jeho hráči schopni kotouč rychle získat zpět. Důležitý je pro Kanaďany důraz. Tím Švýcarům znechutili zápas a byli na nich takto schopni vybojovat puky u hrazení. Pro mnohé české hráče to může být doslova srážka s realitou NHL.

První přesilovková formace Kanady se ustálila na složení WeegarFantilli, Quinn, ToffoliLaughton. Zde hrozí střelou z kruhů Fantilli s Toffolim a Weegar tvoří hru. Nicméně fanoušci "Javorových listů" od nich čekají určitě víc než tři góly (tedy všechny přesilovkové góly Kanady). Druhá přesilovková formace ve složení HuntCarcone, Neighbours, KrebsGlass nepředstavuje takovou hrozbu, proti Švýcarsku neměla větší šanci, ani tlak.

Týmovou produktivitu vede obránce Weegar.
Týmovou produktivitu vede obránce Weegar.Livesport

Co se týče hry pět na pět, byly v tomto duelu nejlepší poslední dvě formace. Ty sice tvoří, až na kapitána Toffoliho, méně zkušení hráči, ale právě oni zatápěli vedoucímu týmu skupiny. Peyton Krebs hraje s velkým zaujetím a je jedním z hráčů, s nímž má Kanada nejvíce navrch. Celkem dobře se prezentuje i Sammy Blais z první formace, ale je otázkou, jak se vypořádá se ztrátou Velena v centru své řady. 

Přehlížet nelze ani kapitána Tylera Toffoliho, který má sice pouze jeden gól a tři asistence, ovšem je velkou zbraní kanadského výběru a jeho nejpilnějším střelcem. Proti Švýcarům se i velmi dobře prezentovala trojice Neighbours-McBain-Carcone. Když byli na ledě při stejném počtu hráčů, Kanada měla největší převahu. Jen McBain z Arizony se ocitl ve třech šancích a na jednu nahrál. Za vše mluví i fakt, že Carcone byl proti Norům poslán do hry bez brankáře a nahrál na vyrovnávací gól.

Přehled zápasu Kanada – Česko (15:20)

Klíčovým hráčem je Weegar

V obraně vyčnívá calgarský Weegar. Ten je nejproduktivnějším hráčem kanadského týmu i obráncem celého turnaje. Prezentuje se aktivní hrou a podporuje velmi čile ofenzivu. Zároveň je dlouhou přihrávkou schopen vyslat spoluhráče do šance. Ovšem o Kanaďanech také platí, že rádi mění sestavu v průběhu zápasu, takže klíčoví obránci putují sestavou. Slabinou může být nejvíc defenzivní dvojice Joseph, Myers. Tito velmi statní obránci se těžko překonávají v soubojích, ovšem rychlost by na ně mohla platit. Nicméně i oni jsou schopni vniknout do soupeřova pásma, což předvedl Joseph v zápase se Švýcarskem.

MacKenzie Weegar hraje skvělý turnaj.
MacKenzie Weegar hraje skvělý turnaj.Livesport

Kanaďané se do zápasu s Norskem prezentovali velmi dobrou hrou. Proti Norům jako by jim však došla pára. Nehráli to, na co byli zvyklí a nehýřili aktivitou. Je otázkou, jak se vyhecují na český tým a zda si budou chtít spravit chuť před čtvrtfinále. Češi si budou muset dát pozor na podobné věci jako proti Švýcarům a víc se obrnit proti tvrdé hře Kanady. 

V utkání se bude hrát o to, kdo pojede za finským výběrem do Tampere. Už je jasné, že to potká toho, kdo vzájemný zápas vyhraje. Za poraženým pak přijede někdo z dvojice USA, Švédsko.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi