Česko – USA 0:3. Národní tým končí na MS ve čtvrtfinále, na Američany nestačil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česko – USA 0:3. Národní tým na Američany nestačil a na šampionátu končí

Aktualizováno
Karel Vejmelka lovil puk z brány třikrát.
Karel Vejmelka lovil puk z brány třikrát.Profimedia
Česká hokejová reprezentace ve čtvrtfinále 87. mistrovství světa nestačila na USA a do bojů o medaile se letos nepodívá. Američané byli v odvetě za loňský souboj o bronz od začátku lepší, soubor Kariho Jalonena přestříleli jednoznačně 34:15, dali po gólu v každé třetině a potvrdili roli favorita. Díky brankám Matta Coronata, Nicka Perbixe a Cuttera Gauthiera vyhráli na turnaji i osmý zápas, naopak Češi poprvé neskórovali a připsali si čtvrtou a zároveň poslední porážku. Na šampionátu skončí osmí, což je jejich nejhorší umístění v historii.

USA – Česko 3:0

Vstup do zápasu byl z obou opatrný, o fous víc ze hry měli Američané. Češi poprvé zahrozili na začátku sedmé minuty, nejproduktivnější hráč šampionátu Dominik Kubalík však devátý gól nepřidal. Na druhé straně zkoušel štěstí ze solidní pozice Tyler Kleven, ale bránu Karla Vejmelky minul. Následně dostal národní tým výhodu přesilovky, v níž ovšem vyprodukoval jen ránu Jana Košťálka – v polovině první třetiny šlo o teprve druhou českou střelu.

Američané měli tou dobou pokusů čtyřikrát víc a v čase 12:04 je zaslouženě poslal do vedení útočník Matt Coronato, při jehož střele se puk do brány odrazil od brusle Michala Jordána. Svěřenci Kariho Jalonena pokračovali v nevýrazném představení, problém jim dělala rozehrávka i přechod přes střední pásmo a nedokázali se dostat do hry. Naopak Vejmelka byl v permanenci, střelu Rocca Grimaldiho krotil natřikrát. První třetinu vyhráli svěřenci Davida Quinna 1:0 a na střely 11:2.

Do druhé části vstoupil národní tým aktivněji. Krátce po sobě se k zakončení dostali Michal Kempný a Jiří Smejkal, ovšem první branku minul a druhého vychytal Casey DeSmith. Záhy měl vyrovnávací gól na hokejce Jakub Zbořil, ale vyloženou šanci neproměnil. Češi zlepšili napadání a hráči USA začali pod tlakem chybovat, z čehož rezultovala možnost dua Jakuba Fleka a Ondřej Beránka, ten ale v dobré pozici nezpracoval přihrávku.

A tak udeřilo na druhé straně, po buly se k zakončení dostal Nick Perbix a jeho nenápadná a schovaná rána zápěstím zapadla do šibenice Vejmelky svatyně. Poté se nechal vyloučit Kempný a soupeř dostal poprvé v utkání možnost početní výhody. Tu nevyužili, nicméně s dvougólovým vedením v zádech opět převzali otěže utkání a Češi se přes jejich důslednou obranu neprosazovali. Před druhým odchodem do kabin tak platil stav 2:0.

Vybrané statistiky zápasu USA – Česko
Vybrané statistiky zápasu USA – ČeskoLivesport

Na startu třetí třetiny se ve velké příležitosti ocitl Roman Červenka. Protáhl se za obranu a vypálil, jenže z jeho střely na zadní tyč se snížení neurodilo. Ve 44. minutě putoval po podražení navrátilce do sestavy Davida Tomáška na trestnou lavici Sean Farrell, leč Češi se ani ve druhé přesilovce výraznou šanci nevypracovali. A znovu inkasovali, o třetí branku v pohodě hrajícího soupeře se po buly postaral Cutter Gauthier a nasměroval svůj tým do semifinále.

Národní tým už odpověď nenašel, poprvé vyšel gólově naprázdno a na turnaji končí. Šanci na zopakování loňského bronzového úspěchu a vylepšení rozpačitého dojmu z letošního MS bude mít příští rok na šampionátu v Praze a v Ostravě.