MS v hokeji: Česko – USA. Soupeř má z čeho vybírat, na šampionátech ale nezáří

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česko – USA. Profil osmého soupeře: Američané mají na výběr, ale na MS málokdy září

Američané se radují ze vstřeleného gólu proti Švédsku.
Američané se radují ze vstřeleného gólu proti Švédsku.IIHF.com
Češi narazí ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa naplánovaném na 15:20 na vítěze skupiny A, tedy tým USA. O tom, že se tuzemské mužstvo bude muset přesunout do finského Tampere a utká se právě s tímto soupeřem, rozhodli Lotyši. Ti v prodloužení překvapivě porazili Švýcarsko 4:3. Kromě Čechů se z výsledku neradují ani slovenští hokejisté, pro ty totiž znamená cestu domů bez účasti ve vyřazovacích bojích letošního šampionátu.

Zatímco Češi obsadili v Rize poslední postupovou příčku, Spojené státy americké prošly skupinovou fází v Tampere suverénně. Šestkrát bodovaly naplno a až v posledním duelu nad druhým Švédskem zvítězily 4:3 až v prodloužení. Navíc si uchovaly úctyhodnou bilanci 34 vstřelených branek a jen osmi obdržených.

Přehled zápasu USA – Česko

V kádru Američanů se nachází i jeden z nejproduktivnějších hráčů šampionátu. T.J. Tynan má na kontě 10 kanadských bodů, hned devět z nich si přitom připsal prostřednictvím asistencí. Jejich počtem ohromoval i v uplynulé sezoně, kterou strávil v dresu Ontario Reign v AHL. Na farmě LA Kings si v 74 zápasech připsal 74 asistencí, k nimž přidal ještě osm gólů.

Kromě něj povolal kouč David Quinn ještě několik hráčů, kteří v uplynulé sezoně nastupovali buď výhradně, nebo povětšinou v AHL. Na soupisce jsou i mladíci mající zkušenosti pouze s univerzitní hokejovou ligou, ale také hráči z NHL. Mezi ně patří třeba trio z Pittsburghu Penguins; brankář Casey DeSmith a útočníci Drew O'Connor a Nick Bonino

Stejně jako Kanada, ani hokejisté z USA nestrávili přípravou na MS mnoho času. Odehráli před ním pouhý jeden duel – s Německem. Evropského soupeře v něm přehráli 6:3, dvě branky si v něm připsal také O'Connor. Kromě toho se diváci v Mnichově dočkali i řady vypjatých momentů. Například se za rvačku nechali vyloučit Tobias Fohrler a Alex Tuch. Prvně jmenovaný nakonec na šampionát s Německem neodcestoval, Tuch s USA nicméně ano a na kontě má zatím čtyři branky a dvě asistence.

Přestože většina týmů v nejlepší hokejové lize světa sídlí právě v Americe, a tamní národní tým tak má z čeho vybírat, vyhrálo USA v historii pouze dvě světová mistrovství, a to v roce 1933 v Československu a 1960 v domácím prostředí. Poslední medaile, které severoamerický celek na MS získal, byly z bronzu. Stalo se tak v roce 2021 v Rize po dominantní výhře 6:1 nad Německem.

S Čechy se Američané utkali naposledy na loňském šampionátu. Nejprve svěřenci Kariho Jalonena vyhráli ve skupině 1:0 po gólu Matěje Blümela a následně také v zápase o třetí místo. V něm český tým zvítězil přesvědčivě 8:4.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi