Česko – Kazachstán: Hokejisté na MS naskočí proti outsiderovi, hrát bude i Černoch

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jalonenův výběr čeká na MS nepříliš známý soupeř, Černoch je připraven nastoupit

Jiří Černoch se z tvrdého faulu rychle vzpamatoval.
Jiří Černoch se z tvrdého faulu rychle vzpamatoval.IIHF.com
Čeští hokejisté nastoupí po pátečním vítězství proti Slovensku v druhém duelu mistrovství světa v Rize v 19:20 proti Kazachstánu. Hrát by měl i útočník Jiří Černoch (26), jenž i po faulu kolenem na koleno dokončil úvodní zápas. Naopak nejistý je stav forvarda Filipa Chlapíka (25), který po zákroku ramenem do hlavy nakonec odstoupil ze hry a po otřesu zůstává v péči lékaře a realizačního týmu.

"Jiří Černoch by měl být po zákroku naštěstí v pořádku a připraven naskočit do zítřejšího zápasu," řekl manažer národního týmu Milan Hnilička. U Chlapíka už bezprostředně po utkání kouč Kari Jalonen naznačil, že bude v nejbližší dnech mimo hru. "Filip je v péči lékařů, kteří ho vyšetřují a ošetřují. Tam asi ta diagnóza bude den po dni. Uvidíme, jak se jeho stav bude zlepšovat," doplnil Hnilička, který dal i podnět disciplinární komisi k projednání Kochova zákroku.

"Zaměřili jsme se na posouzení zákroku Kocha proti Filipovi Chlapíkovi. Okamžitě jsem jednal v rámci možností, které mi regule dovolují. Mluvil jsme s několika sportovními manažery i rozhodčími a s Karim Jalonenem s jakýmsi šéfmanažerem rozhodčích, kdy jsme ten zákrok znovu probírali. Jde nám hlavně o chránění hráčů při těchto zákrocích a co možná neobjektivnější posouzení při těchto situacích. Podali jsme podnět, i když regule říkají, že vedení turnaje si tyto situace hlídá samo. Ale my jsme to přesto udělali a teď čekáme na výsledek," dodal Hnilička.

Přehled zápasu Česko – Kazachstán + audiokomentář

První střet po osmi letech

S Kazachstánem se Češi utkají popáté v historii a poprvé od roku 2016, kdy na mistrovství světa v Moskvě vyhráli 3:1. Ze současného kádru u toho byli obránce Michal Jordán, Michal Kempný, Tomáš Kundrátek a v útoku kapitán Roman Červenka. Naopak pro posily z NHL obránce Jakuba Zbořila z Bostonu a útočníka Filipa Chytila z New York Rangers je Kazachstán úplně neznámým soupeřem.

"Přiznám se, že jsem ten tým v životě neviděl hrát. Nevím, jak na tom jsou herně, ale očekávám, že boudou kousaví, brusliví, chodit nám hodně do těla a hrát tvrdě a rychlý hokej proti nám. Docela se mi líbí, když se hraje proti novým soupeřům a je to trošku neznámá, co má člověk čekat, a musí se s tím vyrovnat na hřišti," prohlásil Zbořil, který na Českých hrách v Brně před šampionátem v národním týmu debutoval.

Poprvé se Češi utkali s Kazachstánem v roce 1998 na olympijských hrách v Naganu a vyhráli 8:2. O šest let později na domácím mistrovství světa v Praze zvítězili 7:0 a o rok později na MS ve Vídni uhráli těsný výsledek 1:0. Na další konfrontaci si museli počkat 11 let a teď opět změří síly po delší době.

Kádr sestavený z hráčů Astany

Chytil je na čtvrtém šampionátu, ale hru Kazachstánu také nezná. "Osobně se možná na chvilku podívám, jak budou hrát, ale důležité je soustředit se na nás a dělat správné věci. Nenechat se zbytečně vylučovat, bruslit a tlačit se do koncovky. Musíme získat další tři body. Já se budu soustředit na to, jak zregenerovat, abych byl nachystaný. To je pro mě nejdůležitější," podotkl Chytil.

Z 25členného kádru Kazachstánců působí 13 hráčů v Barysu Astana a v minulé sezoně se s nimi potkával v dresu Nižněkamsku v KHL obránce Ronald Knot, než přestoupil na farmu Arizony v Tucsonu. "Spousta hráčů je tam z Astany, skoro celý národní tým. Výborně bruslí a mají obrovskou výhodou, že jsou spolu celou sezonu i déle. Jsou sehraní, budou mít výborné přesilovky a tyto nestandardní situace. My se na ně připravíme stejně jako na jakéhokoliv jiného soupeře a budeme hrát naši hru, která nám přinášela úspěchy. Doufám, že to vyjde," konstatoval Knot.

Sobotní dobrovolný trénink absolvovali jen brankáři Karel Vejmelka, Marek Langhamer, obránci Knot a Zbořil i útočníci Chytil, Ondřej Beránek a také Daniel Voženílek s Martinem Kautem, kteří zůstávají mimo turnajovou soupisku. Sestavu zveřejní kouč Jalonen až před utkáním.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi