Česko – Slovensko. Bylo to vyhrocené, ale moc jsem si to užil, prohlásil Kempný

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kravata za kamaráda. Bylo to vyhrocené, řekl po výhře nad Slovenskem Kempný

Kempný se vydal mstít hit na Filipa Chlapíka.
Kempný se vydal mstít hit na Filipa Chlapíka.Profimedia
Obránce Michal Kempný (32) si páteční vítězný vstup českých hokejistů do mistrovství světa v Rize proti Slovensku (3:2) užil. Odchovanec Hodonína má k zemi bývalého federálního partnera silnější vztah než jeho spoluhráči. V 15 letech odešel na tři roky hrát do nedaleké Skalice a v sezoně 2007/08 si tam odbyl premiéru v nejvyšší soutěži.

O nějakém přátelském přístupu však nemohlo být ani řeči. "Bylo to vyhrocené, místy i tvrdé. Pro diváky velice koukatelný zápas. Moc jsem si ho užil," řekl novinářům Kempný, který se ze Skalice přesunul do Komety Brno a přes angažmá i v pražské Slavii a ruském Omsku v KHL se prosadil do NHL. V elitní lize sehrál pět sezon za Chicago a Washington, v jehož dresu se v roce 2018 radoval ze zisku Stanleyova poháru.

Duel se Slovenskem přinesl hned v úvodní třetině nejen všech pět branek a obrat českého týmu, ale i dva tvrdé zákroky slovenských beků. Patrik Koch trefil ramenem na hlavu útočníka Filipa Chlapíka, který sice pokračoval ve hře, ale musel ve třetí třetině odstoupit. Mislav Rosandič za faul kolenem na forvarda Jiřího Černocha dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Přehled zápasu Slovensko – Česko 2:3

Nejvíc přesných přihrávek

Kempný po zákroku na Chlapíka chytil Kocha do kravaty a následně putoval na trestnou lavici jen on. Sudí Sean Fernandez a Andre Schrader totiž Kochův atak nevyhodnotili jako nedovolený. "Byl to hodně tvrdý hit a říkal jsem si, že musím něco udělat. Asi jsem možná nemusel. Chtěl jsem se zastat kamaráda a spoluhráče. Příjemná slova to nebyla, ale ta k hokeji patří. Nic zvláštního to v podstatě nebylo. Jen jsem ho chytil, nebyla tam rána, nic. Kdyby to zůstalo bez trestu, nic se nestane," podotkl.

Nakonec ale mohl být rád, že nezůstalo. V oslabení totiž vyrovnal na 2:2 Lukáš Sedlák, který v přesilové hře při Rosandičově trestu i otočil výsledek. Tím přestřelka v zápase skončila, uklidnily se i emoce. "Trošku jsem to čekal. Byl to první zápas. Všichni mají moc energie, bylo to nahoru dolů. Myslím, že si to fakt sedlo. První zápas. Klasika. Bylo to ze začátku trochu rozlítané a nervózní. Potom se to ustálilo. Ke konci jsme začali hrát naši hru a pohlídali jsme si zápas," řekl Kempný.

Slováci mají v nominaci 11 zástupců z české extraligy, ale to podle něj na divoký a vyhrocený start utkání nemělo vliv. "Mistrovství je trošku něco jiného. Dobře se známe. Slováci mají tým bez extra hvězd z NHL. Nastoupily proti sobě dva vyrovnané týmy, které si to na férovku rozdaly," podotkl.

Podle statistik adresoval Kempný ze všech hráčů na ledě nejvíc přesných přihrávek, což ukazovala i kostka nad ledem v Riga Areně. On sám to tolik nevnímal. "Nesnažím se moc sledovat kostku celý zápas, něco tam běží. Soustředím se sám na sebe, abych byl užitečný týmu a hrál hru, jaká se ode mě čeká, a to je dobře rozehrávat puky. A to, co dělám celý život, se snažím dělat teď. Když nahrávky chodí do hole, je to dobré," usmíval se.

Michal Kempný a jeho statistiky v zápase se Slovenskem.
Michal Kempný a jeho statistiky v zápase se Slovenskem.Livesport

Pochvala pro Hrubce

Ocenil brankáře Šimona Hrubce, který se dokázal oklepat z nepříjemného okamžiku v utkání při gólu na 1:2 v polovině první třetiny. Po nahození Mislava Rosandiče nešťastně zametl puk do vlastní branky, když si ho přihrával hokejkou, aby jej ukryl v lapačce. "Šíma je zkušený borec. Chyba se stane, je to hokej a od toho jsme celý tým, abychom si navzájem pomohli. Šíma nás v závěru podržel skvělými zákroky. Odchytal skvělé utkání," podotkl Kempný.

Češi tak mohli před 7800 diváky v Riga Areně se spoustou českých i slovenských fanoušků slavit vítězný vstup do turnaje. "Pecka. Užil jsem si to. A myslím, že i kluci. Přišlo dost lidí. Jsme rádi, že to bylo s vítězným koncem pro nás," dodal Kempný.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi