MS v hokeji, 16. den: Kanada ve finále vyzve Německo, USA pouze o bronz s Lotyšskem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MS v hokeji, 16. den: Kanada ve finále vyzve Německo, USA pouze o bronz s Lotyšskem

Aktualizováno
Kanada si zahraje o zlato.
Kanada si zahraje o zlato.AFP
Hokejové mistrovství světa zná své finalisty. Nejprve postoupili hráči Kanady, kteří v napínavém duelu porazili Lotyšsko 4:2. Ale snadné to neměli, překvapení turnaje vedlo v zápase 1:0 a 2:1. Výhru trefil osmnáctiletý Adam Fantilli. Kanadským soupeřem bude tým Německa, který porazil 4:3 v prodloužení Spojené státy americké. O vítězství rozhodl v 68. minutě Frederik Tiffels (28).

Kanada – Lotyšsko 4:2

Semifinále, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Lotyšský výběr je jednoznačně největším překvapením šampionátu a perfektně zaskočil také favorizovaného zámořského soka. Ten sice do zápasu vstoupil podstatně aktivněji, nebojácný soupeř se ale oklepal, hru vyrovnal a v 9. minutě díky devatenáctiletému Dansovi Locmelisovi také otevřel skóre. Nadějný útočník, draftovaný v roce 2022 Bostonem, uspěl z dorážky.

Druhá třetina byla plná vyloučení a v jednu chvíli se dokonce hrálo 3 na 3. Góly ale padaly při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Kanada nejprve ve 36. minutě po zásahu Sammyho Blaise dokázala srovnat na 1:1, ale radost netrvala dlouho. O pouhých 66 sekund později vedení Lotyšsku po povedené individuální akci vrátil forvard Rudolfs Balcers.

Poslední dvacetiminutovka sotva začala a Jack Quinn srovnal na 2:2. Kanadskému útočníkovi stačilo pouhých pětačtyřicet vteřin, aby poslal puk ze záporného úhlu o masku brankáře Arturse Silovse do branky. Ve 49. minutě pak předvedl svůj talent teprve osmnáctiletý Adam Fantilli, na kterého v červnu čeká draft NHL. Nádherně si prohodil lotyšského obránce a poslal Kanadu do finále. Výhru 4:2 pojistil v poslední minutě zásahem do prázdné brány Scott Laughton.

USA – Německo 3:4p

Semifinále, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Američané se v první třetině dostali do dvoubrankového vedení po brzkých gólech Alexe Tucha a Rocca Grimaldiho. Nejprve ale při přesilové hře v čase 12:22 snížil Frederik Tiffels a po něm srovnal skóre zápasu na 2:2 20letý mnichovský obránce Maksymilian Szuber.

Ve druhé části padl jediný gól, nerozhodný stav rozseknul ve 29. minutě americký útočník Mikey Eyssimont, který díky důrazu před brankou vrátil svému týmu vedení. Jenže když už to v závěru bitvy vypadalo, že američané mají finále jisté, srovnal v 59. minutě na 3:3 z dorážky Marcel Noebels. Jistotu medaile pak Němcům zařídil v 68. minutě útočník Frederik Tiffels.