MS v hokeji: Kanada porazila Německo a bere zlato, Lotyšsko získalo historický bronz

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MS v hokeji, 17. den: Kanada ovládla bitvu o zlato, Lotyšsko slaví parádní bronz

Aktualizováno
Kanada ovládla mistrovství světa.
Kanada ovládla mistrovství světa.AFP
V pořadí 87. šampionát v ledním hokeji dospěl do závěrečného dne. Zlatou medaili si odváží hokejisté Kanady, kteří ve finále porazili Německo 5:2, dvě branky vstřelil Sammy Blais (26). Největší překvapení turnaje Lotyšsko si už odpoledne došlo pro bronz, tým USA porazilo 4:3 v prodloužení. Vyrovnávací i vítězný gól vstřelil obránce Kristians Rubins (25).

USA – Lotyšsko 3:4p

Zápas o bronz, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Kdo čekal defenzivní souboj, toho vyvedla z omylu hned první dvacetiminutovka. V 8. minutě otevřel skóre vítkovický forvard Roberts Bukarts a Lotyši vedli ještě jednou po zásahu Janise Jakse, který pro změnu poslední ročník strávil v Litvínově. Jenže vyrovnané skóre 2:2 zařídil dvěma zásahy útočník Rocco Grimaldi. Vydrželo stejné také po 40. minutách hry.

První vedení pro tým USA vystřelil ve 47. minutě útočník Matt Coronato a nějakou chvíli se zdálo, že půjde o zásah, který bitvu o cenný kov rozhodne. Ale s tím se nechtěl smířit obránce Kristians Rubins, který v 55. minutě skrytou střelou srovnal na 3:3. Stejný muž rozhodl také o výhře, tu trefil v prodloužení v 62. minutě a vystřelil tak Lotyšsku první cenný kov v historii.

Kanada – Německo 5:2

Finále, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Prvním finálovým střelcem se stal v 8. minutě jedenadvacetiletý J.J. Peterka, který otevřel střelecký účet přesnou střelou kolem lapačky brankáře Montembeaulta. O tři minuty později bylo srovnáno, Peyton Krebs našel volného Sammyho Blaise a stav po první části hry byl srovnaný.

Oboustranně aktivní hokej korunoval brankou na 2:1 ve 34. minutě útočník Daniel Fischbuch z Düsseldorfu a poslal tak Německo podruhé v zápase do vedení. Jenže když se vedoucí tým nechal poprvé v utkání vyloučit, vycítil zámořský soupeř šanci a znovu po nabídce Krebse vyrovnal tečí Lawson Crouse.

První vedení trefil pro Kanadu ve 45. minutě druhým zásahem v zápase útočník Sammy Blais a následně ho následoval kapitán Tyler Toffoli, který uspěl potřetí v turnaji. A bylo to 4:2. Zlatou medaili v závěru zápasu potvrdil Scott Laughton.