Německý obránce Seider z MS: Stále se zlepšujeme. Hronek mi v Detroitu chybí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Německý obránce Seider z MS: Stále se zlepšujeme. Hronek mi v Detroitu chybí

Moritz Seider je hlavní hvězdou německého výběru.
Moritz Seider je hlavní hvězdou německého výběru.Profimedia
Šampionát dvou odlišných tváří zatím v Tampere prožívají hokejisté Německa. Do turnaje vstoupili třemi těsnými prohrami se Švédskem, Finskem a USA. Po náročném trojboji ale zabrali, porazili Dánsko i Rakousko a se šesti body se přihlásili zpět do boje čtvrtfinále. Podíl na zlepšených výkonech Němců má i hvězdný obránce Detroitu Red Wings Moritz Seider (22), jenž pro Livesport Zprávy přiblížil situaci v německém týmu a vzpomněl na české spoluhráče z NHL.

Mladý bek dozrál do role klíčového muže německých zadních řad. Od trenéra Harolda Kreise dostává v průměru přes 22 minut na zápas a zapojuje se jak do přesilovek, tak do oslabení. “Je skvělé být součástí týmu a dostávat se na led v různých herních situacích i ve speciálních formacích. Snažím se abych nezklamal důvěru,” řekl obránce, jenž na turnaji zatím zaznamenal dvě asistence. 

V německém výběru je Seider jedním ze tří hráčů, který pravidelně nastupuje v NHL. Kromě něho se reprezentační tým našich západních sousedů může spolehnout na Nica Sturma ze San Jose a Johna-Jasona Peterku z Buffala. Právě s Peterkou šikovný bek nastupuje v přesilovkové formaci. “Spolupráce je skvělá. Myslím si, že to hrajeme dobře, jen to chce nějaký čas. Až si to sedne a budeme si to dávat přesně na hůl, bude to ještě lepší,” uvedl Seider.

Usilují o čtvrté čtvrtfinále v řadě

Dva mladíci nastupující v elitních formacích jsou důkazem vzestupu německého hokeje. Ten dokládá i fakt, že reprezentace bojuje o čtvrtý postup do čtvrtfinále v řadě. “Myslím si, že jsme na dobré cestě. Pořád budujeme tým a zlepšujeme se. Máme hodně nových hráčů a je zajímavé je vidět, jak se postupně ztotožňují se svojí rolí v týmu a hrají skvěle,” chválil obránce, jenž v sezoně 2021/2022 získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL.

Sílu Němců dokládají vyrovnané zápasy s favority turnaje. Domácímu Finsku, Švédsku i USA podlehli o jediný gól a herně se věhlasnějším soupeřům dokázali vyrovnat. 

“Odehráli jsme tady dobré zápasy, i když jsme nedokázali vyhrát. Měli bychom si ale zapamatovat druhou třetinu zápasu s Dánskem. Přehráli jsme je v každé situaci a to nám musí dodat sebevědomí do dalších utkání. V předchozích duelech jsme to několikrát zbytečně překombinovali a komplikovali jsme si to. Hledali jsme luxusní přihrávky, ale to jsme změnili. Začali jsme hrát poctivý hokej a Dánové nedokázali udržet naše tempo. Na takovou hru musíme navázat,” vyzdvihl Seider. 

Zpestření proti klubovým spoluhráčům

Duely se dvěma skandinávskými favority byly pro elitního beka Detroitu zajímavé, protože v nich potkal klubové spoluhráče. Do finské nominace se vešel Olli Määttä a za Švédsko válí další z mladíků z kádru Red Wings Lucas Raymond. “Je to vždycky radost a zábava, když můžu vidět kluky hrát za jejich národní výběry,” uvedl. 

Spoluhráče má i v české reprezentaci. Dominik Kubalík po odstoupení Lukáše Sedláka a Filipa Chytila převzal roli ofenzivního lídra a se sedmi brankami je nejlepším střelcem turnaje. “Sami vidíte, jak dobře tady na turnaji hraje. Přeju mu jen to nejlepší a těším se na případný zápas proti Čechům. Zatím jsem s ním neměl šanci mluvit, takže bych ho rád potkal,” řekl Seider.

V Detroitu odehrál necelé dvě sezony i s Filipem Hronkem, jenž na probíhajícím šampionátu chybí kvůli zranění. "Jeho výměna do Vancouveru pro nás byla velkou ztrátou. Je to výborný obránce a velmi dobrý kamarád. Hodně jsem se od něj naučil. Myslím si, že jsme si rozuměli. Hodně jsme spolu mluvili, abychom se správně doplňovali a byli pořád na správném místě. Přeji mu hodně štěstí a věřím, že ve svém novém působišti bude oporou,” vyprávěl elitní německý bek.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi