TOP momenty MS: Lotyšská pohádka, rekord Kanady i švýcarské čtvrtfinálové prokletí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

TOP momenty MS: Lotyšská pohádka, rekord Kanady i švýcarské čtvrtfinálové prokletí

Kanada získala na 86. mistrovství světa 28. zlato.
Kanada získala na 86. mistrovství světa 28. zlato.TASR
Mistrovství světa v hokeji 2023 je minulostí a opět přineslo spoustu zajímavých, historických či výjimečných momentů, na které se bude dlouho vzpomínat. Livesport Zprávy vybraly pět z nich.

Kanadský titul č. 28

Opět se v plné kráse ukázalo, že Kanadu není radno podceňovat – i když do turnaje vstoupí špatně, nepředvádí ideální výkony nebo sestaví tým "neznámých jmen". Sice vyhrála úvodní čtyři zápasy šampionátu, ale pak dvakrát padla, když podlehla ve skupině dominantním Švýcarům a překvapivě i Norům. Jenže znovu dokázala povstat. 

Javorové listy zvládly bitvu o druhé místo ve skupině proti Česku, překonaly nepříjemné Finy i domácí Lotyše a nakonec ve finále porazily Německo. Přestože Kanaďané dvakrát prohrávali, pokaždé vyrovnali a zápas rozhodli ve třetí třetině.

Jedná se o jejich rekordní 28. titul mistrů světa, vedou i historickou medailovou tabulku s 53 cennými kovy (28-16-9). Adam Fantilli, dvojka nadcházejícího draftu NHL, se stal 11. hráčem v historii, který získal zlato na juniorském i seniorském šampionátu ve stejné sezoně.

Zápasy Kanady na MS 2023
Zápasy Kanady na MS 2023Livesport

Byl přitom jedním z lídrů týmu, v němž nenajdete žádnou hvězdu z AHL. Při vší úctě, kdysi obávaný útočník Milan Lucic je za zenitem a kapitán Tyler Toffoli se střelecky trápí. Zejména ve skupině táhl mužstvo obránce MacKenzie Weegar. Později přidali góly Lawson Crouse nebo Samuel Blais, skvěle hrál i Michael Carcone, nejproduktivnější hokejista AHL.

V brance podržel tým Samuel Montembeault, který si tak vynahradil špatnou sezonu v Montrealu. Kanada opět ukázala, že její hráči jsou nejen hokejově, ale i mentálně na jiné úrovni než zbytek světa. Hokej mají v krvi a velké zápasy zvládají, i "slabší" hráči mají zdravé sebevědomí.

V neposlední řadě je tu faktor NHL. Kanada měla spolu s USA na soupisce nejvíc hráčů, kteří pravidelně hrají nejlepší ligu na světě, a i když třeba nejsou lídry svých týmů, úroveň hokeje v této soutěži se s evropskou scénou nedá srovnat.

Německo těsně pod vrcholem

Německý hokej je na vzestupu a v příštích letech se s ním musí počítat. Zatím mu sice chybí zlatý "hřebíček", ale důkazy jsou jasné: Němci se dostali do finále Zimních olympijských her 2018 a nyní i mistrovství světa. Letošní šampionát začali špatně, na úvod skupiny prohráli s Finskem, Švédskem i USA a nezískali ani bod.

Dostali se do situace, kdy potřebovali vyhrát všechny zbývající zápasy ve skupině. A to se jim podařilo, již v pozici favoritů porazili Dánsko, Rakousko, Maďarsko a Francii. Ale co bylo nejpřekvapivější – ve čtvrtfinále poslali domů Švýcary, do té doby nejlepší tým turnaje.

Během druhé třetiny přečkali pětiminutové oslabení při vyloučení Moritze Seidera a pak se trefili John-Jason Peterka a Nico Sturm. Ani v semifinále proti USA nebyli Němci favority, ale ukázali nezlomnost. Prohrávali 0:2 a 2:3, jenže vyrovnali a rozhodli. I ve finále s Kanadou hráli dvě třetiny vyrovnanou partii. Ve třetí byli horší a jen těsně jim uniklo přepsání historie.

Němci sice na zlato nedosáhli, ale i tak dosáhli velkého úspěchu. Z medaile na mistrovství světa se radují po dlouhých 70 letech, když v roce 1953 získali stříbro na šampionátu v Curychu a Basileji. Do sbírky přidali pátou medaili z mistrovství světa (0-3-2), mají i tři olympijské "placky" (0-1-2).

Outsider poprvé mezi nejlepšími

Lotyšský bronz by se dal přirovnat ke třetímu místu Slovenska na loňské olympiádě. Outsider, u něhož málokdo předpokládal umístění mezi nejlepšími, prožil historický turnaj. S Kanadou a Slovenskem sice prohrál, ale pak zvládl důležitý duel proti Česku. Nory a Slovince přetlačil o gól, Kazachstánu nasázel sedm branek a jako první tým porazil dominantní Švýcarsko.

Krásně se také ukázalo, že současný formát turnaje je o jednom zápase, a tím bylo čtvrtfinále. Švédové po něm jeli domů – domácí fanoušci byli hnacím motorem bojovného týmu, který na ledě nechal obrovské množství fyzických i psychických sil, a uspěl.

Semifinále proti pozdějším šampionům sice nezvládl, bronz po výhře nad USA však Lotyšům chutnal o to víc. Získali historicky první cenný kov na mistrovství světa, až do letošního šampionátu bylo jejich stropem čtvrtfinále.

Nejlepším hráčem 86. mistrovství světa se stal brankář Arturs Šilovs, jenž měl výrazný podíl na historickém úspěchu spolupořádající země. Do turnaje přitom vstoupil jako jednička Ivars Punnenovs, ale nedařilo se mu a už v duelu s Kanadou ho nahradil člen organizace Vancouver Canucks.

Další švýcarský krach

Švýcarsko moc dobře ví, jaké to je vyhrát základní skupinu a pak vypadnout ve čtvrtfinále. Stalo se mu to (nejen) před rokem, takže ho před tímto scénářem varovalo mnoho odborníků. Uvědomovali si to i samotní hráči. Helvéti byli zkrátka nejlepším týmem turnaje jen do té doby, než byli vyřazeni.

V základní skupině hráli skvělý ofenzivní hokej s velkou kreativitou, zodpovědně bránili a vyvarovali se větších výkyvů. Přijely hvězdy z NHL, které se střelecky prosazovaly, přidala se i velká kvalita z domácí ligy. Švýcarsko v prvních třech zápasech nedostalo gól a porazilo i Kanadu.

V závěru se s jistotou prvního místa trenéři rozhodli šetřit klíčové opory a hráči s helvétským křížem na dresech prohráli s Lotyšskem. Ve čtvrtfinále je pak senzačně vyřadilo Německo. Švýcaři zjevně nezvládají ty opravdu nejdůležitější zápasy.

Titul mistrů světa se dá získat i ze druhého, třetího nebo čtvrtého místa v základní skupině. Švýcarsko bylo opět první, jenže domů jelo s prázdnou – stejně jako po loňském čtvrtfinále s USA. Skoro to působí jako prokletí, vždyť majitelé stříbrných medailích z let 2013 a 2018 vypadli ve čtvrtfinále na posledních čtyřech světových šampionátech.

Mladé pušky zazářily

Svět patří mladým, což se potvrdilo i na tomto mistrovství světa. Pokud vezmeme v úvahu hráče do 23 let, byli v nejlepší formě. Peterka dotáhl Německo do finále 12 body za šest branek a stejný počet asistencí. Získal tak cenu pro nejlepšího útočníka šampionátu.

Američan Cutter Gauthier vstřelil sedm gólů, jeho spoluhráč Matt Coronato zaznamenal osm bodů. Oporami švédského útoku byli Lucas Raymond (2+6) a Jonatan Berggren (2+5).

Kanada získala zlato také díky sedmi bodům Jacka Quinna. Lane Hutson ukázal, proč může být v Montrealu oporou i v dalších letech. Marco Rossi pomohl Rakousku k záchraně.

Šampionát vyšel i Kaapu Kakkovi, který zatím v dresu Rangers nenaplnil očekávání, ale na MS získal šest bodů. O jeden méně posbíral Leo Carlsson, švédský mladík dostal hodně prostoru, v letošním draftu bude patřit k nejvýše postaveným hráčům.