Český týden v NHL: Bostonský smutek, Gudas si sedal na soupeře, Palátova padesátka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Bostonský smutek, Gudas si sedal na soupeře, Palátova padesátka
Linus Ullmark i David Pastrňák mají po sezoně.
Linus Ullmark i David Pastrňák mají po sezoně.Profimedia
Druhý týden bojů o Stanley Cup je za námi, jak v něm obstáli Češi? V akci jich bylo celkem 12, ale pro další týden už to tak slavné nebude. Bostonská letka totiž překvapivě dohrála hned v 1. kole a místo Davida Pastrňáka (26) a spol. pokračuje v tažení za Stanley Cupem obránce Radko Gudas (32) z Floridy. Zaujal Ondřej Palát (32), který se stal po Jaromíru Jágrovi (51) druhým Čechem, který v play off dosáhl na 50 branek.

Tři nejzajímavější počiny

David Krejčí (Boston)

Páté utkání vynechal, v šestém nebodoval, ale v tom sedmém zářil. Přidal gól a dvě nahrávky a stal se historicky pátým nejstarším hráčem v NHL, který v sedmém zápase zapsal tři body. Navíc v sedmých zápasech nasbíral už 12 asistencí, to ve slavné lize ještě nedokázal vůbec nikdo... Jediný gól vstřelil ze dvou střel, průměrně hrál přes 18 a půl minuty. Vrátí se ještě?

Ondřej Palát (New Jersey)

Ve čtvrtém utkání uzavřel zásahem při závěrečné power play skóre na 3:1, v tom pátém ho pro změnu otevřel. Devils vyhráli 4:0 a zkušený útočník tak zapsal 13. vítězný gól v play off v kariéře. Mezi aktivními hráči jich má víc pouze Joe Pavelski z Dallasu. Gól byl navíc jeho 50. v play off, tolik jich mezi Čechy dal jen Jaromír Jágr. V šestém utkání (2:5) se nechal překvapivě hned dvakrát vyloučit, přitom za 49 zápasů základní části byl vyloučen pouze třikrát. Průměrně hrál 16 minut a 54 vteřin.

David Pastrňák (Boston)

Po nevydařeném startu do série se snažil, co mohl. Ve třech zápasech celkem dvacetkrát vystřelil a tři jeho pokusy skončily v brance Floridy. Jako jediný z Čechů v celém týdnu hrál průměrně více než 20 minut, a to 21 minut a 48 vteřin. Vyřazovací část zakončil s bilancí 5+0.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

V pátém zápase za stavu 2:2 na utkání ostrý hoch Minnesoty Marcus Foligno českého pracanta sestřelil hitem koleno na koleno a hned ve 3. minutě se nechal vyloučit do konce utkání. Stars využili přesilovou hru po osmi vteřinách a důležitý zápas vyhráli 4:0. Faksa bitvu dohrál, stejně jako další, ve které si Stars zařídili postup. Průměrně hrál přesně 13 minut a jednou vystřelil.

Filip Chytil (NY Rangers)

Už už to s Rangers vypadalo po třech prohrách v řadě špatně, ale šestou bitvu i díky Chytilově nahrávce na gól obránce Bradena Schneidera vyhrál New York 5:2 a rozhodovat bude sedmý zápas. Ve třech duelech pětkrát ohrozil branku Devils, přidal záporný bod a hrál lehce přes 15 minut.

David Kämpf (Toronto)

Během tří utkání zapsal tři záporné body, to je nejhorší český výkon. Dvakrát vystřelil a průměrně hrál 13 minut a 41 vteřin. Poctivě si plnil defenzivní práci, třeba v klíčové šesté bitvě proti Tampě odehrál v oslabení 2 minuty a 31 vteřin, to nezvládl žádný hráč z obou týmů. A je u historického postupu Toronta, které se do 2. kola bojů o Stanley Cup dostalo naposledy v roce 2004. To bylo Kämpfovi 9 let. Leafs čekali na postup 6948 dní.

Jakub Lauko (Boston)

Objevil se jen v páté bitvě, kterou Bruins prohráli 3:4 v prodloužení, dvakrát se nechal vyloučit, jednou Panthers jeho faul využili. V utkání naskočil na 7 minut a 32 vteřin.

Martin Nečas (Carolina)

Hurricanes vyřadili New York Islanders v pěti zápasech, ale jejich nejproduktivnější hráč základní části k tomu zatím bodově příliš nepřispívá. V pátém zápase (2:3) byl na ledě u dvou branek hostí, ke dvěma záporným bodům tentokrát ve dvou zápasech přidal jen tři střely, průměrně hrál 18 a půl minuty. S bilancí -5 je čtrnáctý nejhorší v celé NHL.

Tomáš Nosek (Boston)

Snažil se, tentokrát i na své poměry dost střílel. Ve třech utkáních vypálil na branku Panthers sedmkrát, ale nebodoval a přidal dva záporné body do tabulky +/-.

Pavel Zacha (Boston)

Přidal další dvě asistence a s šesti nahrávkami v sedmi zápasech byl nejproduktivnějším Čechem týmu v celé sérii. Na první gól v bojích o Stanley Cup v kariéře si ještě musí počkat. Tentokrát ve třech utkáních jen třikrát ohrozil branku Panthers.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

V šestém utkání série nahrál Samu Reinhartovi na závěrečnou branku na 7:5 a připsal si první bod v letošním play off. Ve třech zápasech byl jednou vyloučen, přidal kladný bod a tři střely. Průměrně hrál 18 minut a 17 vteřin. V jednom z utkání zaujala sitauce, ve které ho rozhodčí žádal, aby si nesedal na ostatní hokejisty. Za celou sérii nasbíral 34 hitů, nejvíce v celém týmu.

BRANKÁŘI

Vítek Vaněček (New Jersey)

Dostal se do hry jen na 2 minuty a 18 vteřin během prohrané šesté bitvy (2:5) s NY Rangers a ani nemusel zasahovat. O tom, který z rivalů postoupí do dalšího kola, tak v pondělí rozhodne sedmá bitva a už se začíná spekulovat o tom, že český gólman nahradí v brance Akiru Schmida.