Český týden v NHL: Gudasův nejlepší zápas sezony, Hertl u ligového dna, produktivní Vaněček

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český týden v NHL: Gudasův nejlepší zápas sezony, Hertl u ligového dna, produktivní Vaněček

Radko Gudas si nejlepší zápas sezony nechal na závěr.
Radko Gudas si nejlepší zápas sezony nechal na závěr.Profimedia
Závěrečný týden základní části ročníku 2022/23 v nejslavnější hokejové soutěži světa je minulostí, jak v něm obstáli Češi? Tentokrát jich bylo v akci celkem 25, nejproduktivnější byl znovu David Pastrňák (26), kterému překvapivě dýchal na záda drsňák Radko Gudas (32). Došlo také na jednu premiéru, NHL poprvé okusil talentovaný obránce Stanislav Svozil (20) z Columbusu a hned bodoval.

Tři nejzajímavější počiny

Radko Gudas (Florida)

Čtvrteční prohraný zápas (4:6) proti Carolině byl paradoxně jeho bodově nejvydařenějším v celém ročníku. K výhře to nepomohlo, ale Gudas přidal tři asistence a poprvé od 10. řijna 2018 v jednom zápase pobral takové množství bodů. Zaujala hlavně nahrávka na zásah Ryana Lomberga, u které napadající zadák vypíchl kotouč brankáři Canes a poslal ho zpoza branky svému spoluhráči. Sezonu zakončil se 17 body a jeho 312 hitů je za Lukem Schennem z Toronta druhý nejlepší výkon celé NHL.

David Pastrňák (Boston)

Základní část zakončil stylově, v posledním utkání proti rivalovi z Montrealu rozhodl o výhře 5:4 v 52. minutě svým 61. gólem sezony. Ten byl také jeho 13. vítězným zásahem, nikdo z celé NHL jich v ročníku 2022/23 tolik nevstřelil. Proti Canadiens také jednou asistoval a dvě branky zvládl připravit také v předchozí vítězné bitvě proti Washingtonu. Střel si připsal 11 a celkem vystřelil během 82 zápasů rovnou 407krát. Druhý Nathan MacKinnon z Colorada za ním zaostal o 41 střel.

Stanislav Svozil (Columbus)

Za vynikající sezonu v juniorské OHL, kde v barvách Regina Pats sesbíral 78 bodů a stal se třetím nejproduktivnějším bekem soutěže, ho klub ocenil povoláním rovnou do prvního týmu. Premiéru si stříbrný medailista z posledního MSJ odbyl ve čtvrtek rovnou proti Sidney Crosbymu a spol. a vítězství 4:3 v prodloužení nad Pittsburghem podpořil nahrávkou. V pátek už to bylo horší, Blue Jackets prohráli s Buffalem 2:5 a Svozil zapsal tři záporné body. Celkem třikrát vystřelil a průměrně hrál krátce přes 20 minut.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Stars se závěr základní části vydařil, dvakrát porazili St.Louis a jednou Detroit, a to s bilancí 12:3. Faksa hrál průměrně necelých 14 minut, třikrát vypálil a jednou se nechal vyloučit.

Tomáš Hertl (San Jose)

Stihl dvě nahrávky ve třech zápasech a poprvé v kariéře překročil hranici 40 nahrávek v jedné sezoně. Průměrný čas na ledě 19:24 byl nejlepší mezi všemi útočníky. Bohužel také pokračoval ve sbírání záporných bodů, přidal jich dalších pět a ročník zakončil s bilancí -36. To je čtvrtý nejhorší výkon celé NHL. 

Filip Chytil (NY Rangers)

Hodně se snažil získat třiadvacátý gól v sezoně, ale žádná z devíti střel ve dvou zápasech se do klece nedostala. Přidal také tři záporné body, přesto ročník zakončil s bilancí +15, jeho nejlepší v kariéře. Po základní části byl oceněn trofejí zvanou John Halligan Good Guy Award, kterou v kabině Rangers dostává hráč, který nejlépe spolupracuje s médii.

Jan Jeník (Arizona)

Poslední zápas Coyotes v sezoně byl jeho druhou bitvou v ročníku a první od 17. prosince. Během prohry 4:5 v prodloužení proti Vancouveru zvládl silový útočník 10 střídání a do statistik se nezapsal. Obratem se vrátil na farmu do Tucsonu.

David Kämpf (Toronto)

V posledním utkání sezony proti Rangers přihrál na gól Timothymu Liljegrenovi a díky 27 bodům (7+20) si vytvořil osobní bodové maximum. Šlo o jeho jediný bod ve třech zápasech, gól ze dvou pokusů nevstřelil. Podruhé v řadě odehrál všech 82 zápasů základní části.

Dominik Kubalík (Detroit)

Ročník skvěle odstartoval, ale ne zrovna uspokojivě zakončil. Ve třech zápasech třetí nejlepší kanonýr Red Wings v sezoně jen třikrát vypálil a hlavně přidal šest záporných bodů. To je nejhorší český výkon týdne.

Jakub Lauko (Boston)

Znovu si zahrál jen v jednom utkání, tentokrát ze dvou možných. Výhru 5:4 nad Montrealem podpořil třetí nahrávkou a sedmým bodem sezony. Hrál lehce přes devět minut a zaznamenal dva kladné body.

Martin Nečas (Carolina)

Canes sice se 113 body skončili druzí v NHL hned za Bostonem, ale závěr základní části neměli nejsilnější a uzavřeli ji s bilancí 5-5-0. Nejproduktivnější hráč klubu hrál ve třech zápasech průměrně 18 minut a 16 vteřin, nahrál na dvě branky, ale gól z šesti pokusů nevstřelil.

Tomáš Nosek (Boston)

V posledním zápase základní části proti Montrealu ho Bruins pošetřili, ale ten předposlední proti Washingtonu se mu povedl náramně. Skóroval z jediné střely v utkání, přidal ještě nahrávku a dva kladné body. Zároveň překonal hranici 100 bodů v NHL (42+59) a díky 18 bodům (7+11) si vyrovnal sezonní bodové maximum z ročníku 2020/21.

Ondřej Palát (New Jersey)

Vynechal poslední zápas sezony proti Washingtonu (5:4p), naskočil jen v úterý proti Buffalu (6:2). Hrál 15 minut a 48 vteřin, třikrát vystřelil a teprve potřetí v celé sezoně usedl na trestnou lavici. Provinil se podražením.

Adam Raška (San Jose)

Do hry se dostal v jednom utkání ze tří možných, prvního bodu v NHL se nedočkal. Byl u pondělní prohry 2:6 proti Winnipegu a do statistik se nezapsal. Ve hře byl 11 minut a 49 vteřin, čtyři hity byl nejlepší výkon mezi útočníky Sharks.

Lukáš Rousek (Buffalo)

Sabres ho v závěru ročníku nasadili do druhé bitvy kariéry, bývalý forvard pražské Sparty tentokrát bodově nezaválel, ale k výhře 5:2 nad Columbusem přispěl kladným bodem a dvěma střelami. Průměrně hrál lehce přes 13 a půl minuty.

Jakub Vrána (St.Louis)

Náročný ročník zakončil dvěma prohranými zápasy proti Dallasu, ve kterých se ujala jedna z jeho tří střel. Přidal záporný bod a jeho průměrný ice-time byl pět vteřin přes 15 minut. Po výměně k Blues si udržel bilanci 0,5 gólu na zápas.

Pavel Zacha (Boston)

Svou nejlepší základní část kariéry zakončil dvěma bezbodovými zápasy a bilancí -2. Neujal se žádný z jeho tří střeleckých pokusů, skončil tři body od překonání šedesátibodové hranice.

OBRÁNCI

David Jiříček (Columbus)

Blue Jackets defenzivní talent využili během úterní prohry 3:4 v prodloužení s Philadelphií. Zahrál si krátce přes 20 minut, jednou vystřelil a poprvé v kariéře zakončil utkání s kladnou bilancí +/-, do tabulky si přidal jeden bod.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Byl u důležité úterní prohry 2:5 s Chicagem, která pro klub rozhodla o celé sezoně. Odehrál 14 minut a 12 vteřin a zapsal záporný bod. Ve čtvrtek proti Columbusu, kde už týmu o nic nešlo, nehrál. Pens nebudou v play off poprvé od roku 2006, neúspěch už odnesl generální manažer Ron Hextall. K postupu chyběl jediný bod.

Radim Šimek (San Jose)

Vynechal zápas proti Winnipegu (2:6), ale objevil se na ledě proti Calgary (1:3) a Edmontonu (2:5). Jednou vystřelil, přidal kladný bod a proti Flames nahrál na gól Noahu Gregorovi. Šlo o jehou druhou asistenci sezony a první bod od 13. prosince.

BRANKÁŘI

Lukáš Dostál (Anaheim)

Ducks zakončili ročník třinácti prohrami v řadě (0-11-2) což je smutný klubový rekord, který obratem odnesl trenér Dallas Eakins. Klub už oznámil, že s ním pro další sezonu neprodlouží kontrakt. Dvaadvacetiletý brankář se do hry dostal v úterý proti Vancouveru, chytil 33 střel a při prohře 2:3 měl slušnou úspěšnost zákroků 91,7%.

Petr Mrázek (Chicago)

Náročný ročník zakončil výhrou 5:2 proti Pittsburghu (desátou v sezoně a 150. v kariéře), která znamenala, že Pens po dlouhých letech nepostoupili do vyřazovací části. Zkušený gólman zastavil 38 střel a byl zvolen druhou hvězdou zápasu. Úspěšnost zákroků měl 95%.

David Rittich (Winnipeg)

Jets do posledních chvil bojovali o play off a spoléhali se na jedničku Connora Hellebuycka. Přesně proto se jeho český náhradník nedostal do akce rovnou měsíc. Ve čtvrtek už měli Jets jasno, a tak Ritticha postavili do branky proti Coloradu. Zastavil 21 střel včetně trestného střílení Larse Ellera, ale třikrát inkasoval a nezabránil porážce 2:4.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Vynikající sezonu zakončil úterní výhrou 6:2 na ledě Buffala, kterou podpořil 36 zákroky a byl zvolen druhou hvězdou utkání. K tomu asistoval u závěrečné branky Jacka Hughese a připsal si třetí gólovou nahrávku sezony. Díky ní se z něj stal nejproduktivnější gólman celé sezony NHL.

Karel Vejmelka (Arizona)

Zachytal si jen ve čtvrtek v posledním zápase sezony proti Vancouveru, lapil 19 střel a sledoval prohru 4:5 v prodloužení. Ročník zakončil s bilancí 18-24-6 a třemi čistými konty, ale poslední vítězství sezony 2022/23 vychytal 12. března.