Český týden v NHL: Zpomalený Pastrňák a Kämpfův první gól po měsících

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český týden v NHL: Zpomalený Pastrňák a Kämpfův první gól po měsících

David Pastrňák bodově zpomalil, ale Boston vyhrává.
David Pastrňák bodově zpomalil, ale Boston vyhrává.Profimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu se můžeme zaměřit na výkony českých hokejistů. Tentokrát jich v akci bylo celkem 20 a kromě Martina Nečase (24), který zazářil proti Washingtonu v sobotní bitvě pod širým nebem, těší určitě i forma brankáře Vítka Vaněčka (27) z New Jersey.

Tři nejzajímavější počiny

Martin Nečas (Carolina)

Stal se první hvězdou sobotního utkání pod širým nebem proti Washingtonu. Nejprve byl na začátku akce, kterou otevřel skóre Jesperi Kotkaniemi, dělovkou v přesilové hře zvyšoval na 3:0 a následně po krásné spolupráci nahrál Teuvo Teräväinenovi. V týdnu zvládl ještě asistenci proti Montrealu a se čtyřmi body byl nejproduktivnějším českým hráčem.

David Pastrňák (Boston)

V Bostonu ukazují, že to jde i když se česká bodová mašina zasekne. Pastrňák ve třech utkáních z 16 střel jen jedinkrát skóroval (ale šlo o vítězný gól v prodloužení proti Dallasu) a přidal dvě asistence. Ta druhá byla jeho 300. v NHL. Z posledních jedenácti branek Bruins byl u jediné.

Vítek Vaněček (New Jersey)

V tomto kalendářním roce ještě neprohrál v základní hrací době, a to už se objevil ve 13 zápasech (12-0-1). Jediné vítězné utkání mu chybí k vyrovnání klubového rekordu Martina Brodeura, který třikrát v kariéře dokázal Devils dovést k bodům ve 14 utkáních za sebou. Tentokrát byl u výher 3:2 nad Columbusem a 5:2 nad Pittsburghem, celkem pochytal 60 střeleckých pokusů.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Ve třech utkáních nebodoval, čtyřirkrát vypálil a zapsal záporný bod. Stars zpomalili, vyhráli jen tři zápasy z posledních deseti. V sobotu proti Columbusu hrál 11 minut a 15 vteřin, to byl jeho pátý nejslabší výkon sezony.

Tomáš Hertl (San Jose)

Sharks jsou třetím nejhorším týmem Západní konference a chybí jim i jeho góly. Hrál sice průměrně téměř dvacet minut, ale ve třech zápasech jen pětkrát vypálil na bránu a bilance -4 je ze všech českých zástupců nejhorší.

Filip Chytil (NY Rangers)

Po střeleckých hodech se zklidnil, z devíti pokusů neuspěl ani jednou. Ale ofenzivě dál pomáhá. V pátek pomohl ve svém 300. zápase nahrávkou k výhře 5:4 v nájezdech nad Edmontonem a v sobotu další asistencí k vítězství 3:2 v prodloužení nad Calgary.

David Kämpf (Toronto)

Když v 55. minutě sobotního utkání proti rivalovi z Montrealu zvyšoval dorážkou do odkryté klece na 5:1, uspěl popáté v ročníku a poprvé od 8. prosince. O den později proti bývalému zaměstnavateli z Chicaga zase nahrával. Ve třech zápasech k tomu přidal ještě dvě trestné minuty a kladný bod.

David Krejčí (Boston)

Nahrál na branku Taylora Halla v úterý proti Dallasu, to byl jeho jediný bod ve třech duelech. Průměrně naskakoval na 17 minut a 26 vteřin a čtyřikrát střelecky ohrozil gólmany. Poslední gól dal 19. ledna.

Dominik Kubalík (Detroit)

Ve čtvrtek napálil dva góly včetně vítězného do sítě Calgary, trefil se poprvé od 19. ledna a zapsal druhý dvougólový večer sezony. V obou případech prostřelil Daniela Vladaře. V dalších třech utkáních zůstal bezbodový, celkem sedmkrát vystřelil a do statistiky +/- přidal kladný bod.

Jakub Lauko (Boston)

Bruins energického mladíka využili v úterý proti Dallasu (3:2p) a ve čtvrtek proti Nashvillu (5:0). Hrál jen 9 minut a 32 vteřin, což je nejméně ze všech Čechů v týdnu. Nebodoval a ani nevystřelil. V sobotu proti NY Islanders už nehrál, zamířil totiž na farmu do Providence.

Ondřej Palát (New Jersey)

Po týdnu, kdy byl nejproduktivnějším Čechem, citelně zpomalil. Za čtyři zápasy pomohl připravit jeden gól, šest střeleckých pokusů se neujalo. Hrál téměř 15 a půl minuty.

Filip Zadina (Detroit)

Red Wings ho sice moc nevyužívají a průměrný čas na ledě 11 minut a 50 vteřin ve čtyřech zápasech je z českého pohledu druhý nejslabší v týdnu, přesto dokázal Zadina získat dvě asistence. V obou případech na branku Piuse Sutera. Statistika +2 je pro změnu dělený nejlepší výkon týdne.

Pavel Zacha (Boston)

Pouhé tři střely mu stačily na dvě branky a jednu také zvládl připravit. Aktuálně je s bilancí 13+25 pátým nejproduktivnějším Čechem, v týdnu si zvládl vytvořit maxima v nahrávkách i bodech. Je rozjetý na 56 bodů.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

V sobotu Panthers dostali nakládačku od Nashvillu (3:7), ale bek opustil utkání na začátku druhé třetiny poté, co ho střela Romana Josiho trefila do pravé ruky. Jinak ve čtyřech zápasech šestkrát vystřelil a ke dvěma trestným minutám přidal kladný bod.

Filip Hronek (Detroit)

Trávil na ledě nejdéle času (průměrně 21 minut a 19 vteřin), ale tentokrát je jediným Čechem, který se nad 20 minut dostal. Ve čtyřech utkáních, ze kterých Red Wings třikrát vyhráli, dvakrát nahrával a zapsal záporný bod.

BRANKÁŘI

Lukáš Dostál (Anaheim)

Zachytal si poprvé od 23. prosince, ale moc radosti si neužil. Ve středu proti Buffalu byl u debaklu 3:7, i tak zastavil 37 střel Sabres.

Petr Mrázek (Chicago)

V minulém týdnu přidal šestou výhru a patnáctou porážku sezony. V úterý nezastavil bývalé spoluhráče z Toronta a byla z toho prohra 2:5, v pátek si napravil chuť proti Ottawě, kterou Blackhawks porazili 4:3 v prodloužení. Zastavil celkem 65 pokusů.

David Rittich (Winnipeg)

Výjimečně se dostal do klece hned ve dvou případech a v obou dostal jen dvě branky. V úterý během prvních nájezdů Jets v této sezoně zastavil Seattle, o dva dny později ale kanadský klub prohrál 1:3 s Columbusem. Rittich celkem chytil 48 střel a měl průměr 1,95 branky na zápas.

Karel Vejmelka (Arizona)

V pondělí proti Nashvillu zastavil 29 střel a Coyotes vyhráli 4:2. V sobotu proti Kings to bylo výrazně horší, mezi 9. a 16. minutou utkání dostal pět gólů a s úspěšností 64,3% odcházel na střídačku. Arizona přesto dokázala bitvu dotáhnout do prodloužení a bodovala devětkrát v řadě.

Daniel Vladař (Calgary)

Jednička Flames Jacob Markström podává nevyrovnané výkony, ale náhradník se také tentokrát nepředvedl. Ve čtvrtek dostal pět gólů z 19 střel od Detroitu a zapsal šestou prohru sezony.