Pastrňák jako první následuje Jágra. Jak vypadá TOP 5 nejlepších českých sezon v NHL?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pastrňák jako první následuje Jágra. Jak vypadá TOP 5 nejlepších českých sezon v NHL?
David Pastrňák dosáhl na metu 100 bodů.
David Pastrňák dosáhl na metu 100 bodů.Profimedia
Více než 220 českých hokejistů naskočilo v historii NHL aspoň do jednoho utkání, ale jen dva dokázali v sezoně získat minimálně 100 bodů. Tím prvním je legendární Jaromír Jágr (51), tím druhým od soboty David Pastrňák (26). Superstar Bostonu zažívá mimořádnou sezonu, která je završená něčím, co před ním nedokázali ani Patrik Eliáš, Milan Hejduk, Petr Nedvěd či další hvězdy. Jaké jsou tedy nejlepší české individuální bodové výkony?

1. Jaromír Jágr (Pittsburgh Penguins)

Sezona: 1995/96

Zápasy: 82

Body: 149 (62+87)

Tenhle text by mohl být celý o Jaromíru Jágrovi. Pět nejlepších českých sezon v NHL totiž patří jemu, stejně jako neskutečných deset z patnácti. Vybereme ale jen tu nejlepší. Ta přišla před sedmadvaceti lety, tehdy poprvé v lize nosil na dresu "áčko" pro asistenta kapitána a zářil společně s Mariem Lemieux. Ačkoliv zažil neskutečný ročník, kanadské bodování nevyhrál, o 12 bodů ho předběhl právě jeho slavný parťák. Zajímavostí je také to, že v tomto ročníku si Jágr vytvořil sezonní rekord v počtu trestných minut, bylo to 96. V NHL mu to stačilo na 140. místo...

2. David Pastrňák (Boston Bruins)

Sezona: 2022/23

Zápasy: 76

Body: 102 (56+46)

Tohle je zkrátka jeho rok. Boston je zdaleka nejlepším týmem soutěže a Pastrňák je jeho nejlepším hráčem a hlavní hvězdou. S 56 góly je aktuálně druhým nejlepším střelcem NHL a jako první hráč klubu od roku 1994 vůbec překonal hranici 50 branek. Bruins na něj spoléhají, což ukazuje také nedávný podpis osmiletého kontraktu na 90 milionů dolarů. Na jakém bodovém čísle se nakonec zastaví, ukáží příští dny.

3. Petr Nedvěd (Pittsburgh Penguins)

Sezona: 1995/96

Zápasy: 80

Body: 99 (45+54)

Nejlepší Jágrova sezona byla také nejlepší sezonou jeho tehdejšího parťáka Nedvěda a do sobotního Pastrňákova úspěchu také nejlepší sezonou jakéhokoliv Čecha, který nenosil na zádech číslo 68. Nedvěd tehdy zářil, v gólech ho u Penguins předběhli jen Lemieux s Jágrem a v bodech byl čtrvtý ze zmiňovanou dvojicí a Ronem Francisem. S bilancí + 37 byl v týmu úplně nejlepší.

4. Milan Hejduk (Colorado Avalanche)

Sezona: 2002/03

Zápasy: 82

Body: 98 (50+48)

Stal se prvním českým vítězem Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra ligy, těžil především ze spolupráce s Peterem Forsbergem, který ovládl bodování celé soutěže. Oba dohromady za sebou v klíčových statistikách nechali Markuse Näslunda z Vancouveru, Hejduk o dva góly a Forsberg o dva body. Tři z nich přitom získal v posledním utkání sezony. Český útočník byl vybrán do druhého All Star Teamu soutěže a položil důležitý základ k tomu, aby byl v roce 2018 jeho dres vytažen pod strop haly v Coloradu.

5. Patrik Eliáš (New Jersey Devils)

Sezona: 2000/01

Zápasy: 82

Body: 96 (40+56)

Byl součástí ročníku, který už se dost možná nikdy v historii nebude opakovat. V první šestce bodování celé NHL byli díky němu, prvnímu Jaromíru Jágrovi a šestému Martinu Strakovi hned tři čeští hokejisté. Eliáš se stal superhvězdou Devils a ačkoliv zažil v klubu ještě mnoho úspěšných sezon, nad 90 bodů už se nikdy nedostal. V tomto ročníku byl také členem prvního All Star Teamu a statistika +45 byla nejlepší v NHL.

"Byla to výjimečná sezona. Hlavně ve skladbě týmu či stylu hry, který jsme hráli. Rok před tím jsme vyhráli Stanley Cup, takže velkou roli hrálo sebevědomí. A já navíc hrál v možná nejlepší útočné pětce v celé lize. Určitě jsme patřili mezi TOP 3. K ruce jsem měl dva spoluhráče, se kterýma jsem si v kariéře asi nejlépe rozuměl. S Petrem Sýkorou nám to perfektně klapalo a Jason Arnott nás výborně doplnil. Také obránci byli špičkoví. Strašně jsme si to užívali, motivovali jsme se a chtěli být nejlepší. Nikdy jsme se neuspokojili a také jsme zůstali zdraví, to je podstatné," vzpomínal Eliáš pro Livesport Zprávy.

"Tehdy jsem také začal s mentální přípravou, která mi pak hodně pomáhala během celé kariéry. Stejně jako vize patřit mezi nejlepší," dodal.

"Pasta je taky výjimečný hráč, ale typologicky jiný než já. Je ještě více založený do ofenzivy a obdivuji, že každou sezonu má dobrou. Je špičkou českého hokeje a můžem na něj být pyšní," uzavřel historicky nejproduktivnější hráč New Jersey.