Hokejový Světový pohár v roce 2024 chceme, hlásí NHL. Hrát se má i v Evropě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hokejový Světový pohár v roce 2024 chceme, hlásí NHL. Hrát se má i v Evropě

Ondřej Palát v souboji s kanadskou obranou na Světovém poháru v roce 2016.
Ondřej Palát v souboji s kanadskou obranou na Světovém poháru v roce 2016.Profimedia
Vedení NHL spolu s hráčskou asociací NHLPA intenzivně pracují na tom, aby se v roce 2024 uskutečnil po osmi letech další ročník hokejového Světového poháru. Potvrdil to druhý nejvýše postavený muž elitní kanadsko-americké ligy Bill Daly. Turnaj by se měl odehrát v únoru, NHL na něj plánuje vymezit v základní části 17denní okno.

"Jedeme plnou parou vpřed, což znamená, že se ohledně této záležitosti pravidelně setkáváme," uvedl zástupce komisionáře Garyho Bettmana Daly ve středu při příležitosti mediálního dne NHL v Paříži.

Turnaj, který navazoval na Kanadský pohár, se dosud odehrál třikrát. Po letech 1996 a 2004 ho v roce 2016 uspořádalo Toronto, kde se odehrály všechny zápasy. Turnaje se tehdy vedle domácí Kanady, USA, výběru Severní Ameriky do 23 let a výběru Evropy zúčastnily ještě reprezentace Česka, Ruska, Švédska, Finska. Z vítězství se radovala Kanada.

Za rok a půl má na prestižní akci startovat nejméně osm národních týmů. "Zápasy se budou hrát v Severní Americe a Evropě," nastínil Daly. "Jednu základní skupinu bychom chtěli odehrát v Evropě a druhou v Severní Americe, přičemž na semifinále a finále bychom se pak přesunuli do jiného severoamerického města. Máme pro tento účel krátký seznam s tradičními hokejovými městy," doplnil.

Výsledky dosud posledního SP v roce 2016

Podobné úvahy zazněly před několika měsíci v souvislosti s možností, že by se evropská skupina odehrála v Praze. Český svaz ledního hokeje se tomu však bránil, protože ve stejném roce má Česko hostit v květnu mistrovství světa.

Tentokrát se mají na turnaji představit pouze národní týmy. A počet účastníků by mohl stoupnout na deset. V takovém případě by se odehrála ještě kvalifikační část, po níž by se hlavní části turnaje zúčastnila osmička mužstev.

"Z dlouhodobého hlediska je v našich plánech uspořádání kvalifikačního turnaje v jinou dobu během sezony, ale vzhledem ke krátkému časovému období, které máme k dispozici mezi dneškem a únorem 2024, si myslím, že kvalifikace bude už součástí turnaje," prohlásil Daly. Zároveň potvrdil, že nejistá zůstává účast Ruska, které je do odvolání vyloučeno ze všech mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu.