Hrála Serenu, teď chce zářit jako ona. Vždy mě inspirovala, říká Parksová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Hrála Serenu, teď chce zářit jako ona. Vždy mě inspirovala, říká Parksová
Alycia Parksová se v Ostravě probila daleko
Alycia Parksová se v Ostravě probila dalekoProfimedia
Tenisový svět objevil novou kometu. Působivé představení Alycie Parksové (21) na turnaji v Ostravě nechalo vzpomenout na jinou americkou superstar. Serena Williamsová (41) sice před pár týdny oznámila svůj odchod, nicméně na tenisových dvorcích začíná stále více zářit její dvojnice. "Vždy jsem k ní vzhlížela, inspirovala mě svou hrou. Ale mám ji ráda i kvůli chování mimo kurt," vyprávěla Parksová v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Pokud chtěla Alycia Parksová udělat dojem, tak se jí to povedlo. Prokousala se kvalifikací, pak nadělila kanára bývalé světové jedničce Karolíně Plíškové a vůbec poprvé v životě porazila hráčku z TOP10, Marii Sakkariovou. Nestačila jen na budoucí vítězku Barboru Krejčíkovou. Aby toho nebylo málo, ještě společně s Catherine McNallyovou vyhrála turnaj čtyřhry. 

Sečteno, podtrženo, včetně čtyřhry devět zápasů, osm vítězství, 67 es, v singlovém žebříčku posun o 23 míst vzhůru. Ale hlavně, svým bezprostředním vystupováním a vstřícností si získala sympatie publika. Po každém zápase děkovala Bohu a nikdy nezapomněla na malé tenisové fanoušky, kteří čekali na podpisy.

Odehrála jste krásné zápasy, získala skalpy předních hráček. Jak budete na Ostravu vzpomínat?

"Jsem mile překvapená. Prostředí je skvělé a jídlo především. Víte, já ráda jím, takže tohle je velké plus. Publikum na turnaji je milé, řekla bych, že to někdy až přehání. Ale to samozřejmě znamená, že se mi tu hrálo dobře, protože jsem se tu cítila pohodlně. Tak by to na turnajích mělo být. A vím, že se sem určitě vrátím, protože fanoušci jsou úžasní. Lidé jsou tu tak milí."

Pojďme ale k vašim začátkům. Chtěla jste být tenistkou už odmala?

"Ne, rozhodně to nebyl plán, tenis pro mě dlouho nebyl nijak důležitý. Nikdo mě do ničeho nenutil. Až pak, když jsem byla na základní škole, nás se sestrou máma vyzvedávala a občas nás vzala do hračkářství. A já jsem si tak dlouho hrála s tenisovou raketou, až máma jednou přinesla domů dvě rakety a tři míčky. Ale myslím, že mi naši dali ten správný čas."

Takže jste k tomu brát tenis vážně dospěla sama?

"Tehdy to bylo tak, že máma nechtěla, abychom si hrály někde venku a brala nás na dvůr k sousedům. Ale když viděla, jak se sestrou opravdu hezky trefujeme míče tam a zpátky, tak se nás zeptala: 'Chcete brát tenis vážně, nebo ho hrát jen tak pro zábavu, abyste se přes léto nenudily?' A já jsem už věděla, že bych ho chtěla hrát profesionálně."

Pak jste se prý poprvé setkala se Serenou Williamsovou…

"Ano, bylo mi asi 8 let a opravdu si toho moc nepamatuji. Ale vybavuji si, jak říkala takové ty pozitivní věci. Pracuj na sobě, pokud máš svůj cíl, ber to vážně, pokračuj… Takže pokud jsem se dostala až sem, asi to byly dobré rady a může být hrdá."

Serena se stala nejen tenisovým idolem. Co pro vás znamená?

"Vždy jsem k Sereně vzhlížela. Jako tenistka mě vlastně i inspirovala svou hrou. Má skvělý servis, na kterém si také dávám záležet, máme celkově podobné herní styly. Snažím se být agresivní, to je vlastnost, která má v mé hře velkou roli. Ale mám ji ráda i kvůli jejímu chování mimo kurt. Je tak úžasná. A tak se prostě taky snažím."

Před pár týdny oznámila, že končí svou kariéru, jak vám bylo?

"Byla jsem smutná. Ten den pro mě tehdy byl opravdu zvláštní, emotivní. Chtěla jsem si s ní ještě zahrát, ještě než skončí. To by asi bylo splnění mého velkého snu. Šla jsem pak do kvalifikace na US Open, ale nepodařilo se mi dostat se do hlavní soutěže. To mě mrzí… Ale opravdu, ten den, kdy oznámila konec, byl to pro mě velmi smutný."

Jen co Serena odešla, začala jste zářit vy. Nemyslíte, že je to nějaká hezká shoda okolností?

"Viděla jsem ji hrát na US Open a samozřejmě to člověku zůstane v hlavě. Takže když jsem pak hrála v Parmě svůj další zápas, tak jsem si ho zpětně přehrávala a trochu přemýšlela, jak by ho asi zahrála Serena. Tady v Ostravě jsem se z toho asi poučila a opravdu možná najednou hraju tak dobře."

Myslíte, že vás Serena nyní sleduje? 

"Vlastně jsem několikrát dělala dublérku v reklamách, které byly o ní. Takže Serena pravděpodobně ví, že jsem její dvojnice (smích)."

Jak se to seběhlo?

"Abych byla upřímná, nevím. Tuším, že její agent někdy volal mému otci a řekl, že by potřebovali dvojnici na záběry její siluety, jejího těla. A asi jsem se osvědčila."

Vidíte, jste úspěšná i mimo tenisové kurty. Myslíte, že tento úspěch v Ostravě může pomoci i módní značce, kterou budujete se svou sestrou?

"Jsem si jistá, že jsem teď získala spoustu nových fanoušků. Takže věřím, že i oni teď objeví naše webové stránky a třeba objednají ty pěkné věci, aby nám vyjádřili podporu. Oděvní řadu AlyciaMikay provozuje moje sestra. Je to podle našich jmen - moje jméno znáte a ona Mikaya, prostě Mikay."

Co bude dál? Už jste mluvila o tom, že se do Ostravy chcete vrátit. Ale jaký může být váš rok 2023?

"Můj další turnaj bude Guadalajara. Chci hrát ještě tři, čtyři nebo pět turnajů do konce tohoto roku. A bude jen na mně, jestli se mi podaří prolomit v žebříčku TOP 100, abych mohla jít na Australian Open do hlavní soutěže. To by bylo na začátek příštího roku ideální."