Joao Félix jako trumf Atlétika Madrid ve šlágru proti Barceloně. Ale mohlo to být naopak

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Joao Félix jako trumf Atlétika Madrid ve šlágru proti Barceloně. Ale mohlo to být naopak

Joao Félix jako trumf Atlétika Madrid ve šlágru proti Barceloně. Ale mohlo to být naopak
Joao Félix jako trumf Atlétika Madrid ve šlágru proti Barceloně. Ale mohlo to být naopakAFP
Portugalský útočník Joao Félix (23) z Atlétika Madrid se v nedělním šlágru La Ligy postaví proti obraně Barcelony. Katalánský tým přivítá po zranění zpět Ronalda Araúja (23) a Erica Garcíu (21), zatímco Félix by mohl být hlavní zbraní Diega Simeoneho.

V létě se myšlenka, že by Joao Félix hrál na Camp Nou, zdála být reálná. Navrhovaná transakce, která by opačným směrem poslala hvězdného Antoina Griezmanna zahrnovala využití Félixe jako vyjednávacího trumfu.

K výměně však nikdy nedošlo a bylo to podruhé, co byl útočník spojován s přestupem do Barcelony. Félix a Barca jsou již nějakou dobu tématem přestupových spekulací. A není se čemu divit, dokonale se k sobě hodí.

Utkání Atlétiko Madrid – Barcelona (21:00) + audiokomentář

V držení míče patří Félix mezi elitu a Barcelona je ideálním místem pro rozvoj tohoto typu hráče. Navíc jde o znamenitého dribléra, který umí být efektivní před brankou. A to přesně katalánský klub potřebuje - více gólů. Tím spíše, že Robert Lewandowski je momentálně suspendován.

Barcelona a Félix jsou jako láska z románu: dokonale se doplňují, ale jako v každém románu je tu něco, co jejich svazek věčně narušuje. Prozatím jsou klub a hráč odsouzeni k tomu, aby se nadále obdivovali zpovzdálí.

Tak blízko, a přesto tak daleko

Od mistrovství světa ve fotbale v Kataru neuplynul ještě ani měsíc, ale v době od prosince do ledna byl Félix bezpochyby hráčem, který v Atlétiku působil největší rozruch.

Je většinou středem všech debat o klubu a kolují o něm všelijaké drby. Hráčův odchod však není nutně na spadnutí. Jeho výkony na MS se vedení Atlétika totiž hodně líbily.

Diego Simeone v úterý prohlásil, že je připraven na cokoliv. Bylo to možné brát jako určitý způsob rozloučení? Varování před možným přesunem v zimním přestupovém období?

Uvidíme. Do konce přestupového okna zbývá ještě hodně času. Na druhou stranu, zápas mezi Atlétikem Madrid a Barcelonou je za rohem. Navzdory možnému odchodu by Joao Félix mohl být klíčem k prolomení obrany silného soupeře.

Xavimu se ve čtvrtek po zranění vrátil Ronald Araújo, uruguayský střední obránce, který byl mimo hru více než dva měsíce. Zpět je také Eric García a návraty obou jsou pro klub jako takové nové zimní posily.

Světlo a stín

Obrana Blaugranas byla vždy synonymem světla a stínu. Xaviho tým v tomto ohledu není výjimkou. Barcelona většinou hraje s vytaženým útokem a rozpíná hru hodně do stran. Tento styl hry ale vytváří prostor, který lze využít při protiútoku - což Atlético umí dokonale.

Simeone hodně staví svůj herní systém na protiútocích. Přechody z obrany do útoku jsou základem jeho plánů. V této taktice hrají hlavní roli i Félix a Griezmann. Právě oni mají na starosti přenášení míče vpřed, vytváření protiútoků a v mnoha případech i jejich zakončování.

Félix, který přišel do týmu za více než 100 milionů eur, však do Simeoneho stylu úplně nezapadá. Bez míče u nohy je nesvůj a v některých případech dokonce vykazuje známky únavy.

V portugalské reprezentaci podává výkony na vyšší úrovni a na mistrovství světa byl jednou z hvězd týmu. Duo, které vytvořil trenér Fernando Santos (Félix hrál ve dvojici s Goncalem Ramosem), nakonec patřilo k nejlepším útokům turnaje.

Jeho role v národním týmu je tak rozdílná s tou v Atlétiku, že vedení nevylučuje jeho odchod na hostování. V současné době se zdá, že hlavními zájemci o talentovaného hráče jsou Arsenal a Manchester United.

Dokáže vedení Atlétika ignorovat tučnou nabídku na koupi žádaného Félixe, nebo tomuto pokušení odolá? Uspěchané přestupy často končí špatně, ale uvidíme, jak se to v lednu vyvine.

V neděli má Félix příležitost napravit si reputaci proti Barceloně a vyhnout se tak případnému odchodu během zimního přestupového okna. Navíc jde o zápas, který by mohl být klíčový v boji o titul v La Lize a slibuje vzrušující střetnutí.