Katar v datech: Penalta téměř jako hod mincí, nejstarší Kanárek i Aboubakar à la Zidane

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v datech: Penalta téměř jako hod mincí, nejstarší Kanárek i Aboubakar à la Zidane
Brankáři na MS zneškodnili 42 % pokutových kopů – naposledy se zaskvěl Uruguayec Rochet.
Brankáři na MS zneškodnili 42 % pokutových kopů – naposledy se zaskvěl Uruguayec Rochet.
Profimedia
Příběh základních skupin na šampionátu v Kataru napsal svoji poslední dramatickou kapitolu a fotbalový svět už zná všechny účastníky osmifinále. Méně fanoušků je pak seznámeno s řadou zajímavých dat. Jak je to s úspěšností brankářů při pokutových kopech, nejstarším Kanárkem či červenou kartou pro Vincenta Aboubakara (30)?
Katar v datech, 2. prosince
Livesport CZ

Nedáš, dvakrát dostaneš

Všichni byli zvědaví na odvetu památného duelu z mundialu v roce 2010 mezi Ghanou a Uruguayí a Afričané začali tak, jak před dvanácti lety skončili, tedy neproměněnou penaltou. Mimochodem na letošním turnaji by se pokutový kop dal přirovnat hodu mincí – gólmani jich chytili 42 %. Uruguay poté upravila známé pravidlo na nedáš, dvakrát dostaneš. Dvěma góly během šesti minut prvního poločasu totiž utkání rozhodla a vyhrála 2:0. 

Individuální statistiky Giorgiana de Arrascaety
Opta by Stats Perform

O obě trefy se postaral záložník de Arrascaeta, který odehrál výtečné utkání, a stal se prvním Uruguaycem od roku 1950, který na světovém šampionátu skóroval dvakrát v první půli.

Jinak šlo ale z pohledu statistik o velmi vyrovnaný duel, ve kterém Uruguay konečně ukončila čekání na gól, protože jako jediná země na turnaji do tohoto zápasu neskórovala. Pro postup do osmifinále tak udělal tým Diega Alonsa prakticky vše a čekal na pomoc od Portugalska.

Statistiky zápasu Uruguay – Ghana
Opta by Stats Perform

Nejmladší Portugalsko od roku 1966

To nastoupilo proti Koreji s nejmladší základní jedenáctkou na šampionátu od roku 1966, kdy šlo o poslední zápas legendárního Eusebia na mistrovství světa. Tým kolem Cristiana Ronalda na to dost možná doplatil, protože neudržel jednogólové vedení a Jižní Korea utkání otočila ve svůj prospěch. V nastaveném čase skóroval po Sonově brilantní akci Hwang Hee-Chan. S trochou nadsázky se tak dá říct, že Korea se "nažrala" a Portugalsko zůstalo celé.

Mapa přihrávek Heung-Min Sona
Opta by Stats Perform

Son Heung-Min dal za celý zápas jen třináct úspěšných přihrávek, tu nejlepší si ovšem nechal na úplný závěr. Čtyři z posledních sedmi korejských gólů na světových šampionátech padly v nastaveném čase a populární kapitán týmu tak dovedl Koreu k prvnímu postupu do osmifinále od roku 2010. 

Portugalsko odehrálo celé utkání se stopery Pepém a Antoniem Silvou, přičemž ten první je nejstarším obráncem na turnaji, a ten druhý vůbec nejmladším. Když Pepé debutoval v profesionálním fotbale, tak Silva nebyl ještě ani na světě.

Srovnání Pepeho a Antonia Silvy
Opta by Stats Perform

Další srbská přestřelka

Gólově nejbohatší duel tentokrát nabídl souboj mezi Švýcarskem a Srbskem. Do šaten se šlo za stavu 2:2 a poprvé od roku 1998 a utkání mezi Anglií a Argentinou daly oba týmy minimálně dva góly během první půle. Švýcar Xherdan Shaqiri se stal třetím hráčem, který dokázal skórovat na všech třech posledních šampionátech, ta další dvě jména snad ani nemusím zmiňovat. O vítězství 3:2 a zároveň i postupu Švýcarů pak rozhodl ve 48. minutě Remo Freuler.

O neúspěchu srbského týmu na turnaji, který skončil poslední ve skupině s jedním bodem, rozhodla především bídná defenziva. Tým kolem šutéra Aleksandare Mitroviče inkasoval ve třech duelech hned osmkrát a to ještě gólman Vanja Milinkovič-Savič přidal dalších šestnáct úspěšných zákroků. Víc gólů dostala jen Kostarika.

Individuální statistiky: Vanja Milinkovič-Savič
Opta by Stats Perform

Převaha přišla vniveč

Brazílie udělala v souběžně hraném klání proti Kamerunu hned devět změn v základu oproti poslednímu utkání a nastoupil i devětatřicetiletý Dani Alves, který se stal nejstarším hráčem, který kdy za Kanárky nastoupil na světovém šampionátu.

V utkání padl jen jeden gól a dal ho v samotném závěru Kamerun, konkrétně kapitán Vincent Aboubakar, ten si pak nechal dát za sundaný dres druhou žlutou a stal se prvním hráčem od roku 2006, který v jednom utkání skóroval a zároveň byl vyloučen. Tím posledním byl Zinedine Zidane.

Statistiky zápasu Kamerun – Brazílie
Opta by Stats Perform

Aboubakar navíc rozšířil partičku třígólových hráčů, která nyní čítá šest členů. Stejně jako Enner Valencia z Ekvádoru ovšem svůj účet už nerozšíří. 

Brazílie tak i přes velkou převahu a vývoj očekávaných gólů prohrála v základní skupině poprvé od roku 1998 a skončila také série, během které šampionát nabídl po bojích ve skupině minimálně jeden stoprocentní tým.

Očekávané góly v zápase Kamerun – Brazílie
Opta by Stats Perform

Samuelu Eto’ovi tak už určitě nevyjde odvážný předturnajový tip, že se ve finále letošního mistovství světa utká Kamerun proti Maroku.

Šampionát tak pokračuje bez několika velkých favoritů, ovšem až teď dostává pořádné grády.