Co se stalo v Kataru: Nekonečných šest minut, poločasová óda i historická výhra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Nekonečných šest minut, poločasová óda i historická výhra
Vincent Aboubakar právě dal gól Brazílii, za okamžik si svlékne dres a dostane druhou žlutou.
Vincent Aboubakar právě dal gól Brazílii, za okamžik si svlékne dres a dostane druhou žlutou.AFP
Závěrečný den skupinové fáze mistrovství světa ukázal kouzlo souběžně hraných utkání. O druhém postupujícím ze skupiny H se totiž rozhodovalo až v závěrečných vteřinách zápasů Jižní Korea – Portugalsko a Ghana – Uruguay, přičemž oči pro pláč zbyly Jihoameričanům. Ve skupině G se o poslední osmifinálové místo hrálo přímo a duel Srbska se Švýcarskem patřil k tomu nejlepšímu, co bylo dosud v Kataru k vidění. Do historie se zapsali Kamerunci, jako první africký tým dokázali porazit Brazílii.
Souhrn 2. prosince v Kataru
Livesport CZ

Mezi nejlepšími poprvé od roku 2010

Korea dlouho držela s Portugalskem remízový stav 1:1 a nějakých sedm minut ji dělilo od konce na šampionátu. Jenže v nastavení trefil výhru Hee-Chan Hwang, jemuž předal balon po parádním sólu hvězdný forvard Tottenhamu Son Hung-min. Další branka už nepadla a jelikož Uruguay v té době vedla nad Ghanou jen 2:0, šel by dál asijský celek na základě skóre.

To korejské bylo 4:4 a uruguayské 2:2, takže díky většímu počtu vstřelených branek drželi druhou postupovou příčku Son a spol. Jenže potřebovali, aby Uruguayci už neskórovali. Těch šest minut, které museli čekat, než se na stadionu Al Janoub dohraje, pro ně muselo být nekonečných. Uruguay se celý nastavený čas se za rozhodujícím gólem hnala, ale nedala jej. Místo mezi nejlepšími 16 týmy tak poprvé od roku 2010 zabrali Jihokorejci.

Konečná tabulka skupiny H
Konečná tabulka skupiny HLivesport

Pro ně byl páteční zápas pikantní i proto, že je vede portugalský trenérský štáb. Na lavičce ale chyběl Paulo Bento, protože bezprostředně po utkání s Ghanou dostal červenou kartu. Jeho asistent Sergio Costa ho zastoupil i před novináři. "Zasloužili jsme si to. Ve třech zápasech jsme toho udělali víc než dost. Zůstáváme. A kdo bude další? Možná Brazílie?" přemýšlel o osmifinálovém soupeři. A měl pravdu.

Sestřih zápasu Jižní Korea – Portugalsko
Livesport CZ

Nejhorší výsledek za 20 let

Ghaňanům patrně ožily neveselé vzpomínky na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Tenkrát je ve čtvrtfinále vyřadila Uruguay v penaltovém rozstřelu poté, co v posledních sekundách prodloužení neproměnil pokutový kop Asamoah Gyan. A "desítku" proti témuž soupeři nezužitkovala Ghana ani tentokrát, pokus kapitána Andreho Ayewa lapil ve 21. minutě gólman Sergio Rochet.

Pak Jihoameričané dvakrát udeřili, ve 26. a 32. minutě se prosadil Giorgian de Arrascaeta. Jenže další gól už Uruguay nepřidala, což s ohledem na zmíněné události v zápase Jižní Korea – Portugalsko znamenalo její konec. Mistři světa z let 1930 a 1950 skončili se čtyřmi body na třetím místě a zaznamenali nejhorší výsledek na MS od roku 2002, kdy rovněž neproklouzli ze skupiny.

Statistiky zápasu Ghana – Uruguay
Statistiky zápasu Ghana – UruguayOpta by Stats Perform

"Dali jsme do toho všechno, s výkonem týmu jsem spokojený. Samozřejmě jsme chtěli vstřelit třetí gól. Měli jsme k tomu mnoho příležitostí, jen v posledních minutách pět. Je to škoda," litoval kouč Diego Alonso. Smutně hovořil i jeho protějšek Otto Addo. "Samozřejmě to bolí. Ale všechny velké výkony vznikají také z velkých porážek. Hráči se poučí a příště si povedou lépe," pravil trenér týmu, který měl před závěrečným kolem z tria adeptů na postup nejlepší výchozí pozici, ale skončil poslední.

Sestřih zápasu Ghana – Uruguay
Livesport CZ

V parádní přestřelce uspěli Švýcaři

Óda na fotbal, kdy se skóre přelévalo z jedné strany na druhou a co chvíli okupoval postupovou příčku jiný tým. Přesně takový byl střet mezi Srbskem a Švýcarskem, tedy zejména jeho první poločas. Tentokrát šly stranou politické provokace v podobě gest znázorňujících albánského orla, jimiž na minulém MS nadělali zlou krev Xherdan Shaqiri a Granit Xhaka. Rozhodoval jen fotbal.

Švýcaři otevřeli skóre, jenže polevili a 10 minut před koncem poločasu prohrávali. Breel Embolo však před odchodem do šaten svým druhým gólem na turnaji srovnal a v úvodu druhé části vrátil reprezentantům země helvétského kříže vedení Remo Freuler. Poté utkání trochu spadl řemen, protože hráči v bílém s vědomím postupového stavu ubrali plyn.

Hlavně v první půli se útoky přelévaly ze strany na stranu
Hlavně v první půli se útoky přelévaly ze strany na stranuOpta by Stats Perform

Srbové zároveň neudrželi nastolené tempo z první půle a na další zvrat už neměli síly. Poslední vážnější příležitost měl po hodině hry Dušan Tadič, ke třem asistencím ale premiérový zásah v Kataru nepřidal. Švýcaři zopakovali vítězství ze zmíněného duelu na šampionátu v Rusku, kde zdolali stejného soupeře 2:1, a do play off MS postoupili potřetí v řadě. Srbové naopak na premiérovou účast v osmifinále nedosáhli a skončili ve skupině stejně jako v letech 2010 a 2018.

Sestřih zápasu Srbsko – Švýcarsko
Livesport CZ

Aboubakarova červená radost

Brazilci už měli postup jistý, a tak proti Kamerunu dostali šanci hráči z lavičky. Tým vedl Dani Alves, v 39 letech nejstarší brazilský kapitán v historii MS. Africký celek naopak potřeboval vyhrát, ani to by mu ale místo ve vyřazovacích bojích nezajistilo. Dlouho vyčnívali brankáři. Šance až rutinně likvidoval především Devis Epassy, ale činil se i Ederson, který před přestávkou fantasticky zneškodnil hlavičku Bryana Mbeuma.

Když už se zdálo, že gól nepadne, vzal si slovo kamerunský kapitán Vincent Aboubakar. Hlavou poslal do brány centr Jeroma Ngoma Mbekeliho a v euforii si svlékl dres. Patrně mu nedošlo, že hraje se žlutou kartou. Dostal druhou a šel do sprch. Brazilci, pro něž to byl první inkasovaný gól na šampionátu, už nevyrovnali, byť šance Bruna Guimaraese byla vyložená.

Konečná tabulka skupiny G
Konečná tabulka skupiny GLivesport

Krom toho, že Kanárci na MS vůbec poprvé podlehli africkému týmu, si také připsali první porážku po 17 zápasech. I tak ale díky lepšímu skóre udrželi ve skupině G první příčku před Švýcarskem a v pondělním osmifinále vyzvou Jižní Koreu. Kamerunci na mistrovství světa zvítězili poprvé od roku 2002 a po devíti duelech, k postupu jim to ale nestačilo. V konečné tabulce ztratili dva body na Švýcary, kteří v úterý vyzvou Portugalsko.

Sestřih zápasu Kamerun – Brazílie
Livesport CZ

Hráč dne

Giorgian de Arrascaeta (Uruguay)

Až v posledním vystoupení ve skupině dostal záložník brazilského Flamenga šanci v základu, do zápasu s Ghanou měl na MS na kontě jen necelou půlhodinu proti Portugalsku. A byl to on, kdo rozhodl o vítězství 2:0. Nejdřív z bezprostřední blízkosti hlavou dorazil vyraženou střelu Luise Suáreze, pak zakončil pohlednou uruguayskou kombinaci, když propálil ne zrovna jistého brankáře Lawrence Ati-Zigiho. Pro dvojnásobné mistry světa však není dobrou vizitkou skutečnost, že se De Arrascaeta stal nejlepším střelcem týmu na MS. Jeho dva góly totiž byly jediné, které Uruguay na turnaji dala. I kvůli ofenzivní impotenci pro ni šampionát skončil.

Statistiky De Arrascaety v zápase s Ghanou
Statistiky De Arrascaety v zápase s GhanouOpta by Stats Perform / Profimedia