Kdo jsou noví hokejoví hrdinové? Nejmladší střelec, vnuk legendy i přerovští spolužáci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kdo jsou noví hokejoví hrdinové? Nejmladší střelec, vnuk legendy i přerovští spolužáci

Kdo jsou noví hokejoví hrdinové? Nejmladší střelec, vnuk legendy i přerovští spolužáci
Kdo jsou noví hokejoví hrdinové? Nejmladší střelec, vnuk legendy i přerovští spolužáciProfimedia
Postarali se o to, že se čeští hokejoví fanoušci po letech pocitů marnosti konečně zase dmou pýchou. Junioři se na mistrovství světa v Halifaxu v boji o zlato postavili Kanadě a zatímco v předchozích letech by tým kdekdo dopředu litoval kvůli tomu, jaký schytá debakl, nyní měl důvěru. Přestože český výběr nakonec ve finále Kanadě podlehl (2:3 v prodloužení), na turnaji zanechal skvělý dojem. Kdo jsou ti, kteří se infarktovým postupem přes Švédsko (2:1 v prodloužení) postarali o první medaili pro dvacítku po darebně dlouhých 18 letech?

Brankáři

Tomáš Suchánek (Tri-City Americans/WHL)

7 zápasů, 435:13 minut, 167 střel, 11 inkasovaných branek, 1,52 na zápas, 93,41 % úspěšnost zákroků, 4 asistence

Už v pouhých 16 letech na sebe upoutal v 1. lize v dresu Frýdku-Místku, kam ho v lednu 2020 poslal po přestupu z mateřského Přerova na otrkání Třinec. První duely na seniorské úrovni zvládl skvěle, z osmi startů vychytal sedm vítězství. Pozoruhodné je, že podle dostupných statistik si za celou kariéru připsal od žákovských let v desítkách duelů pouze jedinou asistenci. Na šampionátu za týden zvládl čtyři (historickým turnajovým rekordem byly dvě).

Daniel Král (Bílí Tygři Liberec)

7 zápasů na střídačce

Na šampionátu plní roli dvojky. Těsně před ním dostal v přípravě šanci na polovinu zápasu s Lotyšskem (6:3), Šatnému duel předával za stavu 3:1. Jako jediný z tria mužů v masce má zkušenosti s českou extraligou dospělých. V dresu Liberce odchytal v této sezoně dvě utkání, s Kometou přispěl k bodu. Jinak dělí svůj čas mezi juniorku Bílých Tygrů a 1. ligou, v níž nejdřív vypomáhal v Litoměřicích, od konce listopadu pak v Přerově.

Oliver Šatný (Cape Breton Eagles/QMJHL)

0 zápasů

Řadu let tvořil v národním týmu gólmanský pár se Suchánkem a vždycky nebýval dvojkou. Například na předloňském mistrovství světa hráčů do 18 let si čas na ledě i v zápasech se silnými týmy vesměs rovnoměrně podělili. Pochází z Tábora, avšak hokejově vyrostl v chomutovské akademii. Krátce po návratu ze šampionátu osmnáctek se dostal do sporu s Mladou Boleslaví, v níž tehdy působil, ohledně odchodu do zámoří, jejž si nakonec prosadil.

Obránci

Jiří Ticháček (Rytíři Kladno)

7 zápasů, 122:40 minut, 2 góly, 2 asistence, 4 body, 4 trestné minuty, +/- +10

Se 175 centimetry nejmenší z celého týmu. Svůj handicap ale dohání herní chytrostí, na radu kanadského kouče Rytířů začal hrát i s delší hokejkou. Pochází ze Sokolova, kde nejdřív začal s fotbalem, ve 13 letech odešel do Kladna. Za něj už stihl úctyhodných 68 zápasů a na první extraligovou trefu mu nenahrál (spolu s Tomášem Plekancem) nikdo jiný než Jaromír Jágr. Ten ostatně Ticháčkovi prý radí doslova na každém tréninku.

David Jiříček (Columbus Blue Jackets/NHL)

7 zápasů, 136:41 minut, 3 góly, 4 asistence, 7 bodů, 2 trestné minuty, +/- +10

Největší hvězda týmu. Jako jediný už má na kontě starty ve vysněné NHL, ale i v seniorské reprezentaci. Za Columbus v této sezoně stihl dva duely, na jaře byl součástí bronzového mužstva na MS ve Finsku. Do historie českého hokeje se navždy zapíše jako ten, jenž juniorům zachránil pár vteřin před koncem šanci na finále. A paralela s Karlem Rachůnkem? Oba jsou obránci, trefili se proti Švédsku a jejich jména mají shodně 12 písmen.

Stanislav Svozil (Regina Pats/WHL)

7 zápasů, 136:57 minut, 1 gól, 7 asistencí, 8 bodů, 0 trestných minut, +/- +3

Nejstarší hráč z celého výběru a jeho kapitán oslaví za necelé dva týdny 20. narozeniny. Už je to doba, kdy na sebe výrazně upozornil poprvé. Tři roky. Tehdy mu chyběl týden do sedmnáctin, když se v dresu Komety trefil v Olomouci a stal se nejmladším obráncem v historii extraligy, který v ní skóroval. Příkladný lídr juniorů jde dokonce tak daleko, že dlouho vedl i týmové bodování na šampionátu. V pořadí nahravačů mu celkově patří čtvrté místo.

David Špaček (Sherbrooke Phoenix/QMJHL)

7 zápasů, 138:23 minut, 3 góly, 5 asistencí, 8 bodů, 0 trestných minut, +/- +7

V kabině NHL byl poprvé už jako capart, to když tam chodil za tátou. Však se také narodil při jeho angažmá v Columbusu. Jaroslav Špaček vynikal přehledem a skvělou rozehrávkou, tytéž vlastnosti (vedle zjevné podoby, mimiky i hlasu) zdědil i jeho syn. Ten českým systémem prošel téměř bez povšimnutí, po přestupu do zámoří ohromil. V dresu Sherbrooke si drží průměr téměř bod na zápas, na konci premiérové sezony navíc získal prestižní cenu.

Tomáš Hamara (Kitchener Rangers/OHL)

7 zápasů, 118:05 minut, 0 gólů, 1 asistence, 1 bod, 8 trestných minut, +/- +7

Má přísnou výchovu, ale i oporu ve své hokejové cestě. Jeho táta je od této sezony asistentem kouče v extraligovém Hradci Králové, svého syna dřív vedl v pražské Spartě. Tomáš junior už ve 14 letech zamával rodnému hnízdu a odešel do finského Tampere. Tam se tvořivý zadák dostal i do týmu dospělých a loni na jaře dokonce slavil mistrovský titul. Pár týdnů nato podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Ottawou.

David Moravec (Halifax Mooseheads/QMJHL)

7 zápasů, 115:19 minut, 1 gól, 1 asistence, 2 body, 0 trestných minut, +/- +5

Turnaj se hraje na jeho domovském stadionu, neboť před sezonou přestoupil do týmu Halifax Mooseheads. Předtím odchovanec jihlavského hokeje odehrál dvě sezony za Mladou Boleslav v extralize, v níž mu jako první dal šanci jeho nynější kouč ve dvacítce Radim Rulík. A nezbytná poznámka – s olympijským vítězem z Nagana není navzdory úplně totožnému jménu v žádném příbuzenském vztahu.

Aleš Čech (Kärpät Oulu/Finsko)

7 zápasů, 70:15 minut, 1 gól, 1 asistence, 2 body, 2 trestné minuty, +/- +5

V pražských Letňanech začínal jako centr, ovšem když se příliš do útočení nehnal a trenérovi se svěřil, že jej nebaví střílet góly, dočkal se přesunu dozadu. V 15 letech odešel přes Slavii do Finska, třebaže jej jeho děda od změny zrazoval. Čech na tom vydělal: hrál po boku 18letých, navíc v době covidu-19 nemusel dlouhé měsíce stát, na severu se normálně jelo dál. Po třech a půl letech v Kärpätu na svůj debut v SM-liize stále čeká.

Útočníci

Jiří Kulich (Rochester Americans/AHL)

7 zápasů, 139:13 minut, 7 gólů, 2 asistence, 9 bodů, 2 trestné minuty, +/- +10

Kadaňský odchovanec strávil pět let v Chomutově, kde už v útlém věku udivoval svou rychlostí i pohotovou střelou. V sezoně 2020/21 dokonce stihl naskočit do čtyřech různých soutěží – v Karlových Varech nastoupil v extralize, v Kadani v 1. ligu, za Chomutov hrál v dorostu a také v juniorech. Se šesti trefami nejlepší český střelec na šampionátu je zároveň autorem postupové trefy do finále. A myslí na svou budoucnost v Buffalu.

Matyáš Šapovaliv (Saginaw Spirit/OHL)

7 zápasů, 144:29 minut, 0 gólů, 7 asistencí, 7 bodů, 4 trestné minuty, +/- +9

Jeho rodina má vzdálené kořeny na hranicích Ruska a Ukrajiny, oba rodiče se už však narodili v Česku. Nejen o něm se hovoří jako o supertalentu, i jeho sestra Adéla je šikovnou juniorskou reprezentantkou v hokeji. Ještě v žákovském věku vyměnil Beroun za Kladno, a když jej odtamtud v 16 letech lákaly finské kluby, nepochodily. Krátce před turnajem podepsal nováčkovský kontrakt s Vegas Golden Knights.

Eduard Šalé (Kometa Brno)

7 zápasů, 108:35 minut, 1 gól, 5 asistencí, 6 bodů, 2 trestné minuty, +/- +6

Benjamínkovi českého výběru bude v březnu teprve 18 let. Jeho děda, sám bývalý hráč, trénoval na Technice Brno, kam si vzal i malého Edu. Ten pokračoval v Kometě, jako žák byl i členem čety, která při extraligových duelech uklízí led. Loni v srpnu se ukázal ve skvělém světle na Hlinkově memoriálu, skauti jej ve svých predikcích pro letošní draft řadí do elitní desítky. A pod Špilberkem se právem obávají, že o svůj klenot rychle přijdou. 

Gabriel Szturc (Kelowna Rockets/WHL)

7 zápasů, 114:15 minut, 5 gólů, 3 asistence, 8 bodů, 4 trestné minuty, +/- +9

Specialista na přesilovky je v této sezoně nejproduktivnějším Čechem v kanadské WHL – ve 26 zápasech posbíral 37 bodů (10+27), přičemž hned sedm branek vstřelil při početní výhodě. Rodák z Českého Těšína hokejově vyrůstal v Havířově, odkud se v dorosteneckém věku přesunul do Mladé Boleslavi. Výškou neveliké křídlo si zatím dělá velice dobré jméno nejen v Kelowně, ale i na šampionátu, kde patří k tahounům české ofenzivy.

Jakub Brabenec (Charlottetown Islanders/QMJHL)

7 zápasů, 117:01 minut, 1 gól, 6 asistence, 7 bodů, 10 trestných minut, +/- +7

Další z členů slavné sportovní rodiny. Děda Kamil byl dlouholetý český reprezentant v basketbalu, táta Kamil oblékl dres hokejového národního týmu a působil i ve Švédsku. Jakub pokračuje v jejich odkazu. Forvard Vegas Golden Knights, který v současnosti nastupuje za Charlottetown, debutoval mezi českou elitou už v 16 letech a hned skóroval. Díky tomu se stal čtvrtým nejmladším střelcem v historii extraligy.

Jaroslav Chmelař (Providence College/NCAA)

7 zápasů, 114:37 minut, 3 góly, 2 asistence, 5 bodů, 0 trestných minut, +/- +8

S rodákem z Nového Města nad Metují se neradno na ledě potkat: 194 centimetrů vysoký čahoun totiž nejde pro ránu daleko. Ve svém repertoáru má především bojovnost, zodpovědnost dozadu a důraz. V Česku nastupoval do dorostu za Bílé Tygry z Liberce, zato pak ve Finsku vystřídal během čtyř sezon tři kluby, než odešel na univerzitu v americkém Providence. I přes defenzivní úkoly stihl na MS vstřelit tři góly a další dva připravit.

Jakub Kos (Ilves Tampere/Finsko)

7 zápasů, 97:43 minut, 2 góly, 3 asistence, 5 bodů, 2 trestné minuty, +/- +4

S hokejem se seznámil ve Warriors Brno, odkud si ho stáhla Kometa. Odtud se kuřimský rodák přesunul už v 16 letech do Finska, kde aktuálně kroutí čtvrtou sezonu. Robustní mladík (190 cm a 85 kg) váží spolu s Menšíkem a Ryšavým, s nimiž nastupoval i na srpnovém šampionátu, 277 kilogramů a tvoří tak nejtěžší útočné trio turnaje. Přes defenzivní povinnosti až na zápas s Rakušany pokaždé vyzkoušel pozornost soupeřova brankáře.

Matouš Menšík (Mora Olomouc)

7 zápasů, 71:55 minut, 1 gól, 1 asistence, 2 body, 4 trestné minuty, +/- -1

Jeden ze šesti zástupců české extraligy v týmu začal turnaj skvěle, když pátým gólem pomohl senzačně setnout Kanadu. V průběhu šampionátu se však ocitl na hraně sestavy, což se promítlo i do jeho času stráveného na ledě. Vytáhlý centr má přitom za sebou bohaté zkušenosti ze zahraničí i z české extraligy. Zatímco v současnosti pendluje mezi Jihlavou a Olomoucí, v minulosti působil v osmnáctce finského Kärpätu Oulu.

Martin Ryšavý (Moose Jaw Warriors/WHL)

7 zápasů, 98:26 minut, 1 gól, 2 asistence, 3 body, 4 trestné minuty, +/- +2

Svou pověst střelce, jíž si vybudoval v reprezentaci do 17 let, zatím v Halifaxu nenaplnil. Jediná trefa do sítě odevzdaných Němců je skromná bilance. V minulosti doplácel na svou výbušnou povahu, na ledě se mu však v soubojích hodila. Spolu se Suchánkem a Svozilem tvoří nerozlučnou přerovskou trojici. Na základce chodili do jedné třídy, vyrůstali spolu i na ledě. A Ryšavý se Svozilem se mohou znovu potkat v klubu, oba totiž draftoval Columbus.

Adam Měchura (Tri-City Americans/WHL)

7 zápasů, 63:17 minut, 0 gólů, 3 asistence, 3 body, 0 trestných minut, +/- +3

Rodák z Písku je v zámoří spoluhráčem brankáře Suchánka v týmu Tri-City Americans. Už před šampionátem prohlásil, že rád přijme jakoukoliv roli. V Rulíkově mančaftu připomíná “dělníka” – dře, bojuje, za tým by položil život. Člen čtvrté formace sice nijak nevyniká (0+3), ale zároveň nikdy nezklame. Že umí být i produktivní, ukázal před rokem v Liberci, když za juniorku Bílých Tygrů nasázel v 57 zápasech 64 gólů a přidal 34 asistencí!

Marcel Marcel (Gatineau Olympiques/QMJHL)

7 zápasů, 87:29 minut, 2 gólů, 4 asistence, 6 bodů, 0 trestných minut, +/- +5

V srpnu nosil reprezentační šestnáctku Ivan Ivan, nyní s ní v Halifaxu létá po ledě Marcel Marcel. Mladší bratr Patrika, jenž se letos objevil v extralize v barvách Hradce Králové i Českých Budějovic, se stal symbolem skvostného čtvrtfinálového představení se Švýcary. Velmi důrazný útočník (194 cm, 98 kg) připomíná na ledě tank, který neuhne před ničím. Proto svému týmu často pomáhá v přechodu přes střední pásmo.

Petr Hauser (Sparta Praha)

7 zápasů, 62:20 minut, 3 góly, 1 asistence, 4 body, 6 trestných minut, +/- +5

S hokejem začínal v Plzni a první zásadní změnu udělal až v juniorském věku. Tehdy se rozhodl Indiány vyměnit za Spartu, v jejím seniorském dresu ovšem odehrál dosud pouze sedm zápasů. Hostování v druholigovém Sokolově mu pomohlo zpět do národního týmu, za který se blýskl už na letním světovém šampionátu. Jeho parádní trefa pomohla zdolat ve čtvrtfinále Američany. Právě kvalitní střela je jeho dominantou.

Robin Sapoušek (Energie Karlovy Vary)

5 zápasů, 29:39 minut, 0 gólů, 1 asistence, 1 bod, 0 trestných minut, +/- +2

Odchovanec karlovarské Energie byl na soupisku národního týmu dopsán až v průběhu turnaje, na němž zatím má roli 13. útočníka. Své si však odpracoval a v duelu s Německem dokonce nastoupil v první formaci po boku bývalého klubového spoluhráče Jiřího Kulicha. Ať už šampionát dopadne jakkoliv, Sapoušek se na západ Čech nevrátí. Sezonu totiž dohraje v zámořské WHL, kde podepsal smlouvu s celkem Victoria Royals.