Když vám život dá citrony, dělejte citronádu. Procházka bere zranění jako příležitost

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Když vám život dá citrony, dělejte citronádu. Procházka bere zranění jako příležitost
Jiří Procházka na slavnostním večeru Sportovec roku.
Jiří Procházka na slavnostním večeru Sportovec roku.
Profimedia
Jiří Procházka (30) označil průnik do první desítky ankety Sportovec roku za čest. Zároveň však cítí, že se povědomí o jeho sportu musí ještě zvednout. Do elitní společnosti –⁠ v anketě skončil desátý –⁠ se dostal jako první zástupce smíšených bojových umění díky červnovému triumfu v polotěžké váze organizace UFC. Kvůli listopadovému zranění ramena přišel o možnost mistrovský pás obhajovat, novinářům ale před galavečerem prozradil, že od ledna začne rehabilitovat a zahájí novou cestu za úspěchem.

"Být zástupcem MMA mezi top deseti sportovci je úžasné. Vážím si toho a je mi ctí," řekl Procházka. Nominaci označil rodák z Hostěradic za důkaz, že je jeho sport na vzestupu.

"Sám ale žádné důkazy shromažďovat nemusím, abych věděl, že tohle je nejnáročnější sport. Při vší úctě a pokoře k těm ostatním se to nedá srovnat. V žádném jiném sportu něco takového nenajdete, kde jeden člověk stojí proti druhému a musí ho fyzicky i mentálně ve všech rovinách překonat. MMA beru jako krále soutěží."

Bojovník z Brna tipoval jako favorita ankety Ester Ledeckou. Věří, že v budoucnu může zápasník MMA ve Sportovci roku zvítězit. K tomu ale cítí, že se musí povědomí o jeho sportu zlepšit.

"Mám o svém umístění ve sportovních žebříčcích ty nejvyšší mety. To ale musí uznat ti, kteří to hodnotí a právoplatně to uznat. Myslím, že je tady ještě velké neseznámení se s tímto nádherným sportem," uvedl Procházka.

"Ti lidé, co to hodnotí, musí být maximálně seznámení s tím, co to obnáší. Musí vědět, co zahrnuje příprava, souboj a musí být na těchto kláních. Věřím, že si tento sport zaslouží být jedině na prvních místech. Já si ale jedu své a neohlížím se na to, kdo mě kam umístil. Svou hodnotu znám a to je pro mě stěžejní."

Bojovník ve smíšených umění se zotavuje ze zranění ramena, které utržil před obhajobou titulu s Brazilcem Gloverem Teixeirou. Podstoupil operaci. "Teď to jde pomaličku. Musím to do konce roku nechávat v klidu a od nového roku šlápneme naplno do rehabilitace," uvedl Procházka.

Zotavovat se bude i v USA. "Tohoto přístupu od UFC si vážím, že se tam o mě plně postarají. Mým plánem není nic jiného, než být v co nejkratší době zpět a s co největší silou si vzít zpět, co mi právem patří."

Zranění bere jako další výzvu v cestě na vrchol. Trénovat by chtěl začít od března. "Když vám život dá citrony, dělejte citronádu. Vše je o přístupu. Buď se na to můžete koukat jako na katastrofu nebo příležitost. Mně to dalo šanci si teď o Vánocích odpočinout a rozmyslet se nad dalším cílem, který jsem si stanovil. Věděl jsem, že k tomu nepovede lehká cesta. Tohle zranění a čas beru jako stěžejní pro to, co tomu bude nadcházet."

Končící rok označil za přelomový. "Dosáhl jsem jedné velké mety, kterou jsem si zadal. A zároveň si uvědomil, že to není až tak o té metě. Kdybych měl jen tenhle cíl, tak bych toho mohl nechat. Bojové sporty ale miluju a už jen kvůli tomu mám chuť jít trénovat a makat," dodal Procházka.