Klisna Abha vyhrála po skvělém finiši 103. ročník Českého derby

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Klisna Abha vyhrála po skvělém finiši 103. ročník Českého derby
České derby vyhrála klisna Abha.
České derby vyhrála klisna Abha.Profimedia
Klisna Abha s portugalským žokejem Ricardem Sousou vyhrála po skvělém finiši suverénně 103. ročník Českého derby. Tříletá svěřenkyně trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové, druhá z Velké jarní ceny, porazila v závěru největšího rovinového dostihu v Česku hřebce You Just Rock a Ganibeta a získala prémii milion korun z celkové dvoumilionové dotace.

Favorité se v Chuchli neprosadili. Dosud neporažený Jardin Michelet s žokejem Adamem Florianem doběhl na osmém místě a po triumfu ve Velké jarní ceně přišel o šanci na zisk Klasické trojkoruny. Další sázkový favorit Breakmoment, který šel do dostihu rovněž s kurzem 5:1, skončil v sedle s Tomášem Lukáškem desátý.

Tempo dostihu od počátku diktoval Magic Merlin. Dvojnásobný španělský šampion Sousa vyčkával na chvostu startovního pole a zaútočil až v cílové rovince 2400 metrů dlouhé trati. Drtivým závěrem se z vnější strany propracovali na první místo. Pro Abha, Sousu i trenérku Janáčkovou Koplíkovou to byl premiérový triumf v Českém derby.

"Trenérka mi říkala, že má dobrou formu, ale že to možná na ni bude dlouhé, tak jsem čekal a poslední třístovku měla hodně rychlou," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Sousa.

Trenérka Janáčková Koplíková mohla slavit dvojnásobný úspěch, protože patří mezi její svěřence i třetí Ganibet. Celkem měla v dostihu čtyři koně, vedle Breakmomenta ještě třináctého bělouše L'Enfant Terrible.

"Snila jsem o tom, jsem strašně ráda. Ta kobyla se zvedala a opravdu jsem čekala, že zamíchá kartama a že někde na předních příčkách bude," řekla trenérka Janáčková Koplíková, jenž triumfem v derby napodobila svého otce. "Věřila jsem trošku víc Breakmomentovi, ale ona má takové srdce! Ona měla tak klidný dostih, tak krásný průběh, přesně takový, jaký měla mít. A Ricardo to načasoval na poslední chvíli a bylo to výborný," dodala.

Zmínky